ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Μητρέλλος: Ο πλανήτης μας δεν αντέχει άλλη μόλυνση - Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής

Μητρέλλος: Ο πλανήτης μας δεν αντέχει άλλη μόλυνση - Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής
freepik.com

Σεμινάρια από τον μήνα Σεπτέμβριο ξεκινάει ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου στους διαχειριστές πολυκατοικιών και τους φορείς της κάθε γειτονιάς ξεχωριστά, για να εκπαιδευτούν για τη σημασία του καφέ κάδου προς το περιβάλλον. «Η ανακύκλωση πρέπει να γίνει τρόπος ζωής για όλους μας», λέει στο Act For Earth στο CNN Greece, ο Αντιδήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Δημήτρης Μητρέλλος.

Ο ίδιος μιλάει για το πετυχημένο πρόγραμμα της ανακύκλωσης, της βιοανακύκλωσης και της εξοικονόμησης ενέργειας στην περιοχή του.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου γνωρίζοντας τις επιπτώσεις του λαδιού στο περιβάλλον, είναι πρωτοπόρος στην αποκομιδή χρησιμοποιημένων ελαίων, ενώ στην βιοανακύκλωση, αν και είναι ένας μεσαίος πληθυσμιακά δήμος, κατάφερε να «σκαρφαλώσει» στην τρίτη θέση στην Περιφέρεια Αττικής.

«Το μεγαλύτερο κίνητρο προς τους συνδημότες μας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση, καθώς είναι θέμα ζωτικής σημασίας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη μας καθαρό και φιλόξενο» λέει ο κ. Μητρέλλος ο οποίος προσθέτει επίσης ότι «όσοι πολίτες συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Green City" κερδίζουν πόντους, τους οποίους μπορούν να τους εξαργυρώσουν, υπό την μορφή έκπτωσης, στα συμβεβλημένα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της γειτονιάς τους.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Αντιδημάρχου Παλαιού Φαλήρου, κ. Δημήτρη Μητρέλλου στο Act For Earth στο CNN Greece.

Κύριε Αντιδήμαρχε, μέσα σε ενάμιση χρόνο καταφέρατε να συγκεντρώσετε πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ανακυκλώσιμα υλικά τα οποία θα κατέληγαν στη χωματερή. Πως το πετύχατε αυτό; Πόσο έχει ωφεληθεί ο Δήμος από την ανακύκλωση και πόσο ο υδροφόρος ορίζοντας;

Η ανακύκλωση πλέον δεν θα πρέπει να θεωρείται μια απλή δράση αλλά τρόπος ζωής. Είναι τόσο μεγάλες οι ποσότητες των απορριμμάτων που παράγουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα που δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Ο πλανήτης μας και ο υδροφόρος ορίζοντας δεν μπορούν και δεν αντέχουν άλλη μόλυνση η οποία προέρχεται από τα απορρίμματα μας. Είναι σαφές ότι όλοι οι Δήμοι έχουν στραφεί προς την ανακύκλωση και η Περιφέρεια παροτρύνει προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε τρόπο.

Τα επόμενα χρόνια θα είναι κομβικά διότι ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων αλλάζει ριζικά και θα πρέπει η ανακύκλωση και η κατεύθυνση των απορριμμάτων προς τα διάφορα ρεύματα που θα μπουν στην ζωή μας να ξεκινάει, από το σπίτι μας.

Στο Παλαιό Φάληρο κινούμαστε μεθοδικά τον τελευταίο χρόνο προς αυτή την κατεύθυνση με «όπλα» την συνεχή ενημέρωση προς τους δημότες, το ζήλο και το φιλότιμο των εργαζομένων στο τμήμα καθαριότητας και την σωστή οργάνωση του τμήματος από διοικητικής άποψης υπό την καθοδήγηση του Δημάρχου μας Κο Γιάννη Φωστηρόπουλου και την τεράστια ευαισθησία του για τα θέματα της ανακύκλωσης.

Τα οφέλη από αυτό είναι πολλαπλά. Πρώτα απ’ όλα μειώνονται οι ποσότητες που οδηγούνται προς υγειονομική ταφή, προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τον υδροφόρο ορίζοντα. Αυτό συνεπάγεται με οικονομικές προεκτάσεις. Όσο περισσότερη ανακύκλωση γίνεται τόσο μεγαλύτερη είναι η έκπτωση που παίρνει ο Δήμος από τον ΕΔΣΝΑ για την ταφή των υπολοίπων απορριμμάτων (οικιακά σκουπίδια) που έτσι και αλλιώς θα οδηγηθούν στην χωματερή.

Κάδοι ανακύκλωσης / Πηγή: Facebook

Ποια είναι τα κίνητρα που δίνετε στους κατοίκους του Παλαιού Φαλήρου για να «αγκαλιάσουν» το περιβαλλοντικό σας πρόγραμμα και να συμβάλλουν με την σειρά τους στην προστασία του περιβάλλοντος; Πώς επωφελείται ο Δήμος σας μέσω του προγράμματος «Green City» της Περιφέρειας Αττικής;

Το μεγαλύτερο κίνητρο προς τους συνδημότες μας είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση, καθώς είναι θέμα ζωτικής σημασίας να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη μας καθαρό και φιλόξενο. Το «Green City» είναι ένα πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής που έχει να κάνει με κινητά συνεργεία περισυλλογής ανακυκλούμενων απορριμμάτων όπου θα μπορεί κανείς να ενημερωθεί και να εγγραφεί στο σύστημα για να πηγαίνει τα απορρίμματά του. Αυτά τα ζυγίζονται αμέσως και θα οδηγούνται στα αντίστοιχα ρεύματα, κερδίζοντας πόντους, τους οποίους θα μπορεί να εξαργυρώνει υπό την μορφή έκπτωσης στα συμβεβλημένα καταστήματα και τις επιχειρήσεις της γειτονιάς του.

Σχετικά με την βιοανακύκλωση ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου βρίσκεται στην τρίτη θέση στην Περιφέρεια Αττικής. Πώς έχετε καταφέρει και ένας μεσαίος πληθυσμιακά δήμος όπως το Παλαιό Φάληρο έχει καταφέρει να βρίσκεται σε τόσο υψηλή θέση ανάμεσα σε τόσους πληθυσμοπλυθέστερους δήμους του λεκανοπέδιου Αττικής;

Πραγματικά στον τομέα της βιοανακύκλωσης γίνεται μια πολύ συστηματική και καλά οργανωμένη δουλειά. Στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου ξεκινήσαμε λίγο αντίστροφα την όλη διαδικασία και τελικά αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε πολύ σωστή.

Ενώ όλοι οι Δήμοι προσπάθησαν να εκκινήσουν την βιοανακύκλωση με τον παραδοσιακό τρόπο και τους καφέ κάδους στο δρόμο μαζί με τους υπόλοιπους κάδους απορριμμάτων, χωρίς η ενημέρωση των δημοτών να έχει προχωρήσει τόσο πολύ και χωρίς προηγουμένως να έχουν ενημερωθεί και εκπαιδευτεί οι διαχειριστές πολυκατοικιών και οι διάφοροι φορείς, εμείς προτιμήσαμε να ξεκινήσουμε την διαδικασία από τα καταστήματα εστίασης του Δήμου και διάφορα άλλα καταστήματα, όπως οπωροπωλεία, super markets, ζαχαροπλαστεία, café, ανθοπωλεία κλπ.

Έτσι η ενημέρωση είναι πιο άμεση και επαρκής για την ανακύκλωση γενικώς και την βιοανακύκλωση ειδικότερα. Αυτό ήταν μια προσωπική επιλογή του Δημάρχου Κου Γιάννη Φωστηρόπουλου η οποία δικαιώνεται πανηγυρικά αφού το αποτέλεσμα όπως βλέπετε είναι πάρα πολύ καλό.

Οι ποσότητες που κομποστοποιούνται είναι πάρα πολύ μεγάλες σε σχέση με τον πληθυσμό του Δήμου και η ποιότητα των ανακυκλώσιμων υλικών εξαιρετική, αφού έχει προηγηθεί η σχετική ενημέρωση από ειδική ομάδα συνεργατών μας.

Από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουμε σιγά σιγά να τοποθετούμε καφέ κάδους και στις γειτονιές, αφού πρώτα ενημερώσουμε και εκπαιδεύσουμε τους διαχειριστές πολυκατοικιών και τους φορείς της κάθε γειτονιάς ξεχωριστά.

Όλο και περισσότεροι Δήμοι προσπαθούν να περιορίσουν τη μόλυνση του Περιβάλλοντος ανακυκλώνοντας ακόμα και το τηγανόλαδο. Ο Δήμος σας γνωρίζοντας τις επιπτώσεις του λαδιού στο περιβάλλον είναι πρωτοπόρος στην δράση αυτή. Μιλήστε μας για το πρόγραμμα και τις δράσεις σας.

Πραγματικά ένα από τα πιο ρυπογόνα απόβλητα είναι τα καμένα - χρησιμοποιημένα έλαια, αφού ένα λίτρο τηγανέλαιου αν φτάσει στον υδροφόρο ορίζοντα ή στην θάλασσα, είναι ικανό να μολύνει πενήντα τόνους νερού.

Κάδος συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων στο Παλαιό Φάληρο/ Facebook
Κάδος συλλογής χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων στο Παλαιό Φάληρο/ Πηγή: Facebook

Στο Παλαιό Φάληρο έχουμε τοποθετήσει 11 σταθερά σημεία αποκομιδής χρησιμοποιημένων ελαίων, σε κομβικά σημεία τα οποία είναι αναρτημένα στην σελίδα του Δήμου. Η απόρριψη πρέπει να γίνεται εντός ενός πλαστικού και καλά κλεισμένου μπουκαλιού, το οποίο πετιέται εντός του ειδικού κάδου. Μέσα στο 2023 θα τοποθετηθούν ακόμα 12 σημεία αποκομιδής χρησιμοποιημένων ελαίων στο Παλαιό Φάληρο.

Τι κάνετε για να πετύχετε την ενεργειακή αναβάθμιση στους δημοτικούς δρόμους και την εξοικονόμηση ενέργειας; Πόσους λαμπτήρες έχετε αντικαταστήσει έως τώρα;

Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα που λόγω και του γενικού ενεργειακού προβλήματος που ταλανίζει τον τελευταίο καιρό ολόκληρο τον πλανήτη, είναι πολύ επίκαιρο.

Ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου αντιλαμβανόμενος την οικονομία που μπορεί να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας την νέα τεχνολογία LED για την φωταγώγηση των δρόμων και των δημόσιων χώρων γενικότερα, έχει αποφασίσει την σταδιακή αντικατάσταση όλων των ηλεκτρικών λαμπτήρων του Δήμου με νέας τεχνολογίας LED.

Όμως το θέμα δεν είναι μόνο να επιτευχθεί οικονομία από την αντικατάσταση των λαμπτήρων, το θέμα είναι και το ίδιο το έργο να πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατόν οικονομικότερο τρόπο και με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση για τους φορολογούμενους συνδημότες μας.

Έτσι ο Δήμος Παλαιού Φάληρου προχωράει στην σταδιακή αντικατάσταση τους με δικά μας μέσα κυρίως και την ανάθεση σε εργολάβο μόνο για τις πιο δύσκολες περιπτώσεις και σε σημεία τέτοια που λόγω ύψους ή εδαφικών ιδιαιτεροτήτων, εμείς σαν Δήμος δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση. Το πρόγραμμα βρίσκεται εν εξελίξει, βρισκόμαστε ήδη στο 50% και ευελπιστούμε ότι εντός του 2022 θα έχουμε αγγίξει το 70% για να ολοκληρώσουμε εντός του 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ