EDITORIAL

Η Μέρκελ «στήνει» και «ξεστήνει» τις κάλπες στην Αθήνα

Η Μέρκελ «στήνει» και «ξεστήνει» τις κάλπες στην Αθήνα

Συμβιβασμό για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς δυσθεώρητα μέτρα αναζητά στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας, έχοντας και τις κάλπες στο πίσω μέρος του μυαλού του.

Η στάση της Μέρκελ θα καθορίσει και τις αποφάσεις του κ. Τσίπρα για πρόωρες εκλογές καθώς η λήψη μέτρων μετά το 2019 αποτελεί σημαντικό βάρος και θα επιφέρει σοβαρό πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ που ήδη αντιμετωπίζει επιβαρυμένο κλίμα.

Η κυβέρνηση έχει, σύμφωνα με τα κείμενα, δεσμευτεί για πλεόνασμα 3,5% για κάποια χρόνια και μετά το 2018, αλλά επιχειρεί να μεταθέσει για αργότερα την αποτύπωση του τρόπου υλοποίησης της δέσμευσης.

Εφόσον υπάρξει πολιτική λύση,όπως επιδιώκει ο κ. Τσίπρας, και κλείσει η αξιολόγηση, τότε θα μπορέσει να έχει ελπίδες για βελτίωση του κλίματος στην οικονομία και θα μπορεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο για κάλπες ακόμη και μετά το καλοκαίρι.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία και καθυστερεί η δεύτερη αξιολόγηση, τότε θα απομακρυνθούν οι κυβερνητικές προσδοκίες για βελτίωση του οικονομικού κλίματος και θα καταρρεύσει το αφήγημα της ανάπτυξης ενώ η οικονομική ανασφάλεια, το βαρύ πολιτικό κλίμα θα επιτείνουν το πρόβλημα. Τότε ο κ. Τσίπρας θα υποχρεωθεί να κάνει νωρίτερα εκλογές μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Οι Γερμανοί δεν θέλουν εκλογές, ούτε να μην λάβει μέτρα η Αθήνα, αλλά οι δικές τους εκλογές που ξεκινούν τον Φεβρουάριο τους υποχρεώνουν να ξαναδούν με διαφορετικό "μάτι" την κατάσταση και να επανασταθμίσουν την στάση τους.

Μια ομαλά εξελισσόμενη κατάσταση στην Ελλάδα με υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ανεκτές περικοπές θα εξυπηρετούσε την Μέρκελ, ειδικότερα τώρα που στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού υπάρχει ο αστάθμητος -ακόμη- παράγοντας Τραμπ.

Οι Γερμανοί έχουν καταστήσει δημοσίως σαφές ότι δεν συζητούν πολιτική λύση προκειμένου να μην εμφανιστούν ότι παζαρεύουν και εμφανίζονται σκληροί. Στο παρασκήνιο, όμως, όλα θα συζητηθούν, έστω και ακροθιγώς. Και ο κ. Τσίπρας θα λάβει μηνύματα.

Το πρόβλημα είναι ότι ο χρόνος για μία ακόμη φορά είναι εναντίον της Αθήνας. Όσο καθυστερεί η συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση χάνονται πόροι και το μομέντουμ σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ