EDITORIAL

Από τη Σκύλλα (ΔΝΤ), στη Χάρυβδη (Σόιμπλε)

Από τη Σκύλλα (ΔΝΤ), στη Χάρυβδη (Σόιμπλε)
REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Φεύγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σαφήνεια, ούτε είναι δυνατόν να αξιολογηθεί ελαφρά τη καρδία εάν θα έχει θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις για την Ελλάδα μια έξοδος του Ταμείου.

Το γεγονός ότι ο Σόιμπλε δίνει εναλλακτικές - ανεξάρτητα εάν είναι πιο βατές ή πιο δύσκολες για την Ελλάδα- ενώ ταυτόσημη άποψη έχει και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης δείχνει ότι υπάρχει Plan B.

Υπό προϋποθέσεις, όλοι -Σόιμπλε,Αθήνα και Ευρώπη- θα έπρεπε να πανηγυρίζουν αφού η Ένωση πλέον διαθέτει την τεχνογνωσία και έχει τους μηχανισμούς για την αντιμετώπιση κρίσεων και δεν χρειάζεται, θεωρητικά, το ΔΝΤ.

Επιπλέον, το γεγονός ότι θα μπορούσε να διεξαχθεί μια διαπραγμάτευση και με πολιτικά χαρακτηριστικά και όχι με αμιγώς τεχνοκρατικά, που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν νεοφιλελεύθερες επιλογές, θα διευκόλυνε την εξεύρεση λύσεων αν διαπιστώνονταν αδιέξοδα.

Όμως, η πολιτική διαπραγμάτευση είναι και το αγκάθι που δημιουργεί στους Γερμανούς "αλλεργία" και επιμένουν να ζητούν την παραμονή του ΔΝΤ.

Ο Σόιμπλε "απειλεί" την Αθήνα ότι εάν φύγει το ΔΝΤ θα πρέπει να δώσει έγκριση για συνέχιση της συμφωνίας η Γερμανική Βουλή. Αυτό που δεν λέει, αλλά σαφώς υπονοεί, είναι ότι η Μπούντεσταγκ ενόψει και εκλογών θα είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής και θα θέσει πιο δύσκολους όρους.

Επιπλέον, οι καθυστερήσεις που θα υπάρξουν, θα υπονομεύσουν την -έστω και ισχνή- δυναμική της ελληνικής οικονομίας και θα φέρουν πλέον με πραγματικά οικονομικά δεδομένα την αδήριτη ανάγκη για λήψη μέτρων που σήμερα αρνείται η Αθήνα. Μέτρα που μάλιστα αρνείται ότι πρέπει να ληφθούν η Κομισσιόν, όπως δήλωσε ο εκπροσωπός της στην Αθήνα, κ. Π. Καρβούνης, και μάλλον όχι τυχαία.

Από την άλλη πλευρά, πως θα μπορούσε να οδηγήσει το απερχόμενο Γερμανικό Κοινοβούλιο την Ελλάδα σε πτώχευση, επειδή δεν δέχεται να λάβει μέτρα 5 δις; Τα διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο και τότε πρέπει να αποπληρώσει 6 δις.

Όλα αυτά την ώρα , που ο Τράμπ αμφισβητεί την γερμανική κυριαρχία και δείχνει να αδιαφορεί για τυχόν διάλυση της Ε.Ε. ή και να επικροτεί την απίσχνασή της.

Ο Σόιμπλε όμως, δείχνει τα δόντια του και στο ΔΝΤ υπονοώντας ότι εάν αποφασίσει να αποχωρήσει τότε θα ξαναμειωθεί το κύρος του και θα ασχολείται με "ξεπεσμένες οικονομίες" της Αφρικής, αφού δεν είναι αναντικατάστατο.

Σημαντικό ρόλο για τη τελική στάση του ΔΝΤ θα παίξει και η νέα γραμμή των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου αμερικανού προέδρου.

Θα μείνει στο πρόγραμμα για να στηρίξει την οριστική λύση και τον απεγκλωβισμό της γερμανικής Ευρώπης από την κρίση ή θα μείνει για να υπονομεύσει;

Θα αφήσει τους Ευρωπαίους να λογαριαστούν με τον εαυτό τους και την ιστορία και να χρεωθούν ή να πιστωθούν την τελική έκβαση;

Ότι και εάν συμβεί φαίνεται ότι η χώρα οδηγείται από τη Σκύλλα, στη Χάρυβδη. Εκτός,εάν...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ