ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναμένεται το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών

Αναμένεται το ανακοινωθέν των πολιτικών αρχηγών
Προεδρικό Μέγαρο EUROKINISSI

Ολοκληρώθηκε η μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τους αρχηγούς των κομμάτων πλην ΚΚΕ και Ένωσης Κεντρώων να κάνουν λόγο για ένα ελάχιστο κοινά αποδεκτό πλαίσιο εθνικής στρατηγικής.

Το κοινό ανακοινωθέν είναι έτοιμο και αναμένεται από στιγμή σε στιγμή να δημοσιοποιηθεί από την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με προγενέστερες πληροφορίες, στο κείμενο θα συμπεριλαμβάνονται οι εξής τέσσερις άξονες:

  • Aναφορά στις αιτίες του προβλήματος, δηλαδή στις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή και ειδικά τη Συρία.
  • Αναλογική κατανομή προσφυγικών ροών στις χώρες της ΕΕ.
  • Τήρηση της σύμβασης της Γενεύης και ότι αυτή προβλέπει για τους πρόσφυγες.
  • Θα επισημαίνεται το θεσμικό κενό που θα υπάρχει στην ΕΕ σχετικά με κυρώσεις που θα έπρεπε να υπάρχουν για χώρες που δεν τηρούν ομόφωνες αποφάσεις της Ε.Ε. Ουσιαστικά πρόκειται για μια αναφορά στις χώρες του Βίσεγκραντ.

Τελικό ανακοινωθέν χωρίς δύο

Με δηλώσεις του κατά την έξοδό του από τη σύσκεψη ο Βασίλης Λεβέντης δήλωσε ότι δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή του από τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να συζητηθούν θέματα οικονομίας, καθώς και ο σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής και, ως εκ τούτου, ο ίδιος δεν συναινεί στο τελικό κείμενο.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε αποχωρήσει λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, δηλώνοντας ότι οι προτάσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές και πως οι προτάσεις που ακούστηκαν δεν έθιξαν τα πραγματικά αίτια της προσφυγικής κρίσης. Το ΚΚΕ θεωρεί πως δεν μπορεί να συμφωνήσει σε οποιαδήποτε λύση που να περιλαμβάνει συμμετοχή του ΝΑΤΟ, συμπληρώνοντας πως «το μεταναστευτικό δεν βρίσκεται σε καλό δρόμο. Οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν σε εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων-μεταναστών στην Ελλάδα».

Ανοιχτά υπέρ κέντρων κλειστού τύπου

Μετά το πέρας της σύσκεψης, η Φώφη Γεννηματά έκανε λόγο για ευθύνες της Ευρώπης και παράλληλα επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης. Νωρίτερα, η ίδια είχε ζητήσει να δημιουργηθούν δύο τύπου χώροι φιλοξενίας προσφύγων, ανοιχτοί και κλειστοί τύπου Αμυγδαλέζας, με στόχο να διαχωρίζονται οι πρόσφυγες που θα συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη, από τους μετανάστες που θα επαναπροωθούνται.

Με την πρόταση αυτή συντάχθηκε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, όμως ο πρωθυπουργός φέρεται να αντέτεινε πως υπάρχουν ήδη δέκα κέντρα κλειστού τύπου, που λειτουργούν εδώ και πέντε μήνες και δεν χρειάζεται να δημιουργηθούν περισσότερα.

Εξερχόμενος της σύσκεψης και εν αναμονή του ανακοινωθέντος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι αφενός ασκήθηκε δριμεία κριτική στον Αλέξη Τσίπρα, αφετέρου ότι στο τελικό κείμενο υπάρχει ρητή αναφορά στην ανάγκη δημιουργίας κέντρων φιλοξενίας κλειστού τύπου, επαναλαμβάνοντας -όπως πρίν από αυτόν και ο Σταύρος Θεοδωράκης- ότι υπάρχει ένα ελάχιστο πλαίσιο συμφωνίας.

Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της δήλωσης του τελευταίου ήταν ότι, αν η κυβέρνηση επιθυμεί εθνική συναίνεση θα πρέπει από εδώ και στο εξής να παραδεχτεί τα λάθη και παραλείψης της στη μεταναστευτικής της πολιτικής, όπως ασκήθηκε το 2015, κάτι που όπως όμως φαίνεται δεν θα περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα, παρά μόνο ως υπόμνημα στα πρακτικά με τις αιτιάσεις ης αντιπολίτευσης κατά των κυβερνητικών χειρισμών. Τέλος, ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι δεν υπάρχει εξουσιοδότηση για άσκηση βέτο, αλλά καταγράφεται η κοινή άποψη πως θα πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν τηρούν τους κανόνες και προβάινουν σε μονομερείς ενέργειες.

Νωρίτερα

Σε ότι αφορά την εμπλοκή του ΝΑΤΟ και της FRONTEX στον έλεγχο των προσφυγικών ροών, η κυβερνητική θέση είναι πως η διαχείριση του ζητήματος γίνεται με κύριο γνώμονα την εθνική κυριαρχία.

Η βασική επιδίωξη είναι να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν ή να επιτευχθεί ένα μίνιμουμ συναίνεσης για το προσφυγικό. Όπως έγινε επίσης γνωστό, κοινό ανακοινωθέν θα υπάρξει μόνο στην περίπτωση που καταλήξουν σε συμφωνία όλοι ανεξαιρέτως οι αρχηγοί, διαφορετικά, θα υπάρξει ενημέρωση από την Προεδρία της Δημοκρατίας για την έκβαση της συνεδρίασης. Σε αυτή την περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα μεταβεί στη Σύνοδο Κορυφής με «εθνική γραμμή» για την προσφυγική κρίση, που είναι και το ζητούμενο του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.

Μετά την αρχική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση, ο Προκόπης Παυλόπουλος ρώτησε τους πολιτικούς αρχηγούς αν υπάρχει κάποιος που θέλει να θέσει άλλο θέμα προς συζήτηση, πλην του προσφυγικού, που είναι στην ημερήσια διάταξη.

Ο μόνος που τοποθετήθηκε ήταν ο Βασίλης Λεβέντης, ο οποίος ζήτησε να τεθεί και το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης, όμως στην άτυπη ψηφοφορία που ακολούθησε, ήταν και ο μόνος που ψήφισε υπέρ, έτσι η πρόταση απορρίφθηκε. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: «Αν μέχρι το βράδυ δεν έχουμε νέα κυβέρνηση και νέο πρωθυπουργό, δεν κάνουμε συζήτηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος διερευνητικών τοποθετήσεων των πολιτικών αρχηγών, που χαρακτηρίστηκε από ερωτήσεις προς τον πρωθυπουργό, με ζητούμενο διευκρινήσεις για διάφορα θέματα σχετικά με τα στοιχεία για το προσφυγικό τα οποία μοίρασε νωρίτερα ο κ. Τσίπρας. Επί της ουσίας οι πολιτικοί αρχηγοί δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρωθυπουργός μοίρασε στους πολιτικούς αρχηγούς φακέλους με στοιχεία για την κατάσταση σχετικά με το προσφυγικό και το έργο των εμπλεκομένων φορέων στη διαχείρισή του.

Τα στοιχεία αφορούν τον αριθμό των προσφύγων που φιλοξενούνται, την πρόοδο στη δημιουργία δομών υποδοχής, καταγραφής και φιλοξενίας, την παρεχόμενη σίτιση, την ιατρική μέριμνα, τη φιλοξενία των ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και τα χρονοδιαγράμματα για την δημιουργία νέων υποδομών.

Τις θέσεις του για το προσφυγικό επανέλαβε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που είναι ότι θα πρέπει να γίνει προσπάθεια από την ελληνική κυβέρνηση να ορισθεί ως λύση ο τερματισμός του πολέμου στη Συρία, να εφαρμοστούν απολύτως οι διεθνείς συνθήκες και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Βασικοί άξονες και βέτο

sumvoulioArxigwn copy

Η κυβέρνηση επισημαίνει προς δεν θα προσέλθει στο Συμβουλίο Πολιτικών Αρχηγών με προειλημμένες αποφάσεις και τονίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τους βασικούς άξονες των θέσεών του που είναι:

  1. Η δέσμευση για δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών.
  2. H επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων.
  3. H εφαρμογή μηχανισμού επανεγκατάστασης από Τουρκία.
  4. O αποκλεισμός των μονομερών ενεργειών.
  5. H δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια στην χώρα μας. Μάλιστα η κυβέρνηση έχει αιτηθεί στην Κομισιόν την χορήγηση ύψους 480 εκατομμυρίων ευρώ με τις αναλυτικές ανάγκες σε τεχνική βοήθεια και υλικά.
  6. Επίσης, θα προτείνει να ζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής η άμεση έναρξη των περιπολιών του ΝΑΤΟ στα τουρκικά παράλια και επιπλέον να υπάρξει ρητή δέσμευση της Συνόδου πως σε περίπτωση που εκδηλωθούν μονομερείς ενέργειες η Ελλάδα θα διατηρήσει σε ισχύ επιφυλάξεις για την επιβολή βέτο. Κάτι τέτοιο συνδέεται σύμφωνα με την κυβέρνηση με το θέμα των ανοιχτών συνόρων.


Με θετική και εποικοδομητική διάθεση προσήλθε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών για το προσφυγικό. Ο Πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του πρόκειται να καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, ενώ αναμένεται να ασκήσει και έντονη κριτική στον Πρωθυπουργό για την σημερινή κατάσταση.

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά κατέθεσε δέκα προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να θέσει τη θέση της να συγκροτηθεί κυβέρνηση εθνικής ευθύνης από όλες τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση και θα αντιμετωπίσει το οξυμένο προσφυγικό πρόβλημα.

Υπόμνημα εννέα σημείων θα καταθέσει και το ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα να προτείνει την απευθείας μετάβαση των προσφύγων στη χώρα προορισμού τους.

Το Ποτάμι έχει ετοιμάσει δέκα προτάσεις με κύρια αυτή για τον ορισμό εθνικού συντονιστή για το προσφυγικό.

Στην ίδια γραμμή με την κυβέρνηση οι προτάσεις του Πάνου Καμμένου, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης για άλλη μια φορά επανέλαβε το αίτημά του για οικουμενική κυβέρνηση.

Οι αφίξεις των αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο

Οι πολιτικοί αρχηγοί άρχισαν να φθάνουν στην Ηρώδου Αττικού λίγο πριν τις 12, με πρώτο τον Βασίλη Λεβέντη.

leventis

Λίγα λεπτά αργότερα έφθασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Σταύρος Θεοδωράκης, ενώ ακολούθησαν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, η Φώφη Γεννηματά και ο Πάνος Καμμένος.

kyriakos
theodorakis
koutsoubas
fofi
kammenos

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα, έφθασαν με τα πόδια στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ κανείς δεν έκανε δηλώσεις κατά την άφιξή του.

Τελευταίος έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μόλις πήραν όλοι τις θέσεις τους γύρω από το τραπέζι, μπήκε στην αίθουσα και ο Προκόπης Παυλόπουλος.

tsipras

Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες, οι κάμερες απομακρύνθηκαν και ξεκίνησε η συνεδρίαση, με βασικό στόχο να επιτευχθεί συναίνεση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

proedrikokameres

Στόχος του πρωθυπουργού να εξασφαλίσει τη συναίνεση των πολιτικών αρχηγών ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με αποκλειστικό θέμα τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Κοινή διαπίστωση αποτελεί η ανάγκη διαμόρφωσης ενιαίου μετώπου στο συμβούλιο κορυφής υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ