ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η πρωτοβουλία Καμμένου προκαλεί απορίες στο Μαξίμου

Η πρωτοβουλία Καμμένου προκαλεί απορίες στο Μαξίμου
Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει καταστήσει σαφές ότι δεν είναι θετικός στο ενδεχόμενο οικουμενικής κυβέρνησης, ο Πάνος Καμμένος αφήνει ανοιχτή την πόρτα στους ενδιαφερόμενους. EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Εντύπωση προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το γεγονός πως την ώρα που ο πρωθυπουργός απορρίπτει τα σενάρια περί οικουμενικής κυβέρνησης δηλώνοντας μάλιστα με νόημα ότι τον... διασκεδάζουν, ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, τα συντηρεί, λέγοντας ότι είναι καλοδεχούμενος όποιος θέλει να στηρίξει την πλειοψηφία.

Η πρωτοβουλία του προέδρου των ΑΝΕΛ να μιλάει περίπου εξ ονόματος της κυβέρνησης για τις πιθανότητες διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος, τουλάχιστον ξενίζει, αναφέρουν αρμόδιες πηγές καθώς ο πρωθυπουργός έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να μην προχωρήσει σε σχηματισμό οικουμενικής ουκ ολίγες φορές.

Στην προσπάθεια να διερευνήσουν τους λόγους για τους οποίους ο Πάνος Καμμένος επιχειρεί ανοίγματα και προς άλλους χώρους όπως για παράδειγμα στο κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, στην κυβέρνηση πιστεύουν ότι ενδεχομένως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ γνωρίζοντας ότι στην πορεία θα έρθουν και άλλα νομοθετήματα με τα οποία το κόμμα του διαφωνεί από θέση αρχής όπως με το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών θέλει να δημιουργήσει μαξιλαράκια τα οποία θα μπορούσαν να σώσουν την κατάσταση σε μία ψηφοφορία στην οποία οι Ανεξάρτητοι Έλληνες θα ήταν αρνητικοί.

Άλλοι πάλι πιστεύουν πως οι ΑΝΕΛ θα ήθελαν να δουν έναν ακόμη εταίρο στο κυβερνητικό σχήμα, ούτως ώστε οι πολιτικές συνέπειες της ψήφισης μνημονιακών υποχρεώσεων να μοιράζεται και σε άλλα κόμματα του κέντρου και της δεξιάς και να μην κατευθύνεται αποκλειστικά στο δικό του κόμμα.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας ακόμη και με την τελευταία του συνέντευξη (Real) επανέλαβε ότι οι σχέσεις με τους Ανεξάρτητους Έλληνες είναι πολύ καλή και δεν βαρύνεται από σκιές διαψεύδοντας τις πληροφορίες που ήθελαν σύννεφα μεταξύ των δύο εταίρων λόγω και της πρότασης Καμμένου για στράτευση των γυναικών.

Εκείνο που προέχει σ’ αυτήν την φάση για τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση και τα κόκκινα δάνεια και οι σχετικές ψηφοφορίες να δώσουν στην κυβέρνηση τον αέρα που επιθυμεί για να προχωρήσει αμέσως μετά, τον Μάρτιο δηλαδή, στην κατάθεση του αναπτυξιακού νόμου.

Τότε, εάν όλα έχουν προχωρήσει χωρίς προβλήματα, θα κλείσει και η πρώτη αξιολόγηση κάτι που θεωρητικά σημαίνει ότι σταδιακά θα ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι ούτε αυτή θα είναι μία εύκολη διαδικασία και ότι θα χρειαστεί σκληρή διαπραγμάτευση και για το χρέος προκειμένου να συμφωνηθεί μία λύση που θα ικανοποιεί την ελληνική πλευρά.

Το θέμα του χρέους, όπως και αυτό της συμμετοχής ή μη του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα αναμένεται να συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ στο Νταβός στις 21 και 22 Ιανουαρίου με τους Τζο Μπάιντεν, Κριστίν Λαγκάρντ και Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ