EDITORIAL

Καλή η συμφωνία, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

Καλή η συμφωνία, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα
Eurokinissi

Βήμα για να σταματήσει η αβεβαιότητα και η αστάθεια στην οικονομία αποτελεί η συμφωνία στο Eurogroup, αλλά τώρα για να εμπεδωθεί και πάλι κλίμα ασφάλειας και να διατηρηθεί η αναπτυξιακή προοπτική η Αθήνα οφείλει να κλείσει άμεσα τα μέτρα και να προχωρήσει η οικονομία.  

Η σκληρή πραγματικότητα προβλέπει ότι θα προνομοθετηθούν τώρα μέτρα λιτότητας που θα ισχύουν έως το 2023-2025 και θεωρητικά δεν θα χρειαστεί να ληφθούν εκ νέου άλλα μέτρα λιτότητας. Η κυβέρνηση θα μπορεί να υποστηρίζει έως την εφαρμογή των μέτρων, δηλαδή μετά τις επόμενες εκλογές, ότι έχει προβλέψει και νομοθετήσει ισοδύναμα μέτρα που αντισταθμίζουν τα μέτρα λιτότητας.

Ωστόσο, ουδείς μπορεί να γνωρίζει εάν η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με 3,5% και το πιο πιθανόν είναι πως σε μια επερχόμενη αξιολόγηση θα κοπούν ελαφρύνσεις που έχουν προνομοθετηθεί αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί, για να επιτευχθούν οι στόχοι.

Οι Ευρωπαίοι έδωσαν στην κυβέρνηση ανάσα για να μπορεί να φτιάξει ένα αφήγημα ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση χωρίς να διαταραχθεί ο δικός τους εκλογικός κύκλος. Το ζητούμενο είναι να εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση το μομέντουμ να κλείσει την αξιολόγηση και να κερδίσει δέσμευση για άμεση ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα μείωσης του χρέους.

Η κατεύθυνση της συμφωνίας, εάν αποδεχθούμε ότι ισχύει πως κλείνει με αυτά τα μέτρα ύψους 2,7 έως 3,5 δις ο κύκλος της λιτότητας και ισχύουν οι αποφάσεις για αναπτυξιακές πολιτικές, θα μπορούσε στο τέλος της μέρας να είναι θετική για την μεγέθυνση της οικονομίας.

Για παράδειγμα:

- θα μπορούσε να μειωθεί η φορολογία των επιχειρήσεων για να κάνουν νέες επενδύσεις ή να προσλάβουν περισσότερους εργαζόμενους.

- θα μπορούσε να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση -μόνον για τουριστικές μονάδες- ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστικό το τουριστικό πρόϊόν.

Πάντως, αν η κυβέρνηση κινηθεί πάλι με την λογική να ξεζουμίσει τους δηλώνοντες -και όχι τους έχοντες και φοροδιαφεύγοντες- από την μεσαία και ανώτερη οικονομική τάξη τότε δεν θα αρχίσει ανάκαμψη.

Διαβάστε επίσης

Reuters:Όλο και πιο βαθειά στη φτώχεια βυθίζεται η Ελλάδα

Έτσι αποτιμά ο γερμανικός Τύπος τη συμφωνία του Eurogroup

ΔΗΜΟΦΙΛΗ