EDITORIAL

Κακή λύση για το Κυπριακό σημαίνει κακή λύση για την Ελλάδα

Κακή λύση για το Κυπριακό σημαίνει κακή λύση για την Ελλάδα

Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό κορυφώνονται σε μια στιγμή που η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει πολλούς αστάθμητους πολιτικούς παράγοντες και τούτο είναι εξόχως κρίσιμο για την ποιότητα της λύσης που αναζητείται.

Έως τώρα οι ενδείξεις για το σχέδιο λύσης είναι ότι ο Κύπριος πρόεδρος έχει κερδίσει πιο πολλά από το σχέδιο Ανάν για την ελεύθερη διακίνηση και εγκατάσταση αν και οι εκκρεμότητες μέχρι την οριστικοποίηση του εδαφικού, το θέμα του απάράδεκτου θεσμού των εγγυήσεων και της διοίκησης είναι πολλές.

Το σχέδιο λύσης θα αναλυθεί όταν είναι ολοκληρωμένο και όχι με αποσπασματικές προσεγγίσεις. Άλλωστε, ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες.

Το σχέδιο θα κριθεί από τους κύπριους πολίτες όταν κατατεθεί, αφού εκείνοι θα το βιώνουν και θα το εφαρμόζουν καθημερινά.

Όμως, πριν ληφθεί απόφαση για το τελικό σχέδιο και εάν θα υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες θα πρέπει Λευκωσία και Αθήνα να σταθμίσουν τις παραμέτρους πολιτικής αστάθειας και αλλαγών στο διεθνές περιβάλλον.

1. Ο ΟΗΕ έχει νέο γενικό γραμματέα ο οποίος σε κάθε περίπτωση θα θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα σε ένα σχέδιο λύσης. Πολύ ορθά ο υπουργός Εξωτερικών έσπευσε να συναντηθεί μαζί του πριν ξεκινήσουν οι συνομιλίες της Γενεύης. Θα είναι καλύτερα τα πράγματα για τα ελληνικά συμφέροντα με τον νέο γενικό γραμματέα; Θα αλλάξει ο ειδικός απεσταλμένος Άιντα εάν παραταθούν οι συνομιλίες;

2. Ο νέος αμερικανός πρόεδρος θα είναι πιο φιλικός για τα ελληνικά συμφέροντα; Θα παίξει και πιο ρόλο το γεγονός ότι οι Αμερικανοί έχουν συμφέροντα εξόρυξης πετρελαίου στην Κύπρο; Ότι ένα οικόπεδο -λέγεται ότι είναι το καλύτερο- το έχει η εταιρεία που διοικούσε ο προτεινόμενος νεός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ; Χωρίς σταθερότητα είναι γνωστό ότι επενδύσεις δεν γίνονται.

3. Ποιές θα είναι οι σχέσεις Τραμπ- Ερντογάν; Θα υπομείνει ο νέος αμερικανός πρόεδρος τους τούρκικους τσαμπουκάδες που ανεχόταν ο Ομπάμα; Πόσο ο "εκρηκτικός" Ερντογάν θα "εκνευρίσει" και θα θίξει το ταμπεραμέντο του Τράμπ;

4. Πόσο ισχυρός ή αποδυναμωμένος θα είναι ο Ερντογάν εάν παραταθούν για λίγους μήνες οι συνομιλίες; Πώς θα αντιδράσει; Θα μπορέσει να κινηθεί με γενναιοδωρία ή θα εγκλωβιστεί στους εθνικιστικούς κύκλους;

5. Η Αγγλία - που ουσιαστικά κινεί παρασκηνιακά τις διαδικασίες λύσης, έχοντας εγκολπώσει την κ. Νούλαντ- θα μπορεί να συνεχίζει να παίζει αυτό το ρόλο μετά το BREXIT;

6. Η Ευρώπη θα μπορεί μετά τις εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία να παίξει πιο σημαντικό ρόλο; Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία η απόφαση Γιούνγκερ να παραστεί στις συνομιλίες.

7. Θα τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία και πλέον ο Ερντογάν δεν θα μπορεί να απειλεί με πλημμυρίδα προσφύγων την Ευρώπη;

8. Η Ρωσία ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα συνεχίζει να ασκεί βέτο όταν θεωρεί ότι χρειάζεται ή θα αλλάξει γραμμή με βάση τους νέους συσχετισμούς στις σχέσεις με ΗΠΑ και Άγκυρα;

9. Το Ισραήλ θα έχει επιρροή στις ΗΠΑ; Θα συνεχίσει να βλέπει ότι δεν μπορεί να έχει σχέση εμπιστοσύνης με την Τουρκία;

10. Το Ιράν θα εξακολουθήσει να θεωρείται απειλή για τις ΗΠΑ και το Ισραήλ;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα δεν είναι εύκολες και σαφώς είναι πολυπαραγοντικές.

Όμως,το γεγονός ότι βασικοί παίκτες στο Κυπριακό έχουν αλλάξει και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σαφείς ενδείξεις πως θα κινηθούν, ίσως μια ολιγόμηνη συνέχιση των διαπραγματεύσεων διευκολύνει.

Αν η λύση είναι κακή, τότε δεν θα είναι βιώσιμη και τότε θα είναι και σε βάρος της Ελλάδας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ