ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σύνοδος Κορυφής: Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης για την Τουρκία

Σύνοδος Κορυφής: Τι θα ζητήσει ο Μητσοτάκης για την Τουρκία
(AP Photo/Francisco Seco, Pool)

Την ανάγκη η Τουρκία να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο και να αποφύγει ενέργειες που θα προκαλούσαν πισωγύρισμα, τόσο στις ελληνοτουρκικές όσο και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αναμένεται να επαναλάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αρχίζει σε λίγο στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά στηρίζει την προώθηση της θετικής ατζέντας στις ευρωτουρκικές σχέσεις με τρόπο σταδιακό, αναλογικό και αναστρέψιμο και εφόσον η Τουρκία επιδεικνύει εποικοδομητική διάθεση, όπως ακριβώς έχει αποτυπωθεί στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Μαρτίου, κάτι που αναμένεται να επιβεβαιωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σε ό,τι αφορά στην αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης, σε αυτή τη φάση προέχει η ορθή εφαρμογή της παρούσας έναντι όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε.

Στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό, παραμένει σαφής η θέση του πρωθυπουργού ότι το ζήτημα δεν πρέπει να εργαλειοποιείται έναντι τρίτων χωρών.

Ως προς την χρηματοδότηση προς την Τουρκία, η Αθήνα στηρίζει τη χρηματοδότηση προγραμμάτων για τους πρόσφυγες για ανθρωπιστικούς λόγους, υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η Τουρκία πρέπει να ελέγξει τα κυκλώματα διακινητών, να διαχειριστεί τις ροές και να εφαρμόσει την Κοινή Δήλωση Ε.Ε - Τουρκίας του 2016.

Η αποδοχή της επιστροφής των 1.450, των οποίων οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί, θα ήταν ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Πυκνές διεργασίες

Της σύγκλησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προηγήθηκαν πυκνές διεργασίες στο τρίγωνο Βρυξελλών – Βερολίνου και Άγκυρας, με κυρίαρχο ζήτημα το μεταναστευτικό – προσφυγικό στις οποίες ήταν στραμμένες οι διπλωματικές κεραίες που κατέγραψαν τις γερμανικές γέφυρες προς την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Αθήνα στο ανώτατο επίπεδο και επανειλημμένα έχει εκφράσει τη βούληση της για συνεργασία με την Άγκυρα στο προσφυγικό.

Επιπλέον έχει διαμηνύσει τη θετική στάση της έναντι της οικονομική υποστήριξη των συνεπειών του μεταναστευτικού - προσφυγικού που επωμίζεται η Τουρκία.

Η συγκεκριμένη διάσταση της ευρωτουρκικής συνεργασίας θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπό το φως της πρότασης της Κομισιόν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που αφορούν στην στήριξη Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται σε Τουρκία, Λίβανο και Ιορδανία με κονδύλια 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Όμως είναι σαφής η ελληνική θέση ότι για τη διάθεση των ευρωπαϊκών κεφαλαίων θα πρέπει ενεργοποιηθούν και δικλείδες ασφαλείας.

Όπως με σαφήνεια προσδιορίστηκε από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, θα πρέπει να είναι χρηματοδότηση προγραμμάτων για πρόσφυγες και όχι του τουρκικού προϋπολογισμού.

Ταυτόχρονα, όμως, η Αθήνα επιζητά και την τουρκική συμμόρφωση με τις προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης που έχει υπογράψει η Άγκυρα με τις Βρυξέλλες, δείγματα της οποία η Άγκυρα οφείλει να δείχνει με την αποτελεσματική αντιμετώπιση των δικτύων των διακινητών καθώς επίσης στον τομέα των επιστροφών.

Το ζήτημα των επιστροφών ετέθη άλλωστε εμφατικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη προς τον Ταγίπ Ερντογάν στην 50λεπτη συνάντηση που είχαν μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ. Είχε ζητηθεί μάλιστα από τον Τούρκο Πρόεδρο ως ένα βήμα καλής θέλησης να αποδεχθεί την επιστροφή των 1.450 οι οποίοι τελεσίδικα δεν δικαιούνται άσυλο στην Ελλάδα.

Σημαντικός παράγοντας για τις ευρωπαϊκές εξετάσεις από τις οποίες περνάει η Άγκυρα είναι και το Κυπριακό.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ