ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαξίμου: Αισιοδοξία για το αγροτικό, ασφυξία στο προσφυγικό

Μαξίμου: Αισιοδοξία για το αγροτικό, ασφυξία στο προσφυγικό
Getty Images/Ideal Images

Η μέγγενη του προσφυγικού σφίγγει γύρω από την κυβέρνηση που αναγκάζεται να πάρει έκτακτα μέτρα για την διαχείριση της δύσκολης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στα βόρεια σύνορα της χώρας. Παράλληλα το Μαξίμου περιμένει την αντίδραση των αγροτών στις προτάσεις που παρουσιάστηκαν χθες στους εκπροσώπους τους την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει την εκτίμηση πως «οι συνελεύσεις των αγροτών θα σταθούν θετικά απέναντι στις ειλικρινείς προσπάθειες της κυβέρνησής μας να δοθούν λύσεις».

Το Μαξίμου ενεργοποίησε ουσιαστικά χθες μετά τις ακρότητες που σημειώθηκαν στα ελληνοσκοπιανά σύνορα με το κλείσιμό τους ένα Plan B για την αντιμετώπιση των δυσκολιών το οποίο προβλέπει πέραν των διπλωματικών ενεργειών της χώρας την υλοποίηση ενός αξιοπρεπούς σχεδίου που αφορά την υποστήριξη των προσφύγων που παραμένουν εγκλωβισμένοι.

To σχέδιο της κυβέρνησης για την «φιλοξενία» των προσφύγων που δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα προβλέπει όπως εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή στο CNN Greece την δημιουργία πολύ περισσότερων κέντρων υποδοχής που θα διαπερνούν περισσότερους νομούς της βόρειας Ελλάδας. Ο δε αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής πηγαίνει αύριο στις Βρυξέλλες για το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ που θα ασχοληθεί για μία ακόμη φορά με το μεταναστευτικό και την τροπή που παίρνει μετά την αθέτηση της συμφωνίας της προηγούμενης Παρασκευής μετά την μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής.

Το αγροτικό

Το Μαξίμου εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για την περαιτέρω στάση των αγροτών καθώς σύμφωνα με στελέχη του οι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στον διάλογο με τον πρωθυπουργό κατανόησαν μέσα από παραδείγματα ότι ο συνδυασμός των ρυθμίσεων ασφαλιστικού και φορολογικού ευνοεί το μεγαλύτερο κομμάτι του αγροτικού κόσμου. «Σε ποσοστό 88%» αναφέρει υπουργός που συμμετείχε στην χθεσινή συνάντηση στο Μαξίμου.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προτείνει φορολόγηση των αγροτών με την κλίμακα των ελεύθερων επαγγελματιών και το αφορολόγητο των μισθωτών που βρίσκεται στα 9.550 ευρώ αντί της εφαρμογής της μνημονιακής πρόβλεψης για αύξηση του συντελεστή 13% (από το πρώτο ευρώ) στο 20% και στην συνέχεια στο 26%. Προβλέπεται ωστόσο κατάργηση του αφορολόγητου των 12.000 ευρώ που ισχύει σήμερα μόνο για τις επιδοτήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι από τους αγρότες που συμμετείχαν στην χθεσινή σύσκεψη ζήτησαν το αφορολόγητο να ισχύει για εισοδήματα έως 24.000 ευρώ αίτημα που απορρίφθηκε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα με το σχόλιο πως «έτσι θα ξεσηκωθούν οι άλλες κοινωνικές ομάδες και οι μισθωτοί».

Σε ό,τι αφορά τον ΟΓΑ οι αγρότες ζήτησαν την διατήρηση της λειτουργίας τους, ωστόσο ο πρωθυπουργός δεν δεσμεύτηκε και συνέδεσε το μέλλον του από το πώς θα λειτουργήσει για τους αγρότες το μεταβατικό στάδιο της επόμενης πενταετίας.

Όπως ήδη έγραψε το CNN Greece η κυβέρνηση πρότεινε στους αγρότες την πενταετή μεταβατικότητα του ταμείου ασφάλισης ως το 2021, την κλιμάκωση των εισφορών και την δυνατότητα επιλογής χαμηλότερου ποσοστού εισφοράς για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες σε ποσοστό 16% αντί του 20%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ