ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

«Απροστάτευτη» η λίμνη Κορωνεία - Δεν προβλέπεται να «στραγγίσει» ξανά έως το 2100

«Απροστάτευτη» η λίμνη Κορωνεία - Δεν προβλέπεται να «στραγγίσει» ξανά έως το 2100

Η λίμνη Κορωνεία αποξηραμένη 

INTIME NEWS / ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Αντιμέτωπη με σωρεία προβλημάτων βρίσκεται τα τελευταία 30 χρόνια η λίμνη Κορωνεία, που το 2019 είχε φτάσει στο σημείο της ερημοποίησης, με αποτέλεσμα χιλιάδες ψάρια να πεθάνουν. 

Πέντε χρόνια μετά, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε με τίτλο «Η αποκατάσταση της Λίμνης Κορώνειας - Ένα κρίσιμο χρονίζον πρόβλημα» που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας /Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας η λίμνη αυτή παραμένει «απροστάτευτη».

Μαζικοί θάνατοι ψαριών και ερήμωση

Από το 1995 έως και το 2009 η λίμνη Κορώνεια, λόγω της μείωσης της στάθμης του νερού και της μακροχρόνιας ρύπανσης από τις δραστηριότητες του ανθρώπινου παράγοντα, αποξηράνθηκε τέσσερις φορές.

Την ίδια ώρα, τα έργα συντήρησης της ενωτικής τάφρου έχουν μπει στον «πάγο» από το 2009, όπως ανέφερε στην ημερίδα ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κεντρικής Μακεδονίας, Κώστας Γιουτίκας.

«Το ίδιο ισχύει και για τα αναχώματα για τον υγροβιότοπο, αλλά και για τα βαθιά ενδιαιτήματα για την αποκατάσταση των πληθυσμών των ψαριών».

«Είχαμε μαζικούς θανάτους ψαριών, ενώ η έκταση που καταλάμβανε στην κυριολεξία ερημοποιήθηκε».

Δεν προβλέπεται να στραγγίσει η λίμνη ως το 2100

Ταυτόχρονα, μετά από έρευνα που διεξήγαγε ο πολιτικός Μηχανικός, υδρολόγος, Δημήτρης Μαλαματάρης, διαπιστώθηκε πως ότι η Κορώνεια δεν προβλέπεται να στραγγίσει ξανά τουλάχιστον έως το 2100, σύμφωνα με τις κλιματικές προβλέψεις χωρίς ωστόσο να ανέλθει στη στάθμη- στόχο.

«Η μείωση της κατείσδυσης και η αύξηση της εκροής από τον υπόγειο υδροφορέα Μυγδονίας για άρδευση, αποτελούν τις κύριες αιτίες του υδατικού ελλείμματος έως το 2100» εξήγησε.

Επιτακτική η ανάγκη για μεγάλες και δομικές παρεμβάσεις

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, καλείται να προχωρήσει άμεσα, σε μια σειρά από μεγάλες και δομικές παρεμβάσεις, ώστε να μην επανέλθουμε στις τραγικές εικόνες των νεκρών ψαριών, των νεκρών πουλιών και της εξαφάνισης της λίμνης» υπογράμμισε ο ο κ. Γιουτίκας, θέτοντας ως πρώτιστο και απολύτως αναγκαίο, τη συντήρηση όσων έργων έχουν γίνει ήδη από την Περιφέρεια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ