ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πάνω από 100 δελφίνια νεκρά στον Αμαζόνιο, με θερμοκρασία νερού στους 39 βαθμούς Κελσίου

Πάνω από 100 δελφίνια νεκρά στον Αμαζόνιο, με θερμοκρασία νερού στους 39 βαθμούς Κελσίου
Τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν στη λίμνη Τεφέ τις τελευταίες επτά ημέρες André Zumak/Mamirauá Institute

Περισσότερα από 100 δελφίνια έχουν βρεθεί νεκρά στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας εν μέσω μιας ιστορικής ξηρασίας και ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών νερού που κατά τόπους ξεπέρασαν τους 39 βαθμούς Κελσίου.

 

Τα νεκρά δελφίνια βρέθηκαν όλα στη λίμνη Τεφέ τις τελευταίες επτά ημέρες, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Mamirauá, μια ερευνητική εγκατάσταση που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Επιστημών της Βραζιλίας.

Το ινστιτούτο επεσήμανε ότι ένας τόσο μεγάλος αριθμός θανάτων ήταν ασυνήθιστος και ότι η αιτία μπορεί να ήταν οι θερμοκρασίες ρεκόρ στη λίμνη και η ιστορική ξηρασία στον Αμαζόνιο.

«Είναι ακόμη νωρίς για να προσδιορίσουμε την αιτία αυτού του ακραίου συμβάντος, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς μας, συνδέεται σίγουρα με την περίοδο ξηρασίας και τις υψηλές θερμοκρασίες στη λίμνη Τεφέ, σε ορισμένα σημεία της οποίας το νερό ξεπερνά τους 39 βαθμούς Κελσίου», ανέφερε το ινστιτούτο σε σχόλια που μετέδωσε το CNN Brasil.

Ο Αμαζόνιος βρίσκεται σε περίοδο ξηρασίας και αρκετά δείγματα της ποτάμιας πανίδας υποφέρουν επίσης από τις υψηλές θερμοκρασίες ρεκόρ.

Ο Αμαζόνιος περνάει περίοδο ξηρασίας, που εμποδίζει τόσο τις μεταφορές όσο και τις αλιευτικές δραστηριότητες στον ποταμόEdmar Barros/AP

Ερευνητές και ακτιβιστές προσπαθούν να διασώσουν τα δελφίνια που έχουν επιζήσει μεταφέροντάς τα από λιμνοθάλασσες και λίμνες στα περίχωρα στον κύριο όγκο του ποταμού, όπου το νερό είναι πιο δροσερό, μετέδωσε το CNN Brasil, αλλά η επιχείρηση δεν είναι εύκολη λόγω της απομόνωσης της περιοχής.

«Η μεταφορά δελφινιών σε άλλα ποτάμια δεν είναι τόσο ασφαλής, διότι είναι σημαντικό να εξακριβωθεί εάν υπάρχουν τοξίνες ή ιοί [πριν απελευθερωθούν τα ζώα στη φύση», δήλωσε στο CNN Brasil ο Αντρέ Κοέλιο, ερευνητής στο Ινστιτούτο Mamiraua.

Η ξηρασία στον Αμαζόνιο επηρεάζει και την οικονομία. Σε 59 δήμους της πολιτείας Αμαζόνας έχουν αναφερθεί επίπεδα νερού κάτω του μέσου όρου, γεγονός που εμποδίζει τόσο τις μεταφορές όσο και τις αλιευτικές δραστηριότητες στον ποταμό.

Οι αρχές αναμένουν ακόμη πιο έντονη ξηρασία τις επόμενες δύο εβδομάδες, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους δελφινιών, ανέφερε το CNN Brasil.

Με πληροφορίες από: More than 100 dolphins dead in Amazon as water hits 102 degrees Fahrenheit by Marcelo Medeiras, Stefano Pozzebon and Heather Chen, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ