EDITORIAL

Σκληρό ροκ, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και απουσία πολιτικής

Σκληρό ροκ, χτυπήματα κάτω από τη ζώνη και απουσία πολιτικής
REUTERS

Η σκλήρή μάχη Χίλαρι – Τράμπ συνεχίζεται με ένταση, με κατηγορίες για σεξιστικά σχόλια, με αποκαλύψεις κλειδαρότρυπας και τους αμερικανούς ψηφοφόρους να παραμένουν αναποφάσιστοι.

Οι δύο υποψήφιοι δεν φαίνεται να μπορούν να κερδίσουν την πλειοψηφία των αναποφάσιστων και παραμένουν πιστοί στη γραμμή συσπείρωσης των πιστών τους με σφοδρές επιθέσεις.

Όμως, η συζήτηση για τα προβλήματα και οι προτάσεις για την αντιμετώπισή τους είναι υποβαθμισμένη.

Ποιός θα είναι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ;

Το δεύτερο debate έδειξε ισοπαλία σε επίπεδο εντυπώσεων, σύμφωνα με τους περισσότερους.

Όμως δημοσκοπικά η Χίλαρι Κλίντον φαίνεται να έχει πάρει κεφάλι αλλά η απόσταση δεν είναι ακόμη ασφαλής.


Ο Τράμπ αναγκάστηκε και πάλι να απευθυνθεί στη βάση του μετά τις απώλειες που υπέστη κυρίως στις λευκές γυναίκες που τον στήριζαν μετά το βίντεο με τα σεξιστικά σχόλια και την «σεξουαλική επίθεση» σε γυναίκες.

Προσπάθησε να αμυνθεί με επίθεση τον Μπιλ Κλίντον για σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και έμμεση επίθεση στην Χίλαρι αλλά για πολλούς η υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών ήταν «θύμα» της απιστίας του συζύγου της.

Όσο ο Τραμπ είναι αμυνόμενος και υποχρεώνεται να απευθύνεται στην βάση του κόμματος του για να την συσπειρώσει και να περιορίσει την αποχή είναι προφανές ότι δεν μπορεί να κερδίσει. Δεν του αρκεί η βάση των Ρεπουμπλικάνων για να κερδίσει τις εκλογές.

Η οικονομία παραμένει το βασικό όπλο του Τραμπ αλλά δεν φαίνεται ικανό να τον «εκτοξεύσει» καθώς «φρενάρει» από τον εκρηκτικό του χαρακτήρα.

Επίσης, η «απειλή» προς την Χίλαρι ότι θα μπει φυλακή και οι θέσεις του για το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να κινητοποιήσουν δημοκρατικές ευαισθησίες των αμερικανών πολιτών.

Η Χίλαρι δείχνει σίγουρη αλλά το σχέδιο της για την οικονομία και τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ αλλά δεν πείθει τόσο ώστε να αυξήσει τη διαφορά από τον ανθυποψήφιο της.

Η Χίλαρι κερδίζει , επειδή χάνει ο Τραμπ και όχι γιατί εμπνέει τους αμερικάνους. Η μακρά θητεία της στην αμερικανική διοίκηση δεν της επιτρέπει να διαφοροποιηθεί.

Η Χίλαρι που διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών έχει ευθύνη για την «απώλεια ισχύος» των ΗΠΑ στο διεθνές στερέωμα, με την Ρωσία να έχει πάρει κεφάλι στη Συρία, με τον πόλεμο κατά του ISIS να έχει μεταφερθεί και στο εσωτερικό των ΗΠΑ.

Μέχρι τις κάλπες, 8 Νοεμβρίου, μεσολαβεί ένας μήνας που είναι πολύ μεγάλος πολιτικός χρόνος. Και εν τω μεταξύ σε δέκα μέρες ακόμη ένα debate, το τρίο και τελευταίο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ