ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παπαδημούλης στο CNN Greece: Ευρωπαϊκό φιάσκο στα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Παπαδημούλης στο CNN Greece: Ευρωπαϊκό φιάσκο στα εμβόλια για τον  κορωνοϊό

Σε συνέντευξή του στο CNN Greece o Δημήτρης Παπαδημούλης εκτίμησε ότι τα πρώτα τέσσερα δισεκατομμύρια από  το Ταμείο Ανάκαμψης θα έρθουν στην Ελλάδα στο τέλος του καλοκαιριού.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου παρατήρησε ότι: «Το σχέδιο ανάκαμψης, μια σημαντική ευκαιρία για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εκφυλίζεται σε κομματικό λάφυρο της ΝΔ, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε λίγους και εκλεκτούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει κυνικά να δημιουργήσει τετελεσμένα για τις επόμενες κυβερνήσεις.»

Για τα εμβόλια ο κ. Παπαδημούλης υπογράμμισε: «Στο θέμα των εμβολίων, του ρυθμού εμβολιασμού και της πατέντας, έχουμε ένα ευρωπαϊκό φιάσκο. Ο ρυθμός εμβολιασμού στην ΕΕ βρίσκεται σχεδόν στο 1/3 του αντίστοιχου σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Τα εμβόλια παρήχθησαν με άφθονη δημόσια χρηματοδότηση. Μόλις λίγες μέρες πριν, μάθαμε πως το εμβόλιο της AstraZeneca, παρασκευάστηκε κατά 97% με δημόσια δαπάνη, κρατική και ευρωπαϊκή. Είναι παράλογο και αδιανόητο, η δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα, την ανακάλυψη και την παραγωγή των εμβολίων να δημιουργεί αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα.»

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι κρατάει μικρό καλάθι για τις προθέσεις των Ευρωπαίων γιατί: «Η προτεραιότητα νο1 για την μεγάλη πλειονότητα της ευρωπαϊκής ελίτ, είναι να παραμείνει η Τουρκία του Ερντογάν σταθερά προσδεδεμένη στο δυτικό στρατόπεδο, να συνεχιστούν οι μπίζνες με μια μεγάλη αγορά και να συνεχιστεί ο ρόλος της Τουρκίας ως επ’ αμοιβή υπεργολάβου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.»

Αναλυτικά η συνέντευξη του Δημήτρη Παπαδημούλη στο CNN Greece:

- Ύστερα από την απόφαση της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, είναι βέβαιη η άρση της ασυλίας του Λαγού;

-Η άρση της ασυλίας του νεοναζί εγκληματία Λαγού θα εγκριθεί με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου την Δευτέρα το βράδυ και την Τρίτη το πρωί θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας. Ελπίζω πως η ελληνική κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές θα έχουν λάβει ήδη όλα τα αναγκαία μέτρα και θα πράξουν τα νόμιμα, ώστε να συλληφθεί και επιτέλους να οδηγηθεί στην φυλακή.

Θεωρώ αδιανόητο να επαναληφθεί το φιάσκο με την διαφυγή του Νο2 της Χρυσής Αυγής, Χρ. Παππά, που εξακολουθεί να παραμένει ασύλληπτος παρά τις περί του αντιθέτου κυβερνητικές διαβεβαιώσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης

- Το Ανώτατο Δικαστήριο της Γερμανίας έκρινε σύμφωνο με το σύνταγμα της χώρας το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπάρχουν πλέον άλλα εμπόδια για να αρχίσουν οι εκταμιεύσεις από το Ταμείο; Πότε πιστεύετε ότι θα αρχίσουν να έρχονται χρήματα στην Ελλάδα;

-Για την ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε να αρχίσει η ροή κονδυλίων, απαιτούνται δύο ακόμη βήματα. Πρώτον, να εγκρίνουν και τα 27 κράτη-μέλη την συμφωνία Ευρωκοινοβουλίου-Συμβουλίου για τους ίδιους πόρους, που θα χρηματοδοτήσουν την αποπληρωμή της έκδοσης κοινού χρέους από την Κομισιόν. Δέκα κράτη-μέλη, κυρίως του Βορρά δεν την έχουν εγκρίνει ακόμη. Δεύτερον, να υποβληθούν τα εθνικά σχέδια από τις κυβερνήσεις και να εγκριθούν από την Κομισιόν και το Συμβούλιο, διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον 2-3 μήνες.

Τα πρώτα χρήματα που θα έλθουν στην Ελλάδα είναι η προκαταβολή ύψους περίπου 4 δισ. ευρώ, δηλαδή του 13% του συνολικού ποσού. Εκτιμώμενος χρόνος, πλην απροόπτου, το τέλος του καλοκαιριού.

Στο Ευρωκοινοβούλιο έχουμε ήδη συγκροτήσει ολιγομελή Επιτροπή από όλο το πολιτικό φάσμα για την εποπτεία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των 27 εθνικών σχεδίων, στην οποία και μετέχω ως τακτικό μέλος, ο μόνος από την Ελλάδα.

Τα προαπαιτούμενα

- Ισχύει ότι υπάρχουν προαπαιτούμενα για τις εκταμιεύσεις που αντιστοιχούν στις αντίστοιχες μνημονιακές απαιτήσεις;

-Στο σχέδιο π.χ. της πορτογαλικής ή της ισπανικής κυβέρνησης δεν υπάρχουν οι αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη. Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός θέτει στόχους και ένα αρκετά ευρύχωρο πλαίσιο.

Η ευθύνη όμως για το ελληνικό σχέδιο και το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων του, ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ και όχι στις Βρυξέλλες.

Ο Κανονισμός 2021/242 για τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με την αιτιολογική σκέψη 34 και το άρθρο 18, ζητά από τις κυβερνήσεις την διεξαγωγή διαβουλεύσεων με τις τοπικές και περιφερειακές αρχές, τους κοινωνικούς εταίρους, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και των νέων για την προετοιμασία των εθνικών σχεδίων.

Σε πλήρη αντίθεση με αυτό, η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε, από την πρώτη στιγμή, να κρατήσει τους πάντες στο σκοτάδι. Επιδιώκει να δημιουργήσει τετελεσμένα. Αντιμετωπίζει του πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ως μονοκομματικό εργαλείο για να προωθήσει, μέσα από αυτό, την ατζέντα Πισσαρίδη καθώς και συμφέροντα και επιδιώξεις λίγων και ισχυρών «φίλων».

Παρά την κατακραυγή, η κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να παρουσιάσει και να συζητήσει στην Ολομέλεια της Βουλής το συνολικό σχέδιο, και όχι μια απλή περίληψη, πριν το καταθέσει επισήμως στην Κομισιόν προς έγκριση.

Αρνείται, επίσης, πεισματικά να συγκροτήσει διακομματική επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του εθνικού σχεδίου, κάτι που έχει ήδη γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών ομάδων, ως αυτονόητο βήμα διαφάνειας και κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Το σχέδιο ανάκαμψης, μια σημαντική ευκαιρία για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, εκφυλίζεται σε κομματικό λάφυρο της ΝΔ, με τη μερίδα του λέοντος να πηγαίνει σε λίγους και εκλεκτούς. Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει κυνικά να δημιουργήσει τετελεσμένα για τις επόμενες κυβερνήσεις. Αξιοποιεί, γι’ αυτό, τα ασφυκτικά στενά περιθώρια αναθεώρησης του εθνικού σχεδίου από μια επόμενη κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με το άρθρο 21 του Κανονισμού, απαιτούνται γι’ αυτό νέες εγκρίσεις και από την Κομισιόν και από το Συμβούλιο.

Τα ευρωπαϊκά κονδύλια δεν είναι προίκα της ΝΔ. Ανήκουν στον ελληνικό λαό και πρέπει να αξιοποιηθούν προς το συμφέρον του. Το δημόσιο συμφέρον είναι, βέβαια, έννοια που προκαλεί αλλεργία στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Η προσπάθεια επιβολής μνημονιακού τύπου τετελεσμένων πρέπει να ακυρωθεί τώρα.

- Να αποσυρθούν άμεσα οι αντι-εργατικές διατάξεις του νομοσχεδίου Χατζηδάκη που μυρίζουν μνημόνιο.

- Να συζητηθεί άμεσα και ουσιαστικά στη Βουλή το πλήρες σχέδιο ανάκαμψης πριν κατατεθεί στην Κομισιόν.

- Να συγκροτηθεί στη Βουλή διακομματική επιτροπή εποπτείας και ελέγχου, όπως έχει ήδη γίνει στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τα εμβόλια

- Πολλοί θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού συνιστά μια ιστορική αποτυχία της ΕΕ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Κατά τη γνώμη σας τι πήγε λάθος; Τι θα έπρεπε να είχε γίνει;

-Στο θέμα των εμβολίων, του ρυθμού εμβολιασμού και της πατέντας, έχουμε ένα ευρωπαϊκό φιάσκο. Ο ρυθμός εμβολιασμού στην ΕΕ βρίσκεται σχεδόν στο 1/3 του αντίστοιχου σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία. Τα εμβόλια παρήχθησαν με άφθονη δημόσια χρηματοδότηση. Μόλις λίγες μέρες πριν, μάθαμε πως το εμβόλιο της AstraZeneca, παρασκευάστηκε κατά 97% με δημόσια δαπάνη, κρατική και ευρωπαϊκή. Είναι παράλογο και αδιανόητο, η δημόσια χρηματοδότηση για την έρευνα, την ανακάλυψη και την παραγωγή των εμβολίων να δημιουργεί αποκλειστικά ιδιωτικά δικαιώματα.

Αν δεν δαμάσουμε την πανδημία δεν θα ανακάμψει η κοινωνία και η οικονομία. Αυτό που προέχει τώρα είναι η επιτάχυνση της παραγωγής και του εμβολιασμού σε πλανητικό επίπεδο.

Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με παραχώρηση δικαιωμάτων παραγωγής και σε άλλους που έχουν την απαιτούμενη υποδομή, καθώς και με άρση, έστω και προσωρινή, των δικαιωμάτων της πατέντας.

Είναι εφικτό βάσει του άρθρου 31 της Συμφωνίας για τα TRIPS και με την ενεργοποίηση του άρθρου 122 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως ζητούν Νότια Αφρική και η Ινδία, πάνω από 100 κράτη μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, 60 νομπελίστες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα που ενέκρινε δική μας τροπολογία. Δυστυχώς όμως το αρνούνται και το μπλοκάρουν οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και η ευρωπαϊκή ελίτ, με τη δογματική εμμονή και της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η πανδημία έδειξε και εξακολουθεί να δείχνει τα όρια του νεοφιλελεύθερου δόγματος και υπογραμμίζει τη σημασία των δημόσιων συστημάτων Υγείας, της δημόσιας ρύθμισης στην Οικονομία.

Sofagate κι ελληνοτουρκικά

- Μετά το λεγόμενο Sofagate, η ΕΕ αλλάζει στάση απέναντι στην Τουρκία. Θα επηρεάσει αυτό τα ελληνοτουρκικά;

-Προσωπικά κρατώ μικρό καλάθι για την στάση της Κομισιόν και ακόμη χειρότερα του Συμβουλίου. Φάνηκε καθαρά και από την απαράδεκτη στάση του Σαρλ Μισέλ και την χλωμή συνολικά αντίδραση της ΕΕ στο ίδιο το ‘Sofagate’. Ειδικά στις κυβερνήσεις, με πρώτη την Γερμανική, επικρατούν κυνικές γεωπολιτικές σκοπιμότητες και οικονομικές επιδιώξεις.

Η προτεραιότητα νο1 για την μεγάλη πλειονότητα της ευρωπαϊκής ελίτ, είναι να παραμείνει η Τουρκία του Ερντογάν σταθερά προσδεδεμένη στο δυτικό στρατόπεδο, να συνεχιστούν οι μπίζνες με μια μεγάλη αγορά και να συνεχιστεί ο ρόλος της Τουρκίας ως επ’ αμοιβή υπεργολάβου στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η κριτική που ασκείται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία είναι σκληρότερη παρά ποτέ και πολύ πιο αυστηρή από αυτή της Κομισιόν και του Συμβουλίου. Αντικατοπτρίζει όλα αυτά που έχουν συμβεί στη χώρα τα τελευταία δύο χρόνια, και ειδικότερα στους τομείς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Ζητάμε από την Κομισιόν και ακόμη περισσότερο από το Συμβούλιο να θέσουν ως προϋπόθεση το ζήτημα της δημοκρατικής μεταρρύθμισης και του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας στις όποιες προσπάθειες καταβληθούν για την οικοδόμηση της περίφημης ‘θετικής ατζέντας’.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ