EDITORIAL

Γιατί θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση

Γιατί θέλουν να κλείσουν την αξιολόγηση
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

H κυβέρνηση έχει πολλούς λόγους να θέλει να κλείσει την αξιολόγηση και οι δανειστές το ξέρουν, πολύ καλά. Γι' αυτό, δεν θα είναι εύκολο σε αυτό το ιδιότυπο μπρα-ντε-φερ της λήψης μέτρων να γίνουν πολλές υποχωρήσεις από το εξωτερικό. 

Οι λόγοι που η κυβέρνηση θέλει να κλείσει την αξιολόγηση περιγράφονται ως εξής:

  1. Η δημοσκοπική υποχώρηση της κυβέρνησης δεν επιτρέπει σοβαρές συζητήσεις για προσφυγή στις κάλπες και καθυστέρηση της αξιολόγησης.
  2. H κυβέρνηση επείγεται να μπει η χώρα στο QE της ΕΚΤ για να μπορέσει να "καβαλήσει" στο κύμα της ανάπτυξης που φαίνεται να διατηρείται ακόμη.
  3. Η κυβέρνηση δεν θέλει να έχει ανοικτή την αξιολόγηση όταν οι Ευρωπαίοι θα στήνουν κάλπες.Το αργότερο έως τις 15 Μαρτίου όπου διεξάγονται εκλογές στην Ολλανδία θα πρέπει να κλείσει. (Υπάρχει ενδεχόμενο να κερδίσει η ακροδεξιά και να μην εκλεγεί ο Ντάισενμπλουμ, οπότε τα πράγματα θα είναι περίπλοκα το πρώτο διάστημα).
  4. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν κλείσει η αξιολόγηση θα μπορέσει να μαζέψει πίσω αριστερά και χαμηλά κοινωνικά στρώματα καθώς θα αρχίσει να κινείται η οικονομία.
  5. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα μπορέσει τώρα να φέρει μικρότερης έντασης μέτρα που θα τα "χωνέψουν" πιο εύκολα οι πολίτες.
  6. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα μπορέσει να υποσχεθεί τώρα ελαφρύνσεις και να τις προχωρήσει τον Σεπτέμβριο εάν αποφασίσει να πάει σε εκλογές.
  7. Η κυβέρνηση μπορεί να κλείσει την αξιολόγηση και να αφήσει για μετά τις γερμανικές εκλογές κρίσιμα ζητήματα ευελπιστώντας ότι θα εχει καλύτερη αντιμετώπιση εάν κερδίσει ο Σούλτς την Μέρκελ.

Οι δανειστές γνωρίζουν ότι το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα τους επιτρέπει να πιέζουν για περισσότερα μέτρα. Όμως, σε όλα τα συστήματα υπάρχει το σημείο κορεσμού και αυτό εάν ξεπεραστεί μπορεί να φέρει τη ρήξη.

Ίσως, το γεγονός ότι το ΔΝΤ μπορεί να παραμείνει ως παρατηρητής στο πρόγραμμα, να δίνει και ένα σημείο αφετηρίας για να κλείσει υπό προϋποθέσεις η αξιολόγηση.

Ανάγκα και θεοί πείθονται...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ