ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική επιτροπή και επανέναρξη της διαπραγμάτευσης στην ατζέντα του Μαξίμου

Εξεταστική επιτροπή και επανέναρξη της διαπραγμάτευσης στην ατζέντα του Μαξίμου
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία της ομάδας εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016 EUROKINISSI/Χρήστος Μπόνης

Άμεσα προτίθεται να καταθέσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, την πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια που δόθηκαν στα πολιτικά κόμματα από το 2010 όπως επίσης και σε ΜΜΕ και ειδικότερα σε κανάλια.

Ωστόσο, το Μέγαρο Μαξίμου απαντά στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν προτίθεται να συναινέσει στην συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής -όπως ζητεί η Νέα Δημοκρατία- για τα capital controls και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, κάνοντας λόγο για κίνηση αντιπερισπασμού εκ μέρους του Κυριάκου Μητσοτάκη απέναντι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν επιδοθεί σε ανάλυση των όσων είπε στις δύο ομιλίες του ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσουν ορισμένα σημεία τους. Για το κυβερνητικό επιτελείο η εμφάνιση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν επιφανειακή, καθώς -όπως λένε- ανάλωσε πολύ χρόνο στην περίπτωση Καρανίκα, φάνηκε αδιάβαστος σε σχέση με την σύμβαση Μαυρίκου και ΝΕΡΙΤ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό αβάσιμα ότι έχει σχέσεις με έναν εκ των τριών φερόμενων ως εκβιαστών δημοσιογράφων, λέγοντας ότι δεν θυμάται καν το όνομά του. Ειδικά για το θέμα των κατηγορουμένων για εκβιασμό, το Μαξίμου σχολίασε χθες το βράδυ πως περιμένει ακόμη από την ΝΔ –μετά τις γκάφες και τα αυτογκόλ για ποιες υπηρεσίες πλήρωναν πλουσιοπάροχα τους δημοσιογράφους που εμπλέκονται στην επίμαχη υπόθεση.

Γενικώς, η χθεσινή ήταν μία ήσυχη ημέρα για το Μαξίμου με τον πρωθυπουργό να υποδέχεται το απόγευμα στο γραφείο του αντιπροσωπεία ευρωβουλευτών της οικονομικής και νομισματικής επιτροπής, καθώς το ευρωκοινοβούλιο θα έχει έναν ελεγκτικό ρόλο ως θεσμός, στην διαδικασία της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος και της αξιολόγησης. Η ίδια επιτροπή συναντήθηκε αργότερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη, οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης με τους τροϊκανούς από την επόμενη Δευτέρα.

Η κυβέρνηση εκφράζει την αισιοδοξία της πως φορολογικό και ασφαλιστικό μπορούν να κλείσουν άμεσα και μάλιστα να ξεκινήσει και η νομοθέτησή τους και επικαλείται πλέον και την δήλωση του κ. Κοστέλο της Κομισιον προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη πως οι διαφορές είναι γεφυρώσιμες, αλλά και το ΔΝΤ θέλει συμφωνία και έχει σταματήσει να απαιτεί πράγματα πέραν αυτής.

Ο επικεφαλής της Κομισιόν στην τρόικα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως η συμφωνία μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ