ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το φυτό που τροφοδοτεί τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς βρίσκεται παντού γύρω μας

Το φυτό που τροφοδοτεί τον κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς βρίσκεται παντού γύρω μας

«Κρανίου τόπος» το Τέξας μετά τις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που ξέσπασαν τον Φεβρουάριο 

AP Photo/Julio Cortez

Ένα φυτό που φυτρώνει παντού, είναι ανθεκτικό και φαινομενικά ακίνδυνο φαίνεται να τροφοδοτεί της αύξηση των μεγάλων και καταστροφικών δασικών πυρκαγιών: Το γρασίδι.

Το απανταχού παρόν αυτό φυτό μπορεί κάτω από τις κατάλληλες καιρικές συνθήκες να λειτουργήσει σαν εύφλεκτο υλικό και σύμφωνα με το CNNi, το μόνο που χρειάζεται είναι μια σπίθα για να «εκραγεί».

Μάλιστα, η υπερθέρμανση του πλανήτη και οι λιγότερες βροχοπτώσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα τις μεγαλύτερες και συχνότερες πυρκαγιές δημιουργούν εκτάσεις στις οποίες το γρασίδι μπορεί να αναπτυχθεί ραγδαία.

«Οποιαδήποτε περιοχή δεν έχει τσιμέντο, θα έχει κάποιο είδος γρασιδιού» αναφέρει στο CNNi, ο ερευνητής οικολόγος στην ερευνητική υπηρεσία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, Adam Mahood.

Παρόλο, λοιπόν, που οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται σε χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι συνήθως λιγότερο έντονες και βραχύβιες από τις δασικές πυρκαγιές, μπορούν να εξαπλωθούν πολύ πιο γρήγορα, φτάνοντας ακόμη πιο εύκολα σε οικιστικές περιοχές.

Η Δύση φαίνεται να κινδυνεύει περισσότερο, καθώς σύμφωνα με μια νέα μελέτη εκεί βρισκόνταν τα δύο τρίτα των σπιτιών που έχουν καεί τα τελευταία 30 χρόνια. Από αυτά, σχεδόν το 80% κάηκαν σε πυρκαγιές που προκλήθηκαν σε περιοχές με γρασίδι και θάμνους.

Το χτίσιμο σπιτιών σε παρθένες περιοχές βασική αιτία

Βασική αιτία για την οποία το μέλλον φαίνεται να είναι δυσοίωνο στις χώρες της Δύσης οφείλεται στην εξάπλωση της οικοδομικής δραστηριότητας σε περιοχές κοντά σε «παρθένα» δάση. Η έκταση γης που καίγεται σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή έχει αυξηθεί εκθετικά από τη δεκαετία του 1990. Το ίδιο και ο αριθμός των σπιτιών.

Αξίζει να σημειωθεί πως, η οικοδόμηση κτηρίων σε αυτές τις περιοχές είχε αυξηθεί μέχρι το 2020 κατά 46%, γεγονός που «μεταφράζεται» σε περίπου 44 εκατομμύρια σπίτια.

Η οικοδόμηση σε περιοχές που είναι πιο πιθανό να καούν, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, αλλά επειδή οι άνθρωποι είναι επίσης υπεύθυνοι για την έναρξη των περισσότερων πυρκαγιών, η πιθανότητα να εκδηλωθεί μια φωτιά αυξάνεται ραγδαία.

Εκθετική αύξηση του γρασιδιού

Οι θερμότεροι χειμώνες που χαρακτηρίζονται από μικρότερη κάλυψη χιονιού, εκθέτουν το γρασίδι σε θερμότερες, ξηρότερες περιόδους στα τέλη του χειμώνα και νωρίς την άνοιξη.

Το γρασίδι σε αντίθεση με τις δασικές εκτάσεις, δεν χρειάζεται μεγάλες περιόδους για να αναπτυχθεί. Η υγρασία μπορεί να «στεγνώσει» από το φυτό σε μόλις μία ώρα και μια σπίθα, ισχυροί άνεμοι και θάμνοι σε κοντινή απόσταση αρκούν για την εκδήλωση και γρήγορη εξάπλωση μιας φωτιάς.

Στο μεταξύ, η ξηρασία και η χρόνια παραμέληση των δασών συμβάλλουν εξίσου σημαντικά στην εκδήλωση ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στην Δύση. Ακόμη, όμως, και μετά τη φωτιά, και ενώ τα δέντρα θέλουν χρόνια για να αναγεννηθούν, το γρασίδι φυτρώνει πολύ πιο γρήγορα, προκαλώντας μια νέα ανάφλεξη και δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο καταστροφής ενός δάσους.

Με περισσότερο γρασίδι, λοιπόν, και μία σειρά επιπλέον κλιματικών παραγόντων, ο κίνδυνος πυρκαγιάς αυξάνεται θεαματικά για το προσεχές μέλλον.

«Αν μοιάζει δυσοίωνο το μέλλον τώρα, δεν θα μοιάζει και τόσο δυσοίωνο την επόμενη δεκαετία», κατέληξε ο Mahood.

CNNi, Eric Zerkel / A plant that’s everywhere is fueling a growing risk of wildfire disaster

ΔΗΜΟΦΙΛΗ