ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Αμοργός: «Στοπ» στην υπεραλίευση από τους ψαράδες - «Το οφείλουμε στα παιδιά μας»

Αμοργός: «Στοπ» στην υπεραλίευση από τους ψαράδες - «Το οφείλουμε στα παιδιά μας»
Ο πρόεδρος των αλιέων Αμοργού, Μιχάλης Κρόσμαν και ο ψαράς και «δάσκαλός» του Κώστας Σιγάλας Αμοργόραμα / Γιώργος Μουτάφης

Βλέποντας τα δίχτυα τους να αδειάζουν κάθε ημέρα που περνούσε, περισσότερα από δέκα χρόνια πριν οι ψαράδες της Αμοργού, αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση στα «χέρια» τους: Σταμάτησαν να ψαρεύουν τους αναπαραγωγικούς μήνες των ψαριών και την ίδια περίοδο άρχισαν να καθαρίζουν τις ακτές του νησιού. Το όνομα αυτής της πρωτοβουλίας: Αμοργόραμα.

Για την πρωτοποριακή αυτή δράση, που δέκα χρόνια μετά βρίσκει ανταπόκριση από την Πολιτεία, μιλά στο CNN Greece o πρόεδρος των αλιέων Αμοργού, Μιχάλης Κρόσμαν.

Πότε και πώς αποφάσισαν να πάρουν την κατάσταση «στα χέρια τους»

«Πάνε περισσότερα από δέκα χρόνια όταν αρχίσαμε να βλέπουμε τις ψαριές μας να μειώνονται. Την ίδια ώρα που οι ακτές μας γέμιζαν με σκουπίδια και πλαστικά» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κρόσμαν εξηγώντας πότε και πώς αποφάσισαν να αναλάβουν δράση οι ψαράδες του νησιού.

Το πρόβλημα, όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν ανέκυψε ξαφνικά μια μέρα πριν δέκα χρόνια. «Είναι αποτέλεσμα του ανθρώπινου παράγοντα, της υπεραλίευσης, της κλιματικής αλλαγής» υπογραμμίζει για να προσθέσει πως «ήμασταν και εμείς, οι ψαράδες μέρος του προβλήματος, οι πολίτες, αλλά και οι νομοθέτες που έβλεπαν το πρόβλημα και δεν έκαναν κάτι για αυτό».

«Αποφασίσαμε, λοιπόν, να συντονιστούμε, δημιουργώντας μια επιτροπή με τους 40 περίπου ψαράδες από τα τρία λιμάνια του νησιού και φτιάξαμε το "Αμοργόραμα". Στον συντονισμό αυτό αποφασίσαμε να συντάξουμε μια πρόταση για την βιωσιμότητα της αλιείας, την προστασία των αποθεμάτων μας και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης. Την πρόταση αυτή την στείλαμε στο αρμόδιο υπουργείο, ωστόσο δεν υπήρξε ανταπόκριση» επεσήμανε.

«Τότε αποφασίσαμε, με τη στήριξη ενός crowd founding, να σταματήσουμε το ψάρεμα τον Απρίλιο και τον Μάιο, που αποτελούν και περίοδο αναπαραγωγής των ψαριών. Την ίδια περίοδο, αρχίσαμε να βγαίνουμε συντονισμένα και να καθαρίζουμε τις ακτές της Αμοργού».

Από αυθόρμητη δράση, θεσμικά κατοχυρωμένη πρωτοβουλία της Πολιτείας

Η πρωτοβουλία αυτή, τελικά, από μια αυθόρμητη πρωτοβουλία των ανθρώπων του κλάδου, έφτασε σε πολιτειακό επίπεδο με αποκορύφωμα τη σύναψη μνημονίου συνεργασίας το 2022 των εμπλεκόμενων φορέων (Επαγγελματικός Σύλλογος Αλιέων Αμοργού, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Cyclades Preservation Fund, Blue Marine Foundation), αρμόδιων αρχών και υπουργείων (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμος Αμοργού).

«Όταν αυτή η δράση άρχισε να λαμβάνει δημοσιότητα, το 2021 μας άνοιξε την πόρτα ο τότε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου. Μας έφερε σε επαφή με τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας, για να συζητήσουμε το αίτημά μας να θεσμοθετηθούν ζώνες στις οποίες θα απαγορεύεται η αλιεία στο νησί για συγκεκριμένους μήνες» αναφέρει.

Συμπληρώνει, δε, πως «για να γίνει αυτό, όμως, έπρεπε να συσταθεί ειδική μελέτη, την οποία αναγκαστήκαμε να κάνουμε με ιδιωτικούς πόρους, καθώς το υπουργείο δεν μπορούσε να συνεισφέρει με κρατικούς πόρους. Αφού, λοιπόν, αυτοί οι πόροι συγκεντρώθηκαν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ανέλαβε να πραγματοποιήσει την μελέτη».

Ποιο είναι το αίτημα προς την Πολιτεία;

Το αίτημα των ψαράδων είναι να απαγορευτεί το ψάρεμα περιμετρικά της Αμοργού τους μήνες που αναφέρθηκαν, αλλά και να αποκλειστούν μακροχρόνια από την αλιεία τρεις ζώνες - στα Κατάπολα, τη Νικουριά και τη Γραμβούσα - ώστε να επιτευχθεί η αναγέννηση των ιχθυοπληθυσμών και η προστασία των οικοσυστημάτων.

Μια τέτοια προοπτική, σαφέστατα επηρεάζει το εισόδημα των αλιέων, ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Κρόσμαν «οφείλουμε ένα καλύτερο αύριο στα παιδιά μας».

Στη βάση αυτή, ερωτώμενος για το πώς θα μπορούν οι εργαζόμενοι του κλάδου να βιοπορίζονται, στο βαθμό που η μελέτη για τον περιορισμό του ψαρέματος εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας, ο κ. Κρόσμαν σημειώνει ότι αναμένεται να συγκροτηθεί ένα σχέδιο πενταετίας, για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν οι εργαζόμενοι του κλάδου, έως ότου, η αλιεία στο νησί να μπορεί να καταστεί και πάλι βιώσιμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ