ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Lockdown: Ανακοινώνεται η νέα παράταση – Οι αποφάσεις Μητσοτάκη

Lockdown: Ανακοινώνεται η νέα παράταση – Οι αποφάσεις Μητσοτάκη
INTIME NEWS / ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Με υψωμένη την ασπίδα της οριζόντιας απαγόρευσης η κυβέρνηση θα συνεχίσει την μάχη για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού και μετά τις 7 Δεκεμβρίου. Πρωταρχικός στόχος είναι η έξοδος από τους περιορισμούς, να έχει μακρύ ορίζοντα και να μην αποτελέσει ακόμη μια παρένθεση, πριν από την επιβολή ενός τρίτου lockdown.

Οι ανακοινώσεις για την νέα παράταση στην χρονική ισχύ της καραντίνας, δεν αποκλείεται να γίνουν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, κατά την μεσημεριανή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Με την διάρκειά της να θεωρείται ότι θα επεκταθεί τουλάχιστον έως στις 14 Δεκεμβρίου, αναμένεται και η επεξήγηση των αιτιών, στις οποίες αποδίδεται η ξαφνική στασιμότητα στην αποκλιμάκωση των δεικτών που έδειξαν οι καταγραφές των προηγούμενων ημερών.

Η γεωμετρική μείωση των μεγεθών που θεωρούνται κρίσιμα για την δημιουργία ενός επιπέδου ασφαλείας είναι ο πρωταρχικός στόχος και μοναδικό αντίδοτο για την επίτευξη του είναι ο περιορισμός της κινητικότητας και ο εντατικός έλεγχος στην εφαρμογή των μέτρων.

Γι' αυτό και ο πρωθυπουργός κατά τις παρεμβάσεις του, φρόντισε να επαναλάβει την προσήλωση του στο σχέδιο των μικρών βημάτων, με βάση τα δεδομένα και όχι τις ημερομηνίες.

«Θα κρατήσουμε τα σχολεία κλειστά για όσο μας λένε οι ειδικοί, αλλά όταν γυρίσουμε στις φυσικές τάξεις, θα ξέρουμε ότι έχουμε πια την υποδομή για την ψηφιακή εκπαίδευση», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που εξέπεμψε στο ψηφιακό debate με τον πρόεδρο του Πανεπιστημίου Columbia.

Στη μάχη για τον έλεγχο του δευτέρου κύματος της πανδημίας για την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την σιγουριά του ότι θα κερδηθεί, δεν θα επιτρέψει όπως διευκρίνισε όμως την άρση των μέτρων στην ψυχαγωγία. «Για παράδειγμα, η νυχτερινή διασκέδαση, τα μπαρ, η μεταμεσονύχτια διασκέδαση. Δεν μπορεί να έχουμε ανθρώπους να συνωστίζονται σε μπαρ μέχρι να έχουμε τα εμβόλια», ήταν το σήμα του πρωθυπουργού. Στο συντηρητικό άνοιγμα είναι ξεκάθαρο εδώ και ημέρες ότι δεν υπάρχουν τα υγειονομικά περιθώρια για να συμπεριληφθεί ο κλάδος της εστίασης, για τον οποίο όμως ήδη γίνεται επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για να βγει από το «γύψο» της καραντίνας.

Στην τελική ευθεία για τις γιορτές ενδέχεται να λυθεί ο γόρδιος δεσμός για το λιανεμπόριο, κυρίως για τα εποχικά καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, η λειτουργία των οποίων μαζί με κάποιους πρόσθετους περιορισμούς, θεωρείται ότι διαθέτει επαρκείς δικλείδες ασφαλείας. Ακόμη όμως δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, ώστε να μην υποτιμηθεί η αρνητική επίπτωση οποιουδήποτε τομέα στον ρυθμό μεταδοτικότητας του ιού. Η επιστροφή στην ολική κανονικότητα και του συγκεκριμένου τομέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το εμβόλιο.

Σε κάθε περίπτωση δεν παραγνωρίζεται, με δεδομένη και την κόπωση των πολιτών, η αναγκαιότητα και για ψυχολογικούς λόγους ενός συντηρητικού ανοίγματος της οικονομικής δραστηριότητας. Είναι επίσης σαφές ότι στο ενδεχομένο που ο πρωθυπουργός απευθυνθεί με τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, θα δώσει έμφαση στον οδικό χάρτη της οριστικής εξόδου από την υγειονομική κρίση με βασικό όχημα τον εμβολιασμό του πληθυσμού σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ