ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα Δημοκρατία… Μετά τις κάλπες τι;

Νέα Δημοκρατία… Μετά τις κάλπες τι;
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε κρίσιμο σταυροδόμι και η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη για το κόμμα EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Μετά και την επιτυχημένη ολοκλήρωση της γενικής πρόβας, φαίνεται πως τελικά στη ΝΔ θα κατορθώσουν να στήσουν κάλπες την ερχόμενη Κυριακή βάζοντας τέλος σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, που βύθισε σε ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια την παράταξη και που δημιουργεί σοβαρές αμφιβολίες και έντονο προβληματισμό για την ενότητα της την επόμενη μέρα.

Κύριο χαρακτηριστικό αυτής της αντιπαράθεσης, ήταν, ως συνήθως συμβαίνει στα εγχώρια πολιτικά πράγματα, η έλλειψη ουσιαστικού διαλόγου. Στις εβδομάδες που προηγήθηκαν κυριάρχησαν οι επικοινωνιακές κορώνες και η, πολλές φορές, στείρα, ρητορική περί επιστροφής στις ρίζες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωσταντίνος Καραμανλής.

Στις εκλογές της Κυριακής, οι ψηφοφόροι καλούνται από τους διεκδικητές της ηγεσίας να επιλέξουν προς τα πού θα πρέπει να κινηθεί η Νέα Δημοκρατία: προς το κέντρο, προς τα δεξιά, ή πόσο δεξιότερα. Ηδη στον πολιτικό χάρτη προς τα δεξιά κινούνται οι κκ. Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας, ενώ οι κ.κ. Μητσοτάκης και Μεϊμαράκης φλερτάρουν πιο πολύ με τον μεσαίο χώρο. Είναι όμως στα αλήθεια αυτό το διακύβευμα των εκλογών;

Οταν τον Οκτώβριο του 1974, στις αρχές της Μεταπολίτευσης ο Κωσταντίνος Καραμανλής προχωρούσε στην ίδρυση της ΝΔ, είχε συναισθανθεί την ανάγκη για μια καινούργια πολιτική ζωή, κρίνοντας, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος, πως αυτή θα ήταν προαπαιτούμενο για «την επιβίωση, την πρόοδο και την ευτυχία της Ελλάδος».

Στο ίδιο κείμενο άλλωστε, ο ιδρυτής της παράταξης ξόρκιζε από την πρώτη μέρα τα περί δεξιάς και αριστεράς τονίζοντας πως η ΝΔ «θα υπηρετεί πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, που βρίσκονται πέρα και πάνω από τις παραπλανητικές ετικέτες της Δεξιάς, του Κέντρου και της Αριστεράς.».

Με μια απλή ανάγνωση της Ιδρυτικής Διακήρυξης που με τόση ευκολία παγίως επικαλούνται στη Συγγρού, αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα πως την επομένη των εκλογών λίγη σημασία θα έχει για τη χώρα και τους ψηφοφόρους της ΝΔ η κεντρώα, δεξιά ή δεξιότερη ταμπέλα.

Αυτό που επείγει είναι το κόμμα να σταθεί στο ύψος των περιστάσων και του θεσμικού του ρόλου ως Αξιωματική Αντιπολίτευση και κάτι τέτοιο σε μια περίοδο τόσο αυξημένων προκλήσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με συγκεκριμένες προτάσεις και πολιτικές που σπάνε ιδεοληψίες και κομματικά στερεότυπα.

Η επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία, σαφώς προμηνύεται δύσκολη. Από τη μία θα πρέπει να κλείσουν το συντομότερο δυνατό οι πληγές που άνοιξε η εκλογική διαδικασία (μαζί και το πρόσφατο φιάσκο) και από την άλλη θα πρέπει το κόμμα να προσέλθει, ενωμένο, με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις πάνω στα ανοιχτά και καυτά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες και που, από τη φύση τους, είναι βέβαιο πως θα καθορίσουν το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας τις δεκαετίες που έρχονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ