ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Γιώργος Λογοθέτης ήρθε, μας μίλησε, μας μάγεψε

Ο Γιώργος Λογοθέτης ήρθε, μας μίλησε, μας μάγεψε

Πραγματικά, δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να νιώθει τόσο εμπνευσμένη όσο από την ομιλία του Γιώργου Λογοθέτη. Βγαίνοντας, θέλεις να ανοίξεις τα φτερά σου και να πραγματοποιήσεις όλα σου τα όνειρα.

Προσκεκλημένος από την επιτροπή Women in Business (WIB) του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, o Γιώργος Λογοθέτης, μίλησε στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία.

Ο 41χρονος επιχειρηματίας Γιώργος Λογοθέτης είναι Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Libra, με παρουσία σε 35 χώρες, σε όλες τις ηπείρους και δραστηριότητες στο χώρο της ναυτιλίας, του τουρισμού, της ενέργειας, του real estate και των μεταφορών.

Ο επιχειρηματίας, κατάφερε να μας μαγέψει όλους, απαντώντας στις ερωτήσεις του κοινού και δίνοντάς μας ελπίδα, προοπτική, δύναμη, μέσα από προσωπικές ιστορίες θάρρους και επιμονής.

Μίλησε:

Για την επιχειρηματικότητα: οι έννοιες που την περιγράφουν, κατ’ αυτόν είναι "δυνατότητα, υπευθυνότητα, ευκαιρία, πρόοδος και καθήκον".

Για το ρόλο των γυναικών στις επιχειρήσεις: μια κοινωνία που δεν ενθαρρύνει τις γυναίκες να εξελίσσονται στις επιχειρήσεις χάνει ένα 50% σε ευρηματικότητα, ιδέες και δυναμισμό, αφού το 50% του πληθυσμού είναι γυναίκες. Μόνο ένας ανόητος επενδυτής θα επηρεαζόταν από το φύλο του επιχειρηματία. Αν υπήρχαν περισσότερες γυναίκες στις επιχειρήσεις, ο κόσμος θα ήταν καλύτερος.

Για την Ελλάδα και την κρίση: η Ελλάδα σίγουρα θα ανακάμψει κάποια στιγμή, αλλά δεν γνωρίζουμε το πότε. Σε κάθε κρίση, υπάρχει αρχή, μέση, και τέλος.

Είμαστε όλοι πρεσβευτές της χώρας μας και έχουμε υποχρέωση να βελτιώσουμε την εικόνα της, υπογραμμίζοντας την ελληνική "ευκαιρία" παρά την ελληνική "κρίση".

Μπορούμε να αξιοποιήσουμε την κρίση ώστε να γίνουμε καλύτεροι, σοφότεροι, να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας και το δέσιμο με τις οικογένειές μας. Ο καθένας θα βρει το δικό του τρόπο για να το κάνει.

Ή θα παραπονιόμαστε για τα προβλήματα ή θα γίνουμε μέρος της λύσης.

Για τον κοινωνικό ρόλο της επιχείρησης: ο Γιώργος Λογοθέτης είπε πως πρέπει να δίνουμε περισσότερα από όσα παίρνουμε.

Ανέφερε επίσης τη σημασία της προσφοράς και της κοινωνικής υπευθυνότητας γενικότερα, όπως η ΕΛΕΠΑΠ, αλλά περιέγραψε και το παράδειγμα του προγράμματος υποτροφιών του ομίλου Libra. Μάλιστα, μας εντυπωσίασε γιατί γνώριζε τα ονόματα των υποτρόφων.

Για τη ζωή του: αναφέρθηκε με αγάπη και θαυμασμό στις γυναίκες της ζωής του. Τη γιαγιά του από τη Χίο που πήγε στην Ουαλία και έπεισε τον παππού του να ασχοληθεί με τα καράβια. Τη μητέρα του που πίστευε σε εκείνον και τον ενθάρρυνε να πραγματοποιεί τα όνειρά του. Τη γυναίκα του, την οποία θαυμάζει για το κοινωνικό της έργο μέσα από το ινστιτούτο Seleni.

Από δημόσια πρόσωπα, θαύμαζε την προσωπικότητα της Golda Meir, που ήταν γυναίκα αρχηγός κράτους, με όραμα και πίστη.

Ως άνθρωπος, που είχε για χρόνια προβλήματα με την υγεία του, ο Γιώργος Λογοθέτης, μας έδωσε το μήνυμα να μην το βάζουμε ποτέ κάτω.

Μέσα στις ιστορίες που μας διηγήθηκε ήταν και αυτή που, όταν βρέθηκε με οικονομικές δυσκολίες, έκλεισε ένα φορτίο και, ξεπερνώντας άπειρες δυσκολίες, έστειλε το πλοίο στον προορισμό του στην συμφωνημένη ώρα, παρά τα "δεν γίνεται" που άκουγε από παντού.

Αναφέρθηκε και στη γνωριμία του με τον πρόεδρο Ομπάμα και πώς αναπτύχθηκε η σχέση τους, που τον οδήγησε να συμμετέχει στην πρώτη αποστολή Αμερικανών στην Κούβα.

Ο Γιώργος Λογοθέτης, ένα "παιδί" από τα βόρεια προάστια του Λονδίνου, όπως χαρακτήρισε τον εαυτό του, δήλωσε αισιόδοξος "εφόσον υπάρχει επιμονή και πίστη στις δυνάμεις μας".

Αυτή του η εσωτερική δύναμη και το άνετο επικοινωνιακό στιλ, με γλαφυρό και όχι ξύλινο ύφος, σε συνδυασμό με τις υπέροχες ιστορίες του, μας κινητοποίησε και μας μάγεψε.

*Η Κατερίνα Τσεμπερλίδου είναι μέλος της επιτροπής WIB του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ