ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο «μνημόνιο» για την ΑΟΖ

Ερντογάν: Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο «μνημόνιο» για την ΑΟΖ
Ο Λίβυος πρωθυπουργός Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα ΑΠΕ-ΜΠΕ / EPA / TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE HANDOUT

Τουρκία και Λιβύη παραμένουν δεσμευμένες στο παράνομο μνημόνιο οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο που υπέγραψαν το 2019, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Η συμφωνία για τα όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και της γείτονός μας Λιβύης διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και το μέλλον και των δύο χωρών... Και ο πολύτιμος αδελφός μου κ. Ντμπεϊμπά δήλωσε επανειλημμένα ότι το μνημόνιο αυτό είναι προς όφελος της Λιβύης. Όλα τα υπόλοιπα είναι για εμάς λόγια. Επιβεβαιώσαμε την αποφασιστικότητά μας για αυτό το ζήτημα σήμερα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον Λίβυο πρωθυπουργό.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπάδήλωσε από την πλευρά του ότι οι συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης, βασίζονται σε ένα έγκυρο πλαίσιο.

Σε κοινή δήλωση Τουρκίας-Λιβύης, που δημοσιεύθηκε μετά από διμερείς συναντήσεις, σημειώνεται εξάλλου «η σημασία της διεξαγωγής περιφερειακής διάσκεψης για τη στήριξη του διαλόγου και της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των (εμπλεκόμενων) μερών».

Σύσσωμη σχεδόν η κυβέρνηση της Λιβύης μετέβη σήμερα στην Αγκυρα, όπου εκτός από τη συνάντηση Ερντογάν-Ντμπεϊμπά, πραγματοποιήθηκαν σειρά υπουργικών συναντήσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και υπεγράφησαν πέντε συμφωνίες για τη βελτίωση των επενδύσεων, των διμερών εμπορικών και οικονομικών σχέσεων.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Λιβύη απέτρεψε την πτώση της πρωτεύουσας Τρίπολης καθώς, όπως είπε, και περισσότερες σφαγές από πραξικοπηματίες, ενώ βοήθησε στην κατάπαυση του πυρός.

«Εκείνοι που τάσσονται στο πλευρό των πραξικοπηματιών και του πραξικοπήματος στη Λιβύη, αντί της νομιμότητα, των δικαιωμάτων και και τη δικαιοσύνης ήταν σύμμαχοι στις σφαγές», είπε αναφερόμενος στην πρόσφατη κλιμάκωση των συγκρούσεων στη χώρα.

Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, όπως παρείχε και στην προηγούμενη νόμιμη κυβέρνηση.

«Έχουν ληφθεί μέτρα για την επιτάχυνση της επιστροφής του τουρκικού ιδιωτικού τομέα στη Λιβύη», δήλωσε επίσης ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα δωρίσει 150.000 δόσεις εμβολίου COVID-19 στη Λιβύη την Τρίτη.

Ο κ. Ερντογάν κάλεσε τέλος τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει πραγματικά τη Λιβύη για τη διεξαγωγή των εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου, όπως έχει προγραμματιστεί.

Στη Βεγγάζη ο Δένδιας: «Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες»

Την ίδια ώρα, στη Βεγγάζη βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Λιβύης Χουσεΐν, Ατίγια Αμπντούλ Χαφέεζ Αλ Κατράνι.

Ο κ. Δένδια εξέφρασε την ετοιμότητα της Ελλάδας για την υπογραφή συμφωνίας όσον αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.

«Η Ελλάδα είναι στη διάθεση της Λιβύης για να συμφωνήσουμε στις θαλάσσιες ζώνες μας. Είχαμε φτάσει, άλλωστε, όπως πολύ σωστά μου είπατε, εξαιρετικά κοντά το 2010. Δεν απέμεναν παρά ελάχιστα πράγματα για να ολοκληρωθεί τότε αυτή η συμφωνία» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Λίβυο αναπληρωτή πρωθυπουργό για την «ευθεία τοποθέτησή» του σε σχέση με το «μνημόνιο» για τις ΑΟΖ που υπεγράφη από την κυβέρνηση της Τρίπολης και την Τουρκία.

«Και να σας ευχαριστήσω που μου θυμίσατε αυτό που μας είναι ήδη γνωστό, την απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να μην κυρώσει αυτό το παράνομο 'μνημόνιο'» προσέθεσε.

Είπε επίσης: «Είμαστε εδώ για να ενεργοποιήσουμε όλο το πλαίσιο των συμφωνιών με τη Λιβύη και να συνάψουμε και καινούριες συμφωνίες για να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μπορούμε στην ανοικοδόμηση της χώρας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ