ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι επιπτώσεις στο κλίμα από τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ

Οι επιπτώσεις στο κλίμα από τα ρούχα που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ

Ρούχα

UNSPLASH

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) για τις επιπτώσεις στο κλίμα των ρούχων που επιστρέφονται από τους πελάτες και εκείνων που δεν αγοράζονται τελικά ποτέ. 

Η καταστροφή των απούλητων ρούχων, τελικά, παράγει σχεδόν όσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, παρήγαγε και η Σουηδία το 2021.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΠ, περίπου το 4-9% των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων που διατίθενται στην ευρωπαϊκή αγορά καταστρέφονται χωρίς να χρησιμοποιηθούν ποτέ.

Ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας και της καταστροφής των επιστρεφόμενων ή απούλητων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων είναι η εκπομπή έως και 5,6 εκατομμυρίων τόνων του διοξειδίου του άνθρακα.

Πώς συμβάλλουν στο φαινόμενο οι διαδικτυακές αγορές;

Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες περίπου το 20% των ρούχων και το 30% των υποδημάτων, που αγοράζονται διαδικτυακά στην ΕΕ, επιστρέφονται από τους πελάτες.

Ωστόσο, μόνο το 3% περίπου των επιβλαβών για το περιβάλλον εκπομπών από κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα προέρχεται από τη διανομή και τη λιανική πώληση, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμη και μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία επιστροφής είναι πιθανότατα ωφέλιμη για το περιβάλλον, εάν οδηγήσει σε μεταπώληση του προϊόντος και χρησιμοποιείται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ