ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κορωνοϊός - Κυβέρνηση: Τα ανοιχτά μέτωπα στους εμβολιασμούς και η συζήτηση για τα προνόμια

Κορωνοϊός - Κυβέρνηση: Τα ανοιχτά μέτωπα στους εμβολιασμούς και η συζήτηση για τα προνόμια
ΑΠΕ - ΜΠΕ / ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΣΑΪΤΑΣ

Τρία συν ένα μέτωπα στη μάχη των εμβολιασμών θέλει να κλείσει το Μέγαρο Μαξίμου που ταυτόχρονα εστιάζει την επικοινωνιακή στρατηγική του στη συγκράτηση της ευφορίας που προκαλεί η επανεκκίνηση.  

Αιχμή του δόρατος προς την επίτευξη του οριστικού τείχους ανοσίας είναι το τέμπο των άνω των 100.000 εμβολιασμών που διενεργούνται σε ημερήσια βάση. «Κλειδί» είναι η αποδοτική λειτουργία της τρίτης μεγάλης εμβολιαστικής γραμμής που ανοίγεται μέσω της «Γαλάζιας Ελευθερίας».

Το μεγαλεπήβολο εγχείρημα για την καθολική κάλυψη των 700.000 μόνιμα διαμενόντων στα 19 νησιά με πληθυσμό μεγαλύτερο από 10.000 κατοίκους, που ξεκινά σε οκτώ ημέρες και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

Το παράλληλο μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση θέλει να καταγράψει ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο αφορά στην αύξηση του ποσοστού των εμβολιασμών στα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 60 και άνω.

Εντός του Μαΐου-όταν κατά την κυβερνητική πρόβλεψη θα έχουν γίνει 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί- εκτιμάται ότι αυτός ο δείκτης θα κινείται στην περιοχή του 75%, αλλά ο κυβερνητικός πήχης με εύγλωττο τρόπο τίθεται στο υψηλότερο, δυνατό, επίπεδο.

Στο ορόσημο του Ιουνίου θα έχει διευρυνθεί η περίμετρος των εμβολιασμών σε όλες τις ηλιακές ομάδες, εξέλιξη με την οποία θα εκπληρώνονται οι τυπικές προϋποθέσεις, που δημοσίως έχουν προσδιοριστεί, για την έναρξη της συζήτησης, που αφορά στην παροχή προνομίων σε όσους έχουν εμβολιαστεί.

Ένα ντιμπέιτ, που αλλά τροφοδοτείται και από την επιστημονική κοινότητα, ενώ ήδη ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία έχουν ήδη νομοθετήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Παρότι η συγκεκριμένη συζήτηση, όπως ευκρινώς έχει διατυπωθεί από την κυβέρνηση, είναι πρόωρη, ωστόσο στο τραπέζι κατατίθεται σκέψεις για την υλοποίηση αυτής της προοπτικής. Προβλέπουν έναν αυξημένο βαθμό ελευθερίας αποκλειστικά όμως για τα ατομικά μέτρα υγειονομικής προστασίας, όπως η χρήση της μάσκας. Σε πρώτη φάση τουλάχιστον, δεν φαίνεται να συζητείται η επιπλέον ευχέρεια να αφορά ένα ευρύ φάσμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Ο άλλος «πονοκέφαλος» που η κυβέρνηση αναζητά λύση είναι η ενίσχυση των ποσοστών του εμβολιασμού των υγειονομικών. Εντός του προσεχούς φθινοπώρου πάντως, όπως έχει προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό θα ανοίξει η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό γιατρών και νοσηλευτών που αποτελούν την εμπροσθοφυλακή του Εθνικού Συστήματος Υγείας στον πόλεμο κατά του κορωνοϊού.

Από την άλλη η κυβέρνηση, όπως έγκαιρα έχει γράψει το CNN Greece, επικεντρώνει τις προσπάθειες της στην θωράκιση της στρατηγικής των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Μια εξίσωση που καθίσταται δύσκολη λόγω των μεταβλητών στη διαδικασία προμηθείας τους, αλλά εξέχουσας σημασίας για την μάχη της έγκαιρης διάγνωσης των ασυμπτωματικών φορέων της νόσου.

Δεν παραλείπεται η αναφορά στον εντοπισμό 11.500 περιπτώσεων, κατά τη διάρκεια του πρώτου διαστήματος χρήσης των self-test.

Πρόσφατα στατιστικά δείχνουν ότι έχουν διατεθεί 10 εκατ. οικιακά αυτοδιαγνωστικά τεστ, σε περισσότερους από 3 εκατομμύρια δικαιούχους. Στο κυβερνητικό καλεντάρι ακόμη δεν έχει μαρκαριστεί η ημερομηνία για τη διεύρυνση της περιμέτρου των self-test στον γενικό πληθυσμό.