ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φιλελεύθερος: Επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες – Τι υποστήριξε

Φιλελεύθερος: Επιστολή Ερντογάν στους Ευρωπαίους ηγέτες – Τι υποστήριξε
Turkish Presidency via AP, Pool

Επιστολή στους ηγέτες των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης  -πλην της Ελλάδας και της Κύπρου- φέρεται να έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου.

Η εν λόγω εφημερίδα αναφέρει πως έχει στη διάθεσή της την επιστολή, η οποία εστάλη την παραμονή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 24ης Σεπτεμβρίου -πριν την αναβολή του λόγω κρούσματος κορωνοϊού και τον επαναπρογραμματισμό του για την 1η Οκτωβρίου.

Για πολλοστή φορά, ο Ερντογάν παρουσιάζει το τουρκικό αφήγημα για την Ανατολική Μεσόγειο ενώ επιμένει πως η ένταση προκαλείται από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Επί τούτου αναφέρθηκε στις δράσεις της Λευκωσίας από το 2003 και εντεύθεν (οριοθετήσεις, αδειοδοτήσεις, γεωτρήσεις).

Μάλιστα, κατηγόρησε την Αθήνα και την Λευκωσία ότι αποσκοπούν στη «φυλάκιση» της Τουρκίας εντός του Κόλπου της Αττάλειας (Χάρτης της Σεβίλλης).

Στην επιστολή του, επιχειρεί δε να παρουσιάσει εαυτόν ως «ειρηνοποιό» της περιοχής και επαναλαμβάνει αρκετές φορές πως είναι έτοιμος για άνευ όρων διάλογο με την Ελλάδα.

Διατυπώνεται και η πρόταση για τον διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην Κύπρο χωρίς λύση Κυπριακού.

Υποστηρίζει δε, πως Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι πρέπει να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό συνεργασίας, συμπεριλαμβανόμενης και μιας δίκαιης κατανομής των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες «ως συνιδρυτές της εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας και συνιδιοκτήτες του νησιού».

«Προκειμένου να δημιουργηθεί ένας τέτοιος μηχανισμός συνεργασίας, δεν χρειάζεται να περιμένουμε τη διευθέτηση του Κυπριακού» φέρεται να υποστηρίζει ο Τούρκος πρόεδρος.

Και εξηγεί:

«Επειδή και τα δύο μέρη στο νησί λειτουργούν μέσω διεθνών εταιρειών πετρελαίου στις αντίστοιχες περιοχές καθορισμένων αδειών τους. Μόνο οι δύο λαοί στο νησί πρέπει να αποφασίσουν από κοινού εάν θα αναστείλουν ή θα συνεχίσουν αυτές τις δραστηριότητες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ