ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Click away: Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τζίρο των καταστημάτων

Click away: Ποιες είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τον τζίρο των καταστημάτων
ΙΝΤΙΜΕ

Μια βδομάδα μετά την έναρξη της εφαρμογής του click away, δεν είναι δυνατή μια ακριβής εκτίμηση για τις επιπτώσεις του στον τζίρο των καταστημάτων.

Ωστόσο, η γενική αίσθηση είναι ότι το click away δεν άλλαξε τη μεγάλη εικόνα της αγοράς.

Μια μεγάλη εικόνα που είναι πολύ αρνητική για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το «καλό» σενάριο είναι να επιτευχθεί φέτος το 1/3 του τζίρου που είχε γίνει στην εορταστική περίοδο.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Mega, είπε ότι έχει επιτευχθεί κάποιος τζίρος ο οποίος είναι καλύτερος του μηδενός. Στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης δήλωσε ότι ο τζίρος της περασμένης Πέμπτης έφτασε το 35% της αντίστοιχης περσινής μέρας.

«Έχουμε πετύχει αξιοσημείωτο τζίρο για κλειστό λιανικό εμπόριο», σημείωσε.

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε ανάρτηση στο twitter με φωτογραφίες του να χρησιμοποιεί το click away για μια αγορά του.

Στην ανάρτηση έγραψε: «Για να δω πώς λειτουργεί η "παράδοση εκτός (click away)" έκανα ο ίδιος την διαδικασία και μάλιστα για να αγοράσω, κάτι δύσκολο, ένα κοστούμι από το κατάστημα που ψωνίζω. Έκανα την παραγγελία μου, μου έστειλαν μνμ, πήγα στην ώρα μου, πλήρωσα με την κάρτα μου. Όλα απλά και εύκολα».

Για όσους έχουν e-shop

Το CNN Greece ζήτησε από τον Σταύρο Καφούνη, πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας, την εκτίμησή του για τις επιπτώσεις του click away στον εορταστικό τζίρο.

Ο κ. Καφούνης μας είπε:

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αριθμοί να δώσουμε, ως προς τον τζίρο. Μόνο μια αίσθηση μπορούμε να μεταφέρουμε. Και η αίσθηση αυτή είναι ότι με το click away σημειώνεται αύξηση της τάξης του 25%-30% για όσους είχαν ήδη e-shop. Μπαίνουμε τώρα στην πιο καλή εβδομάδα της χρονιάς από πλευράς τζίρου. Το αισιόδοξο σενάριο είναι να φτάσουμε το 30-35% του περσινού τζίρου.

Από το click away επωφελούνται κυρίως τα καταστήματα που είχαν ήδη οργανωμένο e-shop. Αυτά είναι συνήθως τα μεγάλα καταστήματα, αλλά υπάρχουν και ορισμένα μικρά. Εκεί όπου υπάρχει πρόβλημα, είναι στα συνοικιακά καταστήματα της γειτονιάς τα οποία δεν επωφελούνται καθόλου.

Όσο πιο πολύ κρατήσει το lockdown τόσο πιο πολλά θα είναι τα λουκέτα. Γι’ αυτό, πέρα από τους προφανείς υγειονομικούς λόγους, πρέπει τα μέτρα να τηρηθούν, ώστε να αποφύγουμε παράταση του lockdown».

Ο κ. Καφούνης είπε ακόμα ότι τα βασικά αιτήματα του κλάδου αυτή τη στιγμή είναι:

-Να ενισχυθεί η 5η και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή ώστε να φτάσει τα 4 δισεκατομμύρια.

-Να γίνει ρύθμιση 120 δόσεων για τα χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία να συνδυαστεί με κούρεμα άνω του 20% για τους συνεπείς οφειλέτες.

-Η επιστρεπτέα προκαταβολή 1 και 2 να καταστεί μη επιστρεπτέα.

Το λιανεμπόριο δεν λειτουργεί

Από τη μεριά του, ο Παντελής Φιλιππίδης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, είπε στο CNN Greece:

«Το click away δεν λειτουργεί. Αφορά το 15% των καταστημάτων που έχουν e-shop. Τηλεφωνικές παραγγελίες γίνονται μόνο στα καταστήματα τροφίμων.

Πέραν αυτού, και πριν το lockdown ο πελάτης με το ζόρι κατέβαινε στην αγορά. Πόσο μάλλον όταν του βάζεις εμπόδια, από το να βάλει την παραγγελία μέχρι να περιμένει στην πόρτα για να την παραλάβει. Ο κ. υπουργός βγήκε φωτογραφία για να δείξει ότι όλα είναι ωραία και καλά με το click away. Αυτά είναι αστεία πράγματα».

Ο κ. Φιλιππίδης προσέθεσε:

«Υπενθυμίζω ότι εμείς κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης δεν ζητήσαμε τίποτα. Τώρα πριν βγούμε από τη μια κρίση, μπήκαμε στην επόμενη. Είναι μια κατάσταση την οποία κανείς δεν είχε προβλέψει. Ωστόσο, έγιναν τρομακτικά λάθη στη διαχείρισή της. Αυτή τη στιγμή εμείς είμαστε σε καθεστώς ανέχειας. Ο τζίρος είναι μηδενικός, ενώ οι υποχρεώσεις τρέχουν. Βρισκόμαστε μπροστά στον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο περισσότερες από 100.000 χιλιάδες επιχειρήσεις, κάτι που θα σημάνει 400-500.000 επιπλέον ανέργους.

Από τη στιγμή που το κράτος ανέλαβε τον έλεγχο της ζωής μας, πρέπει να αναλάβει και τις υποχρεώσεις μας».

Να γίνει συγχώρεση χρέους

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, δήλωσε στο CNN Greece:

«Αυτή τη στιγμή θα ήταν αστήρικτη μια εκτίμηση για την επίπτωση του click away στον τζίρο του λιανεμπορίου. Οι σχετικές έρευνες θα γίνουν μετά την Πρωτοχρονιά. Η αίσθηση από την αγορά είναι αρνητική.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο καλό σενάριο φέτος η αγορά θα κάνει 1,5 δισ. τζίρο από τα 4,5 δισ. που έκανε πέρσι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου».

Αναφορικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση, ο κ. Μίχαλος επισήμανε ότι «το κράτος πρέπει να καλύψει τις επιχειρήσεις, όπως κάλυψε τους εργαζόμενους. Δεν έχει νόημα να τρέχουμε πίσω από την επιδημία με μια επιδοματική πολιτική. Το κρίσιμο είναι να στηριχτούν αποφασιστικά οι επιχειρήσεις όταν λήξει οριστικά το lockdown. Αυτή τη στιγμή 15-20.000 επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στις τραπεζικές πιστώσεις. Περίπου 100.000 λαμβάνουν κάποιου είδους κρατική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση. Ωστόσο, τα ενεργά ΑΦΜ είναι 800.000. Δηλαδή, περισσότερες από 750.000 επιχειρήσεις προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μόνες τους».

Υπογράμμισε δε ότι:

«Οι επιχειρήσεις δεν έκλεισαν με δικιά τους υπαιτιότητα. Τις έκλεισε το κράτος. Επομένως , πρέπει να ληφθεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοβουλία συγχώρεσης χρέους -γιατί μόνο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μπορεί να αποφασιστεί αυτό. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο πρώην διοικητής της ΕΚΡ Μάριο Ντράγκι. Χωρίς γενναίο κούρεμα στα χρέη των επιχειρήσεων, θα έχουμε κύμα χρεωκοπιών με πολύ μεγάλη αύξηση της ανεργίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ