ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κύπρος - Κατεχόμενα: Νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Ερσίν Τατάρ

Κύπρος - Κατεχόμενα: Νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων ο Ερσίν Τατάρ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Petros Karadjias

Τη νίκη του «εκλεκτού» του Τούρκου πρόεδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του Ερσίν Τατάρστο δεύτερο γύρο των «εκλογών» στα Κατεχόμενα, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 19:30 ώρα Ελλάδας το λεγόμενο «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο» του κατοχικού καθεστώτος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες από την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Yeni Guzen», επί συνόλου 738 καλπών (100%), ο Ερσίν Τατάρ καθίσταται ο νέος κατοχικός ηγέτης, με ποσοστό 51,74% και πλέον καλείται να διαπραγματευτεί με την ελληνοκυπριακή πλευρά για την επόμενη μέρα στο Κυπριακό.

Ο μέχρι πρότινος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί συγκέντρωσε ποσοστό 48,26%.

Κύπρος: Νίκη Τατάρ στα Κατεχόμενα - Οι αντιδράσεις σε Άγκυρα και Λευκωσία

Οι κάλπες στα Κατεχόμενα έκλεισαν στις 18:00 οι κάλπες.

Η συμμετοχή στις «εκλογές» διαμορφώνεται στο 67,30%. Σύμφωνα με το «ανώτατο εκλογικό συμβούλιο», η συμμετοχή αυξήθηκε σε όλες τις «επαρχίες».

Η Λευκωσία κατέγραφε ποσοστό 61,57%, η Αμμόχωστος 59,05%, η Κερύνεια 56%, η Μόρφου 59,9%, το Τρίκωμο 62% και η Λεύκα 67,59%.

Τι έδειξαν τα πρώτα αποτελέσματα αμέσως μετά το κλείσιμο των καλπών

Νωρίτερα, τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα που μετέδωσε η τουρκοκυπριακή «Yeni Duzen», ο Ερσίν Τατάρ προηγείται του Μουσταφά Ακιντζί, ενώ έχουν καταμετρηθεί 309 από τις 738 κάλπες. Ο εκλεκτός του Ερντογάν λαμβάνει 50,46% έναντι 49,54% του νυν κατοχικού ηγέτη.

Πηγή: Yeniduzen

Σημειώνεται πως ήδη από το πρωί έχουν καταγραφεί εννέα περιστατικά παραβιάσεων της «εκλογικής διαδικασίας», αφού τρεις ψηφοφόροι έβγαλαν φωτογραφία το ψηφοδέλτιο, ενώ ένας κοινοποίησε φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το προφίλ των δύο «μονομάχων»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερσίν Τατάρ στηρίζεται επίσημα από το Κόμμα των Εποίκων, τον Ερχάν Αρικλί καθώς και από τμήματα του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) και του Κόμματους του Λαού (HP).

Στον αντίποδα, ο Μουσταφά Ακιντζί απέκτησε σημαντική δυναμική, χάρη στη στήριξη του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CTP) κ αι του Τουφάν Ερχιουρμάν.

Τέλος, σημειώνεται ότι στην αναμέτρηση της πρώτης Κυριακής (11/10) ο Ερσίν Τατάρ έκοψε πρώτος το νήμα με 32,35% έναντι 29,84% που έλαβε ο Μουσταφά Ακιντζί. Τουφάν Ερχιουρμάν (21,68%), Κουντρέτ Οζερσάι (5,74%), Ερχάν Αρικλί (5,36%) και Σερντάρ Ντενκτάς (4,20%) μπορούν να ρυθμίσουν το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής, ενώ μεγάλο ρόλο διαδραματίζει και η αποχή, που έφθασε στο 41,79% την πρώτη Κυριακή.

Ακιντζί ή Τατάρ: Γιατί είναι σημαντικές οι εκλογές στην κατεχόμενη Κύπρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ