ΑΠΟΨΕΙΣ

To μετέωρο βήμα της διακυβέρνησης και το.... αόρατο πρόγραμμα

To μετέωρο βήμα της διακυβέρνησης και το.... αόρατο πρόγραμμα
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Από τις 14 Αυγούστου του 2015 όπου και υπερψηφίστηκε το τρίτο μνημόνιο από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., προσπαθώ να αντιληφθώ για ποιο λόγο το Μαξίμου συνεχίζει το «αφήγημα» περί διαπραγματεύσεων, αφού κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Ίσως και να ζούμε στη χώρα του απόλυτου παραλογισμού, αφού ενώ υπεγράφη η δανειακή σύμβαση, αφού υπερψηφίστηκαν τα περισσότερα προαπαιτούμενα - χωρίς κανένα απολύτως τριγμό - η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να υποκρίνεται ότι η χώρα βρίσκεται ακόμα σε καθεστώς διαπραγμάτευσης.

Βέβαια από τις δηλώσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων και των εκπροσώπων των δανειστών προκύπτει το ακριβώς αντίθετο: Η διαπραγμάτευση έχει ολοκληρωθεί και εκκρεμεί η αξιολόγηση.

Αμφιβάλλω αν τα τεχνικά κλιμάκια έρχονται στην Αθήνα για να διαπραγματευθούν τους όρους της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Η αίσθηση που υπάρχει είναι πως έρχονται για να διαπιστώσουν αν τηρούνται τα προαπαιτούμενα και αν οι διαδικασίες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα αρκετά από τα κυβερνητικά στελέχη, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους κάνουν μάλιστα λόγο και για την ύπαρξη «παράλληλου προγράμματος», ελληνικής εμπνεύσεως, το οποίο υποτίθεται ότι τρέχει ή πρόκειται να τρέξει η ελληνική κυβέρνηση, αν και ούτε αυτό έχει διευκρινιστεί.

Θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν οι υπουργοί της κυβέρνησης «ποιο είναι αυτό το παράλληλο πρόγραμμα;».

Είναι κρυφό; Είναι αόρατο;

Τρέχει ήδη στο παρασκήνιο ή πρόκειται να τρέξει κάποια στιγμή στο μέλλον;

Εκτός κι αν εννοούν «παράλληλο πρόγραμμα» τη μείωση των συντάξεων, τη μείωση των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης και τις παλινωδίες της συλλογής αποδείξεων για την εφορία.

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κερδίσει πίστωση χρόνου είναι εμφανείς και ως ένα σημείο θεμιτές.

Προφανώς ένας καπετάνιος μπορεί να καθυστερήσει το δρομολόγιο του πλοίου όταν κάτι τέτοιο κρίνεται αναγκαίο.

Πρέπει όμως να ξέρουμε και εμείς οι πολίτες, αλλά και οι εταίροι μας ποια είναι η κατεύθυνση που θέλει να πάει ο καπετάνιος το καράβι.

Άλλως θα δεχόμαστε κατηγορίες περί «ακυβέρνητου καραβιού...».

Δυστυχώς, η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει και οι δανειστές έχουν μηδενίσει το «κοντέρ» ήδη τρεις φορές, κι όπως όλα δείχνουν τέταρτη δεν θα υπάρξει.

Και επιπλέον οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν ανάγκη από μικρές αλήθειες κι όχι από μεγάλα ψέματα.

* Ο Κώστας Τσιτούνας είναι Διευθυντής του Newsbomb.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ