ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο στόχος του ISIS στην Ευρώπη

Ο στόχος του ISIS στην Ευρώπη
Αστυνομικός περιπολεί στις Βρυξέλλες REUTERS/Yves Herman

Γιατί έσπευσε ο ISIS να αναλάβει την ευθύνη για το μακελειό του Παρισιού;

Ας πάμε λίγο πίσω στον Αύγουστο του 2003, προτού η τζιχαντιστική οργάνωση καταφέρει να ελέγξει ένα μεγάλο μέρος της Συρίας. Τότε που οργάνωναν τις πρώτες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ, λίγους μήνες μετά την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα. Στόχοι τους το στρατηγείο του ΟΗΕ, το τέμενος του Πρώτου Ιμάμη, Αλί, από τα πιο ιερά μέρη για τους Σιίτες και σημαίνοντα μέλη της σιιτικής κοινότητας που αναδυόταν μετά την κατάρρευση του Σαντάμ Χουσεΐν και του καθεστώτος του στο Ιράκ.

Η επιδίωξη των οργανώσεων που λίγο αργότερα συγκρότησαν το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ ήταν ξεκάθαρη. Εάν προκαλούσαν τους σαστισμένους Αμερικάνους και τους καταπιεσμένους Σιίτες σε εκδικητικές πράξεις απέναντι στους Σουνίτες, θα οδηγούσαν όλο και περισσότερους πιστούς στην αγκαλιά τους. Έτσι πίστευαν. Δυστυχώς βρέθηκαν αρκετοί να απαντήσουν με τον ίδιο και χειρότερο τρόπο, οδηγώντας σε χρόνια εμφύλιων συγκρούσεων στο Ιράκ, όπου ο ρεβανσισμός ήταν η βασική δύναμη προσέλκυσης και στρατολόγησης τζιχαντιστικών οργανώσεων. Έπειτα το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ βρέθηκε στη Συρία, όπου δεν χρειαζόταν να προσπαθήσει πολύ για να κάνει τα ίδια. Ο εμφύλιος εκεί είχε ξεκινήσει ήδη.

Όμως στην Ευρώπη τώρα έχουν πιο δύσκολη αποστολή. Όπως και στον πρώτο καιρό του, ένας από τους βασικούς σκοπούς του ISIS τώρα είναι να κάνει αφόρητη τη ζωή των Μουσουλμάνων που ζουν στην Ευρώπη, ώστε να προσελκύσει όλο και περισσότερους να ενταχθούν στις τάξεις του. Η επιδίωξη τους είναι οι ίδιοι οι «σταυροφόροι», όπως αποκαλούν τους Ευρωπαίους, να προβούν σε πάσης φύσεως διώξεις απέναντι στους Μουσουλμάνους, έπειτα από την «πολιτικοοικονομικοκοινωνική και συναισθηματική επίδραση που θα προκαλέσουν οι επιχειρήσεις του Χαλιφάτου» όπως δεν διστάζουν να πουν και να γράψουν οι τζιχαντιστές του ISIS. Τότε, οι πιστοί θα καταλάβουν πως πρέπει να αναλάβουν πλέον δράση, να επιστρέφουν στις φονταμενταλιστικές αρχές της θρησκείας τους.

Εάν η Δύση αντιμετωπίσει τη νέα αυτή πρόκληση με τα ασπρόμαυρα γυαλιά του «Εμείς ή Αυτοί», αν ανακαλύψει ένα νέο εχθρό εντός των πυλών, θα έχει παίξει ακριβώς το παιχνίδι των τζιχαντιστών. Το ίδιο θα γίνει αν πιστέψουμε πως πρόκειται για μία ακόμα τρομοκρατική οργάνωση, όπως γινόταν πριν.

Ας μην ξεχνάμε πως παράλληλα με τη μανιχαϊστική του λογική, ο ISIS φέρεται πραγματιστικά στην καθημερινότητα. Δεν θα μπορούσε άλλωστε διαφορετικά να ελέγξει τόσο μεγάλες περιοχές στη Συρία και το Ιράκ. Ενσωμάτωσε μεσαία στελέχη του Σαντάμ Χουσεΐν στο στρατιωτικό του συμβούλιο, συνδιαλέγεται με τα υπόγεια δίκτυα που παλιά εξυπηρετούσαν τον Άσαντ, εξάρθρωσε το πρώτο «πραξικόπημα» εναντίον της ηγεσίας του το καλοκαίρι. Ένας νέος εξωτερικός εχθρός που θα εμφανιστεί στην περιοχή το πιο πιθανό είναι να συσπειρώσει τις φυγόκεντρες δυνάμεις του.

* Ο Ηλίας Τασόπουλος είναι Διδάκτωρ Διεθνών Σχέσεων, Κέντρο Μεσογειακών, Μεσανατολικών & Ισλαμικών Σπουδών (ΚΕΜΜΙΣ)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ