ΑΠΟΨΕΙΣ

Ουκρανία: Τι κρύβει η αναζωπύρωση των συγκρούσεων

Ουκρανία: Τι κρύβει η αναζωπύρωση των συγκρούσεων
REUTERS

Η νέα κλιμάκωση στις Ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας που ακολούθησε τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ μονάδων του ουκρανικού στρατού και των φιλορώσων αυτονομιστών έρχεται λίγες μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων του Ντ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο και σε μικρό χρονικό διάστημα από την πραγματοποίηση της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τα όσα μέχρι στιγμής έχουν γίνει γνωστά, τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Γενάρη, οι κάτοικοι της βιομηχανικής πόλης Αβντιγίβκα (που βρίσκεται στα Ανατολικά της χώρας, μόλις έξι χιλιόμετρα από την πόλη Ντονιέτσκ) ξύπνησαν μετά από ισχυρές εκρήξεις σε μια από τις ισχυρότερες αναζωπυρώσεις των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην περιοχή. Η επίσημη αναφορά της ειδικής Αποστολής Παρακολούθησης του ΟΑΣΕ κάνει λόγο για τουλάχιστον 2.499 εκρήξεις καθώς και για την πρόκληση σημαντικών υλικών ζημιών σε κτιριακές υποδομές της περιοχής

Κατά τη Σύνοδο στο Μινσκ στις 11 Φεβρουαρίου του 2015, οι ηγέτες της Γερμανίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Ουκρανίας συμφώνησαν σε ένα πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κατάστασης στην περιοχή του Ντονμπάς, που έχρηζε άμεσης διαχείρισης μετά τις παραβιάσεις εκεχειρίας. Η συμφωνία επιβλέπεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ενώ στα μέτρα που περιλαμβάνονται τα σημαντικότερα αφορούν την άμεση κατάπαυση του πυρός στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ, καθώς και την απόσυρση βαρέων όπλων, η διεξαγωγή τοπικών εκλογών. Τέλος, εξίσου σημαντική είναι η επίβλεψη των όρων της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Κίεβο ο στρατός απώθησε επίθεση φιλορώσων ανταρτών από την πόλη ενώ οι αυτονομιστές έκαναν λόγο για χρησιμοποίηση βαρέων όπλων από τις ουκρανικές δυνάμεις στρέφοντας με αυτό τον τρόπο κατηγορίες για παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ. Σε αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές κατηγόρησαν η μια την άλλη για ανάληψη επιθετικών ενεργειών με φόντο τους σχετικούς όρους των συμφωνιών.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των ΗΠΑ και συγκεκριμένα η στρατηγική που θα υιοθετήσει ο Λευκός Οίκος απέναντι στην Ρωσία με φόντο τις Ευρω-Ατλαντικές σχέσεις. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Π. Ποροσένκο, απηύθυνε έκκληση στους διεθνείς εταίρους να αυξήσουν την διπλωματική και πολιτική πίεση στο Κρεμλίνο για να σταματήσει η κλιμάκωση των τελευταίων ημερών. Για την Ρωσία η «προσάρτηση» της Κριμαίας αλλά και οι αυτοαποκαλούμενες «Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και Ντονιέτσκ» παραμένουν ύψιστης σημασίας πάνω από οποιαδήποτε τάση στην πολιτική ρητορική όπως συνηθίζεται το τελευταίο διάστημα, ενώ δεν έλειψαν οι κατηγορίες προς την πλευρά της Ουκρανίας για περί «επιθετικών ενεργειών» στην περιοχή.

Η αναζωπύρωση αυτή έρχεται μερικούς μήνες αργότερα από μια άλλη «κρίση» στις σχέσεις Ρωσίας και Ουκρανίας. Μετά την πραγματοποίηση της επίσκεψης του Προέδρου της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν, στην Ρωσία, είχε δημιουργηθεί ένα κλίμα έντασης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου με αφορμή δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για «σχέδια» εισβολής στην Κριμαία δυνάμεων του Ουκρανικού στρατού όπως «αποκάλυψαν» οι Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Εκτός από τις γεωπολιτικές προκλήσεις, πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα η τήρηση των Συμφωνιών του Μινσκ για όλες τις πλευρές ως σημείο αφετηρίας, με βασική κατεύθυνση την κατάπαυση οποιονδήποτε στρατιωτικών επιχειρήσεων που φέρουν ανθρώπινες και υλικές απώλειες στον άμαχο πληθυσμό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ