ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμη και σε αρχαιολογική ανασκαφή

Επιστήμονες εντόπισαν μικροπλαστικά ακόμη και σε αρχαιολογική ανασκαφή

O πλανήτης είναι τόσο μολυσμένος, ώστε μικροπλαστικά εντοπίστηκαν ακόμη και σε ιζήματα του 1ου και του 2ου αιώνα, που είχαν ανασκαφεί από τη δεκαετία του 1980

AP Photo/Andrew Selsk

Η πόλη του Γιορκ στην Αγγλία είναι γνωστή για τα αρχαία ρωμαϊκά ερείπια και τα νομίσματα από την εποχή των Βίκινγκς. Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη, θαμμένο στους αρχαίους λόφους και τα χωράφια του Γιορκ: μικροπλαστικά!

Όπως αναφέρει το Futurism.com, Βρετανοί αρχαιολόγοι βρήκαν μικροπλαστικά ανάμεσα σε ιζήματα που χρονολογούνται από τον 1ο και 2ο αιώνα, τα οποία είχαν ανασκαφεί στο Γιορκ και αποθηκευτεί για μελέτη τη δεκαετία του 1980. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σε νέα μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό Science of The Total Environment.

«Αυτά που μέχρι τώρα θεωρούνταν παρθένα αρχαιολογικά κοιτάσματα, ώριμα για έρευνα, είναι στην πραγματικότητα μολυσμένα με πλαστικά, συμπεριλαμβανομένων κοιτασμάτων δείγματα από τα οποία ελήφθησαν και αποθηκεύτηκαν στα τέλη της δεκαετίας του 1980», δήλωσε ο καθηγητής αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου του Γιορκ και κύριος συγγραφέας της μελέτης Τζον Σκόφιλντ.

Η ομάδα ανέλυσε ιστορικής σημασίας ιζήματα από δύο τοποθεσίες στο Γιορκ που συλλέχθηκαν στη δεκαετία του 1980 και τα συνέκρινε με δείγματα από δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες.

Αφού επεξεργάστηκαν τα ιζήματα και πραγματοποίησαν χημική ανάλυση στα δείγματα, οι ερευνητές βρήκαν μικροπλαστικά τόσο στα ιζήματα που είχαν ανασκαφεί τη δεκαετία του 1980 όσο και στα σύγχρονα δείγματα.

Η μόλυνση έχει ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα μικροπλαστικά μπήκαν στα αρχειακά δείγματα όχι κατά τη διάρκεια της αποθήκευσης τους, αλλά όταν αυτά βρίσκονταν ακόμη στο έδαφος – ουσιαστικά, ο πλανήτης είναι τόσο μολυσμένος με πλαστικά απόβλητα που οι τοποθεσίες είχαν ήδη μολυνθεί πριν από δεκαετίες.

Πώς βρέθηκαν εκεί; Οι ερευνητές είχαν ξεθάψει τα αρχειοθετημένα δείγματα από τοποθεσίες που βρίσκονταν στην πλημμυρική πεδιάδα του ποταμού Ουζ, επομένως ο πιθανότερος «ένοχος» είναι η κίνηση του νερού.

microplastics2.jpg

Η ομάδα ανέλυσε ιστορικής σημασίας ιζήματα από δύο τοποθεσίες στο Γιορκ που συλλέχθηκαν στη δεκαετία του 1980 και τα συνέκρινε με δείγματα από δύο άλλες κοντινές τοποθεσίες

York Archaeology

Αυτή η μελέτη, όπως και ένα άλλο ερευνητικό πρόγραμμα στη Λετονία που αποκάλυψε μικροπλαστικά σε στρώματα που χρονολογούνται από το 1700 και δεν είχαν πειραχθεί από τον άνθρωπο, καθιστούν σαφές ότι στο μέλλον οι αρχαιολόγοι θα πρέπει να αντιμετωπίζουν ένα ορισμένο επίπεδο πλαστικής μόλυνσης.

«Είμαστε εξοικειωμένοι με τα πλαστικά στους ωκεανούς και στα ποτάμια», δήλωσε ο Σκόφιλντ. «Αλλά εδώ βλέπουμε την ιστορική μας κληρονομιά να ενσωματώνει τοξικά στοιχεία. Αυτό που θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε στη συνέχεια είναι σε ποιο βαθμό αυτή η μόλυνση θέτει σε κίνδυνο την αποδεικτική αξία των αρχαιολογικών ευρημάτων και την εθνική τους σημασία».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ