EDITORIAL

Δηλητηριώδες ... τηλετοπίο

Δηλητηριώδες ... τηλετοπίο
EUROKINISSI/Γιάννης Παναγόπουλος

Κατακλυσμιαίες εξελίξεις σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο θα επιφέρει τυχόν εμπλοκή με το πόθεν έσχες ή την οικονομική επιφάνεια ενός εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών.

Ουδείς μπορεί να αποκλείσει ανατροπή ακόμη και ακύρωση του διαγωνισμού, εάν τελικώς -όπως προκύπτει από δημοσιογραφική έρευνα- ο κ. Καλογρίτσας δεν έχει την οικονομική επιφάνεια ή και δεν μπορεί να καλύψει το πόθεν έσχες.

Η επιτροπή που ήλεγξε τα πόθεν έσχες των προσωρινών υπερθεματιστών ανακοίνωσε ότι όλα ήταν εντάξει και ως εκ τούτου, εφόσον προκύψουν «σκιές» και προβλήματα, θα τεθούν εκτός από πολιτικά και νομικά ζητήματα και θέματα ακύρωσης του διαγωνισμού.

Δεν θα είναι πολύ εύκολο, ούτε τόσο απλό, όταν εκπέσει ο επιχειρηματίας που δεν θα διαθέτει τα απαιτούμενα κεφάλαια ή έχει προβληματικό πόθεν έσχες, να πάρει τη θέση του ο επιλαχών. Μπορεί να προβλέπεται από τη διαδικασία αλλά ίσως ανακύψουν νομικά ζητήματα.

Τουλάχιστον, όσοι πλήρωσαν παραπάνω για την άδεια ή και δεν πήραν άδεια από εκείνον που τυχόν εκπέσει θα μπορούν να θέσουν ζήτημα ακυρότητας του διαγωνισμού, υποστηρίζοντας ότι το τίμημα θα ήταν χαμηλότερο και πως παραπλανήθηκαν από τον υπερθεματιστή που αλλοίωνε το αποτέλεσμα με «χτυπήματα» στη δημοπρασία ενώ δεν είχε την οικονομική δυνατότητα.

Πέραν αυτών, και με τις καταγγελίες για τις δανειοδοτήσεις της Attica Bank είναι πασιφανές ότι και το πολιτικό αφήγημα αρχίζει να δέχεται πλήγμα σε ό,τι αφορά το ηθικό πλεονέκτημα, ανεξάρτητα από το εάν και ποιος ευθύνεται στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Το δηλητηριασμένο τοπίο θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες και κυρίως την ερχόμενη εβδομάδα καθώς υπάρχουν δύο σημαντικά χρονικά ορόσημα.

Την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου οι υπερθεματιστές θα πρέπει να καταβάλλουν το 30% του τιμήματος που προσέφεραν. Εκεί θα είναι το πρώτο τεστ εάν κάποιος δεν έχει την οικονομική επιφάνεια. Και πάλι τότε μπορεί να ανοίξουν νέες νομικές και πολιτικές διελκυστίνδες.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το ΣτΕ θα κρίνει εάν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας του νόμου και παρά τις αντικρουόμενες απόψεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης η ετυμηγορία του θα κρίνει το μέλλον του εγχειρήματος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ