ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διαβεβαιώσεις σε Τσίπρα για την διατήρηση του status quo στα σύνορα

Διαβεβαιώσεις σε Τσίπρα για την διατήρηση του status quo στα σύνορα
REUTERS/Francois Lenoir

Την ρητή δέσμευση της Συνόδου Κορυφής εξασφάλισε ο Αλέξης Τσίπρας για ανοικτά σύνορα μέχρι την επόμενη έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 6 Μαρτίου, με την συμμετοχή και της Τουρκίας οπότε θα γίνει η επαναξιολόγηση της κατάστασης.

Κατά την διάρκεια της τριμερούς συνάντησης του κ. Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, ο έλληνας πρωθυπουργός έλαβε διαβεβαιώσεις για την διατήρηση του status quo στα σύνορα.

Κατά την τριμερή ο κ. Τσίπρας απέρριψε την αποδοχή μονομερών ενεργειών εις βάρος της χώρας και σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανίδα καγκελάριος υποστήριξε τη θέση της Ελλάδας.

Εκτός από τη Γερμανία, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ιταλία και η Βουλγαρία ώστε να αποφευχθεί ο εγκλωβισμός μεγάλου αριθμού προσφύγων στην Ελλάδα.

Όπως υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» για την επίλυση του προσφυγικού βρίσκεται στην Τουρκία αλλά και στην δράση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο ώστε να μειωθούν αποτελεσματικά οι μαζικές ροές.

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ολλανδικής προεδρίας και τη συμμετοχή της καγκελαρίου Μερκελ, του καγκελαρίου Φάιμαν και των χωρών της ΕΕ που βρίσκονται στη διαδρομή των Βαλκανίων, σημείωσε πως η Ελλάδα πήρε «σαφή διαβεβαίωση» ότι θα υπάρξει «ουσιαστική συνεργασία» το επόμενο διάστημα προκειμένου να διατηρηθεί το status quo στα σύνορα και να εφαρμοστεί η συμφωνία με την Τουρκία για τη «μείωση των προσφυγικών ροών» και την «αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής προσφυγικής κρίσης», γεγονός που χαρακτήρισε «θετική κατάληξη».

Όσον αφορά τα συμπεράσματα, επισήμανε τη σαφή αναφορά στην διατήρηση της ακεραιότητας του Σένγκεν, κάτι που όπως ανέφερε «σημαίνει ότι τελειώνει κάθε ανούσια συζήτηση περί ξηλώματος της Σένγκεν που θα ξεκινήσει από την Ελλάδα».

Επιπλέον,ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη «σαφή» και «ρητή» αναφορά «ότι δεν θα υπάρχουν μη συντονισμένες μονομερείς πρακτικές στον διάδρομο των προσφυγικών ροών που θα δημιουργούν προβλήματα σε άλλες χώρες υπό τον κίνδυνο ανθρωπιστικής κρίσης». Τέλος, υπογράμμισε τη σημασία της αναφοράς «στην πλήρη εφαρμογή της μετεγκατάστασης προσφυγών τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία.

Μεγάλες διαστάσεις έλαβε χθες η στάση της Ελλάδας που απείλησε με βέτο στην συμφωνία με την Βρετανία εάν δεν διασφαλιστεί ότι τα σύνορα θα παραμείνουν ανοιχτά.

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί το απόγευμα, στις 17.00, στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ