ΑΠΟΨΕΙΣ

Πείτε το ανοικτά: Έρχεται κούρεμα καταθέσεων!

Πείτε το ανοικτά: Έρχεται κούρεμα καταθέσεων!
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις μετά τις αποκαλύψεις των Wikileaks καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα: Οι ευρωπαίοι εταίροι δεν δέχονται ονομαστικό κούρεμα του χρέους και το ΔΝΤ δεν μπαίνει στη νέα Συμφωνία (στο Τρίτο Μνημόνιο) χωρίς κούρεμα του χρέους.

Παράλληλα, καμία πλευρά δεν αναλαμβάνει να «κλείσει» την αξιολόγηση, ενώ η Ε.Ε. αρνείται να ανοίξει τη συζήτηση για το θέμα του χρέους.

Τι συμπέρασμα βγαίνει από αυτό το γόρδιο δεσμό στον οποίο έφτασε η διαπραγμάτευση;

Είναι απλό: Το «σύστημα» ξέρει πολύ καλά πως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται κούρεμα καταθέσεων. Όπως έγινε και στην Κύπρο.

Tούτο το γνωρίζουν άπαντες αλλά φοβούνται ακόμα και να το ψιθυρίσουν.

Kαι εδώ έρχεται να «δέσει» αυτό που λέει ο σοφός λαός: Ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι!

Οι αστοχίες της ελληνικής κυβέρνησης και η δημοσιονομική απραξία που επέδειξε τον προηγούμενο χρόνο απαιτούν τη λήψη περαιτέρω μέτρων. Αυτό είναι ξεκάθαρο από όλες τις πλευρές.

Όπως ξεκάθαρο είναι και το γεγονός ότι το όποιο κούρεμα θα το επωμιστούν οι πολίτες της χώρας. Αυτή η διαδικασία στην πολιτική ορολογία λέγεται εσωτερικός δανεισμός.

Το κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους ήταν το «τυράκι» για να υπογράψει ο ΣΥΡΙΖΑ το 3ο μνημόνιο. Και το ποντίκι πιάστηκε στη φάκα και εγκλωβίστηκε στην ίδια τη ρητορική του.

Το δίλημμα που καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση δεν είναι «αν θα πάει με το κακό ΔΝΤ ή με τους καλούς Ευρωπαίους;».

Το δίλημμα είναι το ακόλουθο:

Ή νέα, ακόμα σκληρότερα, μέτρα ή εσωτερικός δανεισμός και κούρεμα καταθέσεων. Προφανέστατα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ φοβάται και τα δυο. Σχέδιο απεμπλοκής δεν φαίνεται να υπάρχει.

Υπάρχει μόνο προσπάθεια για πίστωση χρόνου προκειμένου το ελληνικό πρόβλημα να συμπέσει με το ζήτημα της Βρετανίας και να αντιμετωπιστεί ως «πακέτο» από τους Ευρωπαίους Εταίρους.

Wishful thinking θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος.

Ευσεβείς πόθοι σύντροφοι. Η Βρετανία – αν δεν σας έχουν ενημερώσει – είναι Βρετανία δεν είναι ψωροκώσταινα...

*Ο Κώστας Τσιτούνας είναι Διευθυντής του Νewsbomb.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ