ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Climathon: Πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα νερού

Climathon: Πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα νερού
Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Οι πρωτοφανείς βροχοπτώσεις του Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλία με τις καταστροφικές πλημμύρες και οι μήνες σχετικής ξηρασίας που ακολούθησαν, αποτελούν τις δύο όψεις της εποχής της κλιματικής αλλαγής, όσον αφορά τον κύκλο του νερού και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.

Το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή του ανθρώπου, των ζώων και των φυτών αλλά και για την οικονομία και αποτελεί κοινό αγαθό που πρέπει να προστατεύεται και να χρησιμοποιείται με βιώσιμο τρόπο.

Για αυτό τον λόγο, από το 2012, η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίευσε προσχέδιο για τη διαφύλαξη των υδατικών πόρων μια μακροπρόθεσμη στρατηγική που αποσκοπεί στην εξασφάλιση επαρκούς επιπέδου ποιοτικού νερού. Εκτός από τη συνολικότερη πολιτική διαχείρισης των υδάτινων πόρων από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαραίτητη είναι και η ευαισθητοποίηση των πολιτών.

Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Τα Climathon, μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, αποτελεί έναν διαγωνισμό καινοτόμων ιδεών και μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί 23 με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα βιώσιμης διαχείρισης νερού αλλά και την κλιματική αλλαγή.

Το τελευταίο συνέδριο ήταν το Climathon Αγίας Παρασκευής που διοργανώθηκε τον Δεκέμβριο και είχε θέμα: «Νερό, Φύση και Άνθρωπος». Διοργανώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, τη Μονάδα Αειφόρου Ανάπτυξης – ΕΚ ΑΘΗΝΑ και τον Δήμο Αγίας Παρασκευής, υπό την αιγίδα του Πράσινου Ταμείου και με την υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του έργου LIFE IP AdaptInGR.

«Στο Climathon Αγίας Παρασκευής εστιάσαμε στο νερό, λύσεις που μπορεί να σχετίζονται με την διαχείριση του νερού και την βιοποικιλότητα» μας επισημαίνει η Λυδία Παπαδάκη, υποψήφια διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών και ερευνήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά».

Λυδία Παπαδάκη, υποψήφια διδάκτωρ του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών ερευνήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ερευνητικό κέντρο «Αθηνά».

«Μέσα από αυτό προέκυψαν κάποιες ενδιαφέρουσες ιδέες αλλά ο κεντρικός στόχος είναι μεσα από όλη αυτή τη διαδικασία της συνδημιουργίας και του διαγωνιστικού μέρους οι πολίτες να εμπλακούν στα προβλήματα της πόλης να σκεφτούν να ζητήσουν να μάθουν κι εντέλει να ευαισθητοποιηθούν».

«Στα Climatlon δεν εστιάζουμε σε συνολική πολιτική εξοικονόμησης και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων, είναι καθαρά στοχευμένο στο τι μπορούν να κάνουν οι πολίτες, τι λύσεις υπάρχουν ώστε να υιοθετηθούν σε κάθε νοικοκυριό ή σε επίπεδο κοινότητας».

«Οι συμμετέχοντες στα Climathon δεν έχουν προγενέστερη γνώση και μέσα σε αυτό το εικοσιτετράωρο τους βοηθάμε εμείς, με την βοήθεια ειδικών, να προτείνουν λύσεις. Αυτές οι λύσεις προκύπτουν μέσα σε αυτό το εικοσιτετράωρο. Δεν πρόκειται για κάτι ώριμο. Έχουμε δει ωστόσο κάποιες να υλοποιούνται από δήμους αλλά δεν είναι και εφικτό να προτείνουν στο χρόνο που έχουν κάτι υλοποιήσιμο».

Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου διακρίθηκαν τρεις ομάδες, οι οποίες έλαβαν και τα νικητήρια έπαθλα.

Η 1η ομάδα, «The Rain Project», παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο συλλογής βρόχινου νερού σε πολυκατοικίες με στόχο τη χρήση αυτού στο καζανάκι της τουαλέτας, καθώς και σε ορεινές περιοχές με μεγάλη κλήση (π.χ. δασικές εκτάσεις) με στόχο τον περιορισμό απορροής του νερού προς την πόλη και τη χρήση αυτού σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Η 2η ομάδα, «H2All», πρότεινε την κατασκευή μιας πλατφόρμας με κοινωνικό χαρακτήρα, η οποία θα περιέχει μετρητές για την εκτίμηση του υδατικού αποτυπώματος, προτείνοντας λύσεις και κίνητρα για τη μείωσή του σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ, ενώ παράλληλα θα εκπαιδεύει τους χρήστες για την ορθή χρήση του νερού.

Η 3η ομάδα, «AquaGuard», παρουσίασε τη δημιουργία μιας εφαρμογής η οποία θα περιέχει έναν χάρτη με περιοχές όπου δίνεται η δυνατότητα για κομποστοποίηση, ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, λίστα εκδηλώσεων επιμόρφωσης για τη διαχείριση νερού, καθώς και συμβουλές για καλές πρακτικές. Η εφαρμογή θα δίνει κίνητρα στους χρήστες μέσω της συλλογής experience points.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ