Ένταση στη συζήτηση των δεκατριών προαπαιτούμενων
Εν μέσω έντασης και συνεχών αντεγκλήσεων ξεκίνησε στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με διαδικασίες express η συζήτηση του πακέτου των δεκατριών προαπαιτούμενων μέτρων για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναφέρεται στις ασφυκτικές προθεσμίες που έχουν τεθεί.
«Αν δεν εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ μέχρι 1ης/1/2016 η δόση θα επιστραφεί στον ESM, δεν χάνουμε τα χρήματα, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία», είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να αποφασιστεί η εκταμίευση του ποσού, καθώς την Τετάρτη θα κλείσουν η Κομισιόν και τα εθνικά κοινοβούλια.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε στη διαδικασία του κατεπείγοντος, ενώ η ΝΔ επέμεινε ότι οι διατάξεις που αφορούν στο ΕΣΠΑ και τις συμβάσεις παραχώρησης αυτοκινητοδρόμων δεν συνιστούν μνημονιακές υποχρεώσεις. Ο Κωστής Χατζηδάκης μίλησε για τραγέλαφο, καθώς μετρώνται στα δάχτυλα του ενός χεριού τα νομοσχέδια που συζητιούνται με τις κανονικές διαδικασίες και αναφέρθηκε στους πύρινους λόγους και το εισαγγελικό ύφος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που στηλίτευαν ανάλογες διαδικασίες όταν κάθονταν στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Καλωσορίζω τον «υπουργό Οικονομικών και Κατεπείγοντος της κυβέρνησης», ήταν το σχόλιο του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη που επιτέθηκε στην κυβέρνηση, λέγοντας πως δεν μπορεί να νομοθετήσει σε τίποτα, «σας στέλνουν τα νομοσχέδια από το κουαρτέτο και σε μια ημέρα τα υπογράφετε και τα ψηφίζετε, αυτά είναι τα νέα ήθη της πρώτης φοράς Αριστεράς». Η πρότασή του να κληθούν προς ακρόαση οι ενδιαφερόμενοι φορείς αποφασίστηκε να συζητηθεί μεταξύ των κομμάτων.
Έντονη ήταν η αντίδραση και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το ΚΚΕ να ζητά απαντήσεις για τη ρύθμιση που αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του Ταμείου Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας και το Ποτάμι να μιλάει για θέατρο του παραλόγου. «Κανένα δάνειο σε χέρια ξένων funds είχε πει ο πρωθυπουργός και τον είχαν χειροκροτήσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα ψηφίζουν τα αντίθετα», ανέφερε ο Χάρης Θεοχάρης.
Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης απάντησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης που ανέφερε πως το θέμα του ΑΔΜΗΕ και του Ταμείου Διαχείρισης της Δημόσιας Περιουσίας έχουν αποσυνδεθεί από το συζητούμενο νομοσχέδιο και θα έρθουν αργότερα. Σε ότι αφορά στο ζήτημα των αυτοκινητοδρόμων, υποστήριξε πως πρέπει να νομοθετηθούν έως το τέλος του χρόνου.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προθυμοποιήθηκε, μάλιστα, να ενημερώσει τους βουλευτές για το θέμα του ΑΔΜΗΕ και τόνισε πως η κυβέρνηση κατέθεσε την πρότασή της για διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του με στόχο την αύξηση του ανταγωνισμού και αναμένει την απάντηση των θεσμών.