ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Διεθνής Ημέρα Ελέγχου Υδάτων: Όταν το πόσιμο νερό γίνεται ζητούμενο

Διεθνής Ημέρα Ελέγχου Υδάτων: Όταν το πόσιμο νερό γίνεται ζητούμενο

Η σημασία του διαθέσιμου, καθαρού πόσιμου νερού για τον άνθρωπο, αναδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.
Εκεί, όπου μακρόν οι κάτοικοι δεν έχουν στη διάθεσή τους καθαρό νερό, αλλά αντίθετα τα ύδατα που τους περιβάλλουν είναι μολυσμένα και επικίνδυνα, η παροχή πόσιμου νερού είναι νούμερο ένα ζητούμενο.

Η κατάσταση αυτή στη χώρα μας προέκυψε από μια φυσική καταστροφή. Την ίδια ώρα όμως, αυτή είναι η μόνιμη καθημερινότητα για περίπου 1,1 δισ. κατοίκους στον πλανήτη που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και είναι ευάλωτοι σε κάθε είδους ασθένειες που προκύπτουν από το γεγονός αυτό.

Η 18η Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο έχει καθιερωθεί ως η Διεθνής Ημέρα Ελέγχου των Υδάτων, με σκοπό να υπενθυμίζει τη σημασία που έχει το νερό για τη ζωή, καθώς η προστασία των υδάτινων πόρων σε όλο τον κόσμο, αποτελεί καθήκον όλων μας.

Πόσιμο νερό χαρακτηρίζεται το νερό που είναι καθαρό από φυσική, χημική,βιολογική και μικροβιολογική άποψη και μπορεί να καταναλώνεται χωρίς να κινδυνεύει η υγεία του ανθρώπου. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι άχρωμο, άοσμο, δροσερό και με ευχάριστη γεύση.

Δεν πρέπει να έχει μεγάλη σκληρότητα γιατί αυτή προκαλεί δυσκολίες στην καθημερινή αλλά και τη βιομηχανική του χρήση.

Δεν πρέπει να περιέχει μεγάλη ποσότητα οργανικών ουσιών, βαρέων μετάλλων ούτε και παθογόνα παράσιτα ή μικρόβια.

Η θερμοκρασία του νερού πρέπει να είναι σταθερή στους 10-15 βαθμούς Κελσίου.

Κατά τον ποιοτικό έλεγχο του νερού ερευνώνται βασικά τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: Οσμή, Γεύση, Χρώμα, Θολότητα, Θερμοκρασία, Αλκαλικότητα, Οξύτητα, pΗ, Μικρόβια, Σκληρότητα.
Ερευνώνται εκτάκτως επίσης διάφορες χημικές ενώσεις, χλωριούχες, θειικές κλπ.

Προκειμένου το νερό να καθίσταται πόσιμο, πρέπει να πληρεί ένα σύνολο παραμέτρων, που περιλαμβάνει τη θερμοκρασία, την οξύτητα (pH), τη διαύγεια (θολότητα) και το διαλυμένο οξυγόνο (DO).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ