ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο απολογισμός της κυβέρνησης για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή

Ο απολογισμός της κυβέρνησης για τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή
Στιγμιότυπο από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για θέματα της Δικαιοσύνης, που διεξήχθη την Τρίτη 29 Μαρτίου 2016 και έληξε τις πρώτες πρωινές ώρες της επομένης. Την πρωτοβουλία για τη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών είχε αναλάβει με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI/Γιώργος Κονταρίνης

Με ικανοποίηση αποχώρησαν τις πρώτες πρωινές ώρες από τη Βουλή τα κυβερνητικά στελέχη, θεωρώντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας κέρδισε τις εντυπώσεις έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην μάχη για θέματα δικαιοσύνης και διαφάνειας στη Βουλή.

Την ικανοποίηση του Μαξίμου προκάλεσε και το γεγονός πως ο Πάνος Καμμένος έκανε μία ακόμη αισθητή υποχώρηση στο θέμα Μουζάλα, υποβιβάζοντας την χρήση της λέξης Μακεδονία από τον αναπληρωτή υπουργό σε ένα απλό λεκτικό λάθος. Επομένως, το σημερινό κατά πάσα πιθανότητα ραντεβού Τσίπρα-Καμμένου δεν φαίνεται ότι θα οδηγήσει σε κάποια κυβερνητική εμπλοκή.

Ο πρωθυπουργός, όπως αναμενόταν, δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διενέργεια εκλογών. Ωστόσο, θεωρεί ότι, αναγκάζοντας τον πρόεδρο της ΝΔ να χρησιμοποιήσει το χαρτί των εκλογών τρεις μήνες μετά την εκλογή του, τού έχει αφαιρέσει ένα πολιτικό όπλο, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση σε μεταγενέστερο χρόνο.

Το κυβερνητικό επιτελείο εκφράζει την ικανοποίησή του γιατί το Μαξίμου, θέλοντας να προλάβει στις εντυπώσεις τη ΝΔ, ανακοίνωσε την σύσταση εξεταστικής επιτροπής με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για να διερευνήσει τις συνθήκες της χορήγησης δανείων από το 2010 στα πολιτικά κόμματα και σε ΜΜΕ. Συγχρόνως, αναμένει και την αντίδραση της πλευράς Μητσοτάκη στην πρόθεση της κυβέρνησης να συσταθεί επιτροπή από εμπειρογνώμονες και πολιτικούς, που θα επανεξετάσει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό μεταξύ ελληνικού δημοσίου και Ζίμενς. Μάλιστα, έχει καλέσει τον πρόεδρο της ΝΔ να συμμετάσχει και ο ίδιος σ΄αυτήν την επιτροπή λόγω και των γνωριμιών, που όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας αφήνοντας υπονοούμενα, έχει ο κ. Μητσοτάκης με την Ζίμενς .

Κατά τα άλλα, στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι ο πρόεδρος της ΝΔ απέφυγε να απαντήσει σε μία σειρά ερωτημάτων που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και αφορούν: Το κατά πόσο ο νέος αρχηγός της ΝΔ καλύπτει τα πεπραγμένα του διδύμου Σαμαρά-Παπασταύρου, εάν ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά είναι και συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, ποια η σχέση της Συγγρού με τους φερόμενους ως εκβιαστές δημοσιογράφους και, επίσης, ποια είναι ακριβώς η σχέση του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ κ. Κουμουτσάκου με τον υπόδικο Μουσσά.

Για το Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε χθες σε μία σειρά αποκαλύψεων που αφορούν την περίοδο διακυβέρνησης Σαμαρά και οι οποίες εκθέτουν τον πρώην πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του, αφού σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές καταδεικνύουν την ασυδοσία της προηγούμενης κυβέρνησης με την ψήφιση τροπολογιών που έδιναν ασυλία σε πολλές κατηγορίες ανώτατων διοικητικών στελεχών και διοικητικών συμβουλίων τραπεζών, ενώ επηρέαζαν και το αυτοδιοίκητο της δικαιοσύνης.

Ο πρωθυπουργός χθες επανέλαβε ότι ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες στα κανάλια θα διενεργηθεί κανονικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ