ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μπορέλ: Οι τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στην ατζέντα των ΥΠΕΞ

Μπορέλ: Οι τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στην ατζέντα των ΥΠΕΞ
AP Photo

Το βλέμμα στην τουρκική προκλητικότητα φαίνεται πως έχουν στραμμένο οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, οι οποίοι βρίσκονται σήμερα στο Λουξεμβούργο ενόψει του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ καθώς και της Συνόδου Κορυφής

Ένα από τα βασικά θέματα, στο οποίο θα στρέψουν την προσοχή τους οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα είναι οι «τουρκικές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο», όπως ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στο Λουξεμβούργο.

Παράλληλα, θα συζητηθούν οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία, ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας, η κατάσταση στη Λευκορωσία, η Λατινική Αμερική, η Καραϊβική, αλλά και το ζήτημα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ.

Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί περίπου στις 16:15 ώρα Ελλάδας.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό το μεσημέρι της Δευτέρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αναμένεται να έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ζητώντας να τεθεί θέμα του Oruc Reis στη Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis βρίσκεται εν πλω για τη διενέργεια νέων ερευνών στη Μεσόγειο η οποία μάλιστα φτάνει πολύ κοντά στα νότια παράλια του Καστελόριζου.

Η νέα προκλητική Navtex προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αθήνας με το υπουργείο Εξωτερικών να κάνει λόγο για «ευθεία απειλή» κατά της ειρήνης και της ασφάλειας της περιοχής.

Σε δεύτερο επίπεδο, η Ελλάδα εξέδωσε αντι-navtex σε απάντηση της τουρκικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ