EDITORIAL

Είδες η ΔΕΗ; Είδες ο ανταγωνισμός;

Είδες η ΔΕΗ; Είδες ο ανταγωνισμός;
ΑΠΕ ΜΠΕ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ

Η κίνηση της ΔΕΗ να ανακοινώσει ότι θα προσφέρει έκπτωση 15% σε συνεπείς πελάτες της- όσους πληρώνουν στην ώρα τους- προφανώς αποσκοπεί στο να γεμίσει τα ταμεία της επιχείρησης, η οποία πλήττεται από την κρίση που βιώνουν πολλά νοικοκυριά αλλά κυρίως για να σταματήσει την «αιμορραγία» καλών πελατών της προς τις ιδιωτικές εταιρείες που προσφέρουν φθηνότερες τιμές.

Οι ιδιωτικές εταιρείες, οι αποκαλούμενοι εναλλακτικοί προμηθευτές, από το 2015 διαμορφώνουν περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού με εκπτώσεις και προσφορές στα τιμολόγια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ έχουν κερδίσει 10% από το μερίδιο της αγοράς.

Ο ανταγωνισμός υποχρέωσε τη ΔΕΗ να αντιδράσει, προσφέροντας εκπτώσεις και είναι αναπόφευκτο οι ιδιωτικές εταιρείες να απαντήσουν άμεσα. Η ΔΕΗ δεν έχει κινηθεί ποτέ στο παρελθόν με αυτή τη λογική και με ενδιαφέρον- σίγουρα και οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές- αναμένεται η αντίδραση των ανεξάρτητων προμηθευτών.

Για όσους θυμούνται την μάχη που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν για να κερδίσουν πελάτες οι ιδιωτικές εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, το σκηνικό μοιάζει να επαναλαμβάνεται.
Ως εκ τούτου κερδισμένοι είναι οι καταναλωτές από το άνοιγμα της αγοράς και από τον ανταγωνισμό στην τιμολογιακή πολιτική.

Επίκειται και το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου μέσω των αγωγών για τους οικιακούς καταναλωτές –έχει ανοίξει για τους βιομηχανικούς- σε δύο χρόνια, κάτι που θα φέρει φυσικό αέριο σε μειωμένες τιμές για τα νοικοκυριά.

Ουσιαστικά, μεγάλοι παίκτες έχουν με το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου , μέσω των αγωγών, πρόσβαση σε φυσικό αέριο με ανταγωνιστικές τιμές που τελικώς θα φέρει μειωμένες τιμές στους καταναλωτές.

Ο δρόμος για την πραγματική απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου έγινε την περασμένη εβδομάδα καθώς η θυγατρική του Ομίλου Μυτιληναίου και της Motor Oil, η Μ&Μ Gas προχώρησε σε εισαγωγή φορτίου, φυσικού αερίου αγωγών.

Είναι η πρώτη ιδιωτική εταιρεία στην Ελλάδα που προχωρά σε αυτή την κίνηση και δείχνει ότι τελικώς η απελευθέρωση των αγορών οδηγεί σε ανταγωνισμό και τελικώς οφέλη για τους καταναλωτές και εν γένει για την οικονομία και την ανάπτυξη μιας χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ