ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί το Ισραήλ για παραβίαση της διεθνούς νομιμότητας
ΑΝΤΡΕΑ ΜΠΟΝΕΤΙ

Άλλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ γραμμή απέναντι στο Ισραήλ;

Το ερώτημα τίθεται μετά τη σαφώς φιλοπαλαιστινιακή θέση που πήρε η αξιωματική αντιπολίτευση για τις εξώσεις Παλαιστινίων από τα σπίτια τους στη συνοικία Σεΐχ Τζαρά της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τις βιαιότητες που ακολούθησαν.

Στα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης Τσίπρα οι ελληνοϊσραηλινές σχέσεις αναβαθμίστηκαν, ο άξονας Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ, Αίγυπτος ενισχύθηκε, ενώ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις η ελληνική κυβέρνηση κράτησε ευμενή στάση απέναντι στο Ισραήλ, όπως το 2016 όταν δεν συνυπέγραψε επιστολή για το εμπάργκο στα προϊόντα που κατασκευάζονται στους ισραηλινούς εποικισμούς της Δυτικής Όχθης του Ιορδάνη.

Να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα

Σε tweet που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας χθες, Δευτέρα, έγραψε:

«Το μήνυμα της διεθνούς κοινότητας για τις εξώσεις παλαιστινιακών οικογενειών και τη βία ενάντια στους διαδηλωτές στο Τέμενος Al-Aqsa, πρέπει να είναι ξεκάθαρο. Το Ισραήλ πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να ξεκινήσουν άμεσα αξιόπιστες συνομιλίες για λύση δύο κρατών.»

Είναι προφανές ότι η έκκληση για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας απορρέει από την εκτίμηση ότι αυτή παραβιάζεται.

Ακόμα πιο σαφής η ανακοίνωση του Τομέα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η βίαιη καταστολή των Παλαιστινίων που διαμαρτύρονται για την έξωση οικογενειών από τα σπίτια που κατοικούσαν από τη δεκαετία του 1950, στη συνοικία Sheikh Jarrah της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, όπως και η ίδια η διαδικασία της έξωσης, αποτελούν ενέργειες που στρέφονται εναντίον της ειρήνης, της σταθερότητας και της αναγκαίας συνύπαρξης Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Η εφαρμογή της ισραηλινής νομοθεσίας όπως και η δημιουργία εποικισμών, σε κατεχόμενο έδαφος, αποτελεί σαφέστατη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.»

Να μη μείνει αμέτοχη η διεθνής κοινότητα

Η Ράνια Σβίγκου, υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε το εξής σχόλιο στο CNN Greece:

«Σε αυτές τις δραματικές στιγμές που ζει, ξανά, ο πολύπαθος παλαιστινιακός λαός, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μένει αμέτοχη ή να βγάζει απλώς τυπικές ανακοινώσεις. Ειδικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να παρέμβει δυναμικά, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες και επείγουσες πρωτοβουλίες. Κάτι το οποίο έχουν ζητήσει ήδη, πολλοί Αμερικανοί βουλευτές, από τον ΥΠΕΞ, Μπλίνκεν.»

Συνέχεια της πολιτικής

Ανώτερη κομματική πηγή του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο CNN Greece, αρνήθηκε ότι υπάρχει αλλαγή πολιτικής απέναντι στο Ισραήλ. Επισήμανε, ότι στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, οι αναβαθμισμένες σχέσεις με το Ισραήλ δεν σημαίνουν μη στήριξη του δίκαιου αιτήματος των Παλαιστινίων για ίδρυση κράτους στα σύνορα του ’67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Στο πλαίσιο αυτής της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας έχει μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στο θέμα του Σεΐχ Τζαρά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι εξώσεις των Παλαιστινίων παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πάμε αμέσως σε στρατιωτική αποκλιμάκωση και αυτό συμπεριλαμβάνει τόσο τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς όσο και τις ρουκέτες της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι σε παλιότερη εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα, Βαγγέλης Καλπαδάκης, είχε συνδέσει την αναβάθμιση των ελληνοϊσραηλινών σχέσεων με το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας από την πλευρά του Τελ Αβίβ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ