ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» - Τι είπε για ανασχηματισμό, ακρίβεια και πανδημία

ΔΕΘ - Μητσοτάκης: «Θα εξαντλήσουμε την τετραετία» - Τι είπε για ανασχηματισμό, ακρίβεια και πανδημία
ΙΝΤΙΜΕ / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Κυριακής στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, στο πλαίσιο της καθιερωμένης παρουσίας του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ο πρωθυπουργός απάντησε σε 46 συνολικά ερωτήσεις ευρείας θεματολογίας, σχετικά με την οικονομία, την πανδημία, τις πυρκαγιές, τον ανασχηματισμό, τα ελληνοτουρκικά, την ακρίβεια, τα σχολεία, αλλά και τα έργα υποδομής.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο πρωθυπουργός κλήθηκε να απαντήσει για το κατά πόσο υπάρχει ενδεχόμενο να γίνουν πρόωρες εκλογές, ξεκαθαρίζοντας πως «η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τη συνταγματική της θητεία».

«Κι επειδή προφανώς προσβλέπω σε νίκη στις επόμενες εκλογές, σχεδιάζουμε το μέλλον της πατρίδας μας σε ορίζοντα δεκαετίας».

«Ξέρω ότι πάντα θα υπάρχει η συζήτηση για πρόωρες εκλογές όμως θα ήθελα να μείνετε στις δικές μου διαβεβαιώσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και είπε χαρακτηριστικά: «Αυτό που ξέρω είναι ότι κατά κανόνα οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα».

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί αν στις επόμενες εκλογές η ΝΔ δεν έχει αυτοδυναμία απάντησε: «Θα διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία και στην πρώτη κάλπη. Αν δεν την πετύχουμε η χώρα θα οδηγηθεί σε δεύτερες εκλογές. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει ουσιαστικά το σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο με συνεργασία πρώτου με δεύτερου κόμματος κάτι το οποίο αποκλείω κατηγορηματικά».

Ο πρωθυπουργός εκτόξευσε πυρά κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, σε ερώτηση σχετικά με τη μεσαία τάξη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το τι έκανε ο κ. Τσίπρας για τη μεσαία τάξη το θυμάται πολύ καλά η μεσαία τάξη. Δεσμεύθηκα προεκλογικά να επιστρέψω όσα της πήρε ο κ. Τσίπρας και αυτό κάνω. Θα συμβούλευα τον κ. Τσίπρα να μη μιλάει για τη μεσαία τάξη, γιατί εκείνος με ιδεολογική εμμονή την διέλυσε».

Παράλληλα, μίλησε και για τα λάθη που έκανε ως πρωθυπουργός, στα οποία συγκαταλέγει το ότι δεν έκλεισε τη Θεσσαλονίκη νωρίτερα, λόγω της πανδημίας, αλλά και τις πρόσφατες πυρκαγιές. Μάλιστα, σε σχέση με το τελευταίο, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι ήταν συναισθηματικά η πιο δύσκολη στιγμή αυτής της θητείας.

«Διότι αισθάνεται κανείς όταν βλέπει αυτό το τείχος της φλόγας ειδικά τα βράδια να βρίσκεται σε μία θέση όπου δυσκολεύεται να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφή», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Η συνέντευξη έρχεται μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, χθες το απόγευμα, από το βήμα της 85ης ΔΕΘ όπου προδιέγραψε την κυβερνητική στρατηγική για την «Ελλάδα που αλλάζει», όπως τιτλοφόρησε από το βήμα της 85ης ΔΕΘ το σχέδιο δράσης για το 2022 αλλά και για τα επόμενα που θα ακολουθήσουν.

Στο επίκεντρο του, αλλά και χωροταξικά με την τοποθέτησή τους στις δυο πρώτες σειρές του Βελλίδειου Συνεδριακού Κέντρου όπως έγκαιρα είχε δημοσιεύσει το CNN Greece, βρίσκονται οι νέοι και με την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να καταδείξει ότι αποτελούν τη μέγιστη προτεραιότητα αυτού του σχεδίου.

Επιπλέον, ανέφερε όλες τις φοροελαφρύνσεις που αναμενόταν να εξαγγείλει αλλά και τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση έτσι ώστε να αναχαιτίσει το κύμα ανατιμήσεων που αναμένεται να σαρώσει την Ελλάδα. Παράλληλα, ανέλυσε το πρόγραμμά του για το περιβάλλον αλλά και την υγεία, όπως και τα νέα έργα που αναμένονται στη Θεσσαλονίκη το επόμενο διάστημα.

Δείτε πως κατέγραψε το CNN Greece τη συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο σε μορφή LIVE BLOG: