ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αποφασισμένο το Μαξίμου να διατηρήσει υψηλούς τους τόνους με το ΔΝΤ

Αποφασισμένο το Μαξίμου να διατηρήσει υψηλούς τους τόνους με το ΔΝΤ
Στιγμιότυπο από τη δεύτερη ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup την Κυριακή 12 Ιουλίου 2015, στις Βρυξέλλες, που έδωσε τη θέση της στη μαραθώνια συνεδρίαση του Eurosummit που κατέληξε στη συμφωνία με τους θεσμούς και το τρίτο μνημόνιο EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Την μαργαρίτα του ΔΝΤ μαδάει η κυβέρνηση γνωρίζοντας πως η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα θα συνεχίσει να προκαλεί δυσκολίες έως ότου κλείσει η αξιολόγηση εξαιτίας της συνταγής λιτότητας που προτείνει ως λύση.

Η παρουσία του ΔΝΤ δεν εξαρτάται από την ελληνική πλευρά, η οποία δεν κρύβει ότι θα ήθελε να απαλλαγεί από την συμμετοχή του από την στιγμή που οι τεχνοκράτες του δείχνουν πως αρνούνται να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως μία ευρωπαϊκή χώρα.

Ως εκ τούτου το Μαξίμου έχει αποφασίσει να συντηρεί υψηλούς τόνους αντιπαράθεσης με το ΔΝΤ, θεωρώντας πως με αυτόν τον τρόπο του ασκεί πίεση στο να αποφασίσει με ποιον τρόπο επιθυμεί την εμπλοκή του στο πρόγραμμα και συγχρόνως το εξωθεί στην εγκατάλειψη του.

Από την άλλη, η κυβέρνηση πιστεύει ότι η κόντρα με το ΔΝΤ θα μπορούσε να είναι μία υπόθεση μεταξύ των θεσμών και υπό αυτήν την έννοια θα επιδιώξει να αξιοποιήσει την διάστασή που υπάρχει μεταξύ τους για να αποκομίσει οφέλη. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι ακόμη και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε νιώθει πως έχει εγκλωβιστεί από την παρουσία του ΔΝΤ στην Ευρώπη, κάτι που θα αρνείται να παραδεχτεί, ενώ συγχρόνως ασκούν κριτική στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας για την απροθυμία του να συζητήσει για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Πάντως, σύμφωνα με όσα δηλώνουν κυβερνητικά στελέχη και πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός το Μαξίμου δεν προτίθεται να δεχτεί περικοπές στις κύριες συντάξεις, κάτι που επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει σε όλους τους τόνους και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η ελληνική πρόταση προβλέπει περικοπές μόνο σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις εάν αυτές αθροιστικά με τις κύριες συντάξεις δίνουν ετήσιο εισόδημα στους δικαιούχους τους άνω των 14.000 ευρώ.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το φορολογικό, πηγές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στα μεσαία εισοδήματα μεταξύ των 30.000 και 40.000 ευρώ θα υπάρξουν ελαφρύνσεις και όχι επιβαρύνσεις, όπως επιμένουν οι πληροφορίες που βγαίνουν από την διαπραγμάτευση.

Γενικώς, η κυβέρνηση επιμένει να κινείται στην λογική του πρωθυπουργού πως η κυβέρνηση θα υλοποιήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της, ωστόσο δεν θα δεχτεί να κάνει τίποτε παραπάνω από όσα έχει συμφωνήσει.

Αρμόδιες πηγές επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση τα μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα να περάσουν σπαστά και τμηματικά από τη Βουλή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ