ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Οι 7 λόγοι που έφεραν το 3ο μνημόνιο

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Οι 7 λόγοι που έφεραν το 3ο μνημόνιο
Ο κ.Παναγιώτης Λιαργκόβας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τους επτά λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην υπογραφή 3ου μνημονίου περιέγραψε στη Βουλή ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής Παναγιώτης Λιαργκόβας, ενημερώνοντας την επιτροπή Οικονομικών για τις εκθέσεις που συντάχθηκαν το διάστημα Απριλίου 2015 - Δεκεμβρίου 2015.

Σύμφωνα με τον κ. Λιαργκόβα η αδυναμία των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν αλλά και να αντιμετωπίσουν το πελατειακό κράτος, συνέτειναν στην επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Όπως είπε, η Ελλάδα δεν είχε τα ίδια προβλήματα με την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Κύπρο. Είχαμε «πολύ πιο έντονο το αρχικό αμάρτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως ένας επιπλέον λόγος ήταν και το μείγμα της λιτότητας που μας ζητήθηκε. «Ρίξαμε το βάρος στην αύξηση των φόρων και την μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων», υποστήριξε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά και στο μέγεθος της λιτότητας που μας ζητήθηκε. «Μας ζητήθηκε δημοσιονομικός άθλος που μας υπερέβαινε και μάλιστα, με λάθος πολλαπλασιαστές», επεσήμανε.

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας αναφέρθηκε ακόμη στην έλλειψη εξαγωγών, στη μη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, «δεν φτάνει να περνούν από τη Βουλή, πρέπει και να εφαρμόζονται», ανέφερε, καθώς επίσης και στην έλλειψη κοινωνικής δικαιοσύνης και στα 3 μνημόνια. Μίλησε ακόμη για απουσία θεσμών, λέγοντας: «Όπου υπάρχουν αδύναμοι θεσμοί πριν από κρίση είναι δύσκολο να έχεις αποτελεσματικότητα στο πρόγραμμα. Εμείς δεν έχουμε ισχυρούς θεσμούς εκτός από το ΑΣΕΠ. Δεν φθάνει να αλλάξουν μόνο τα δημοσιονομικά αλλά και οι θεσμοί». Ζήτησε δε, να ενισχυθούν οι τυπικοί θεσμοί και να καταπολεμηθούν οι άτυποι όπως το πελατειακό κράτος.

Από την πλευρά του ο καθηγητής Πάνος Καζάκος, υποστήριξε πως χρειάζεται σοβαρή αναδιάρθρωση του χρέους και ότι η ελάφρυνση που προσφέρουν οι Ευρωπαίοι δεν αρκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ