ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η Σκιάθος χαράζει «Zero Waste» ρότα - Στόχος η μείωση των αποβλήτων από τα ημερόπλοια

Η Σκιάθος χαράζει «Zero Waste» ρότα - Στόχος η μείωση των αποβλήτων από τα ημερόπλοια

Το νησί της Σκιάθου 

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ένα πιλοτικό πρόγραμμα που σκοπό έχει την αύξηση της ανακύκλωσης στη Σκιάθο κάνει «πρεμιέρα» το φετινό καλοκαίρι στο νησί του Παπαδιαμάντη, με την εκπρόσωπο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης, Κατερίνα Πελεκάση και τον δήμαρχο της περιοχής, Θοδωρή Τζούμα να εξηγούν στο CNN Greece κάθε λεπτομέρεια αυτού του προγράμματος.

Πρόκειται για το έργο «Zero Waste Ρότα» το οποίο, σύμφωνα με την κα Πελεκάση υλοποιεί ολοκληρωμένες δράσεις μείωσης των αποβλήτων, υιοθετώντας ενέργειες πρόληψης και βέλτιστης διαλογής στην πηγή ανακυκλώσιμων ή άλλων υλικών.

Σκοπός είναι, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού, «να προστατέψουμε το φυσικό περιβάλλον, το οποίο τελικά αποτελεί και πόλο έλξης, γιατί προστατεύοντάς το δημιουργούμε και τις συνθήκες, να το διατηρήσουμε και να το χαρούμε».

Σε αυτό το πλαίσιο απευθύνει έκκληση στους επισκέπτες της Σκιάθου να προστατέψουν το μοναδικό αυτό περιβάλλον.

Σημαντική επιβάρυνση από τον τουρισμό

Το «διαμάντι» του Αιγαίου ως τουριστικός προορισμός δέχεται, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης σημαντική επιβάρυνση στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων τους, με ό,τι αποτέλεσμα αυτό μπορεί να φέρει στο περιβάλλον, την οικονομία και την τοπική κοινωνία.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη δημιουργία νέων προτύπων οργάνωσης και συμπεριφοράς για την πρόληψη και ορθή διαχείριση των αποβλήτων.

«Από τα ημερόπλοια της Σκιάθου περνούν κάθε καλοκαίρι περίπου 60.000 επιβάτες. Με βάση αυτά τα στοιχεία, αναμένεται να σχεδιαστούν και να διατεθούν κάδοι ειδικά σχεδιασμένοι για τις ανάγκες του κάθε ημερόπλοιου ξεχωριστά» εξηγεί ο κ. Τζούμας.

thodoris tzoumas, skiathos, dhmarxos skiathou

Ο δήμαρχος Σκιάθου, Θοδωρής Τζούμας

Θοδωρής Τζούμας

Στόχος η αύξηση της ανακύκλωσης στο 50%

Συνολικά, το ποσοστό της ανακύκλωσης στο νησί βρίσκεται κοντά στον εθνικό μέσο όρο, δηλαδή κοντά στο 15%-18%, με τον δήμαρχο να τονίζει πως στοχεύει να υπερβεί το «φράγμα» αυτό φτάνοντας στο 50% για τα επόμενα χρόνια.

Το έργο αυτό, το οποίο θα έχει διάρκεια ενός έτους, βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο, οπότε εάν παρουσιάσει τα επιθυμητά αποτελέσματα θα μπορεί να υλοποιηθεί και σε άλλα νησιά.

Πού καταλήγουν τα σκουπίδια των ημερόπλοιων;

Ερωτώμενος ποια από τα απορρίμματα των ημερόπλοιων καταλήγουν στη θάλασσα, ο δήμαρχος Σκιάθου εξήγησε πως «μικρή είναι η ποσότητα των σκουπιδιών που καταλήγουν στον βυθό, τα περισσότερα καταλήγουν απλώς στα απορρίμματα, δηλαδή στον ΧΥΤΑ».

«Γι’ αυτό ο στόχος είναι να αυξήσουμε την ανακύκλωση, που μέχρι τώρα είναι σχεδόν μηδενική στα ημερόπλοια» λέει στο CNN Greece.

Ωστόσο, άγνωστες παραμένουν μέχρι στιγμής, οι ποσότητες αποβλήτων που παράγονται. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Τζούμας θα έχουμε ένα μικρό ηλεκτρικό απορριμματοφόρο που θα συλλέγει από όλα τα ημερόπλοια τα απορρίμματά τους, με σκοπό το μέγεθος του προβλήματος να καταστεί μετρήσιμο.

«Στο τέλος του καλοκαιριού, λοιπόν, τα έχουμε αναλυτικά νούμερα» σημείωσε.

«Γινόμαστε όλοι συνδημιουργοί του προγράμματος». «Κάνουμε έναν αγώνα μαζί με την τοπική κοινωνία, η οποία είναι πολύ θετική, να ευαισθητοποιήσουμε και τον επισκέπτη, ούτως ώστε όταν και η κίνηση είναι μεγαλύτερη να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί» καταλήγει ο δήμαρχος.

skiathos, zero waste rota

Η αφίσα της δράσης για την ανακύκλωση στα ημερόπλοια

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Τι περιλαμβάνει η εκστρατεία ενημέρωσης

  • Πολύπλευρη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση των ιδιοκτητών και εργαζόμενων στα ημερόπλοια της Σκιάθου, όλων των εμπλεκόμενων φορέων και επαγγελματιών της Σκιάθου που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, αλλά και των επισκεπτών του νησιού, ώστε να εφαρμοστούν νέα πρότυπα οργάνωσης και συμπεριφοράς για την πρόληψη και ορθή διαχείριση των αποβλήτων.
  • Εφαρμογή ολοκληρωμένων δράσεων Διαλογής στην Πηγή με χωριστή συλλογή ανακυκλώσιμων συσκευασιών πάνω στα τουριστικά ημερόπλοια και σε παραλίες που αυτά επισκέπτονται και συστηματική αξιοποίηση και ανακύκλωσή τους.
  • Παραγωγή δίγλωσσου ενημερωτικού υλικού (αφίσα, φυλλάδιο, κάρτα, σποτ).
  • Ενημέρωση επιχειρήσεων φιλοξενίας & καφεστίασης (HORECA) του νησιού.
  • Παραγωγή Οδηγού «Zero Waste Τοπική Ακτοπλοΐα» για πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα σε όλη την παράκτια τουριστική χώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ