ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Απορριπτέα η λύση δύο κρατών στο Κυπριακό

Μητσοτάκης: Απορριπτέα η λύση δύο κρατών στο Κυπριακό
John Thys, Pool Photo via AP

Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι η θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων για λύση στο Κυπριακό στη βάση των δύο κρατών είναι απορριπτέα, επανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο γεύμα των ηγετών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες επεσήμανε ότι η λύση αυτή, δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, καθώς αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στο διαπραγματευτικό κεκτημένο, αλλά και στο κοινοτικό κεκτημένο.

«Από την εξαιρετικά πλούσια ατζέντα της συνόδου κορυφής του Ιουνίου θα ήθελα να ξεχωρίσω τρία θέματα ειδικού ενδιαφέροντος. Πρώτον, στη συζήτηση που θα έχουμε με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών είναι πολύ σημαντικό να επαναληφθεί με τρόπο κατηγορηματικό, ότι η μόνη λύση για το Κυπριακό μπορεί να βρεθεί στο πλαίσιο της Διζωνικής, Δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κοινό ανακοινωθέν που καλεί σε άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και των μισθοφόρων από τη Λιβύη (σημειώνεται ότι η μόνη χώρα που εξέφρασε επιφύλαξη ήταν η Τουρκία).

«Αποσαφηνίζεται το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας»

Αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν στην Τουρκία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε ικανοποιημένος από το αρχικό σχέδιο των συμπερασμάτων όπως αυτό έχει παρουσιαστεί «καθώς αποσαφηνίζει ότι το πλαίσιο βελτίωσης των σχέσεων ΕΕ με την Τουρκία πρέπει να γίνει με σταδιακό αλλά και αναστρέψιμο τρόπο σε περίπτωση που η Τουρκία επανέλθει σε προκλητική συμπεριφορά, επαναλαμβάνοντας με αυτό τον τρόπο τα συμπεράσματα του συμβουλίου κορυφής του περασμένου Μαρτίου».

Και υπογράμμισε: «Στο ζήτημα της μετανάστευσης αναγνωρίζουμε το σημαντικό ρόλο που η Τουρκία έχει να επιτελέσει ως προς την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι σε μία επιπρόσθετη χρηματοδότηση υπό δύο προϋποθέσεις όμως τις οποίες θα πρέπει η Τουρκία να τηρήσει απαρέγκλιτα: Η πρώτη είναι η αποφυγή οποιασδήποτε εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών και η δεύτερη προφανώς η αποδοχή της επιστροφής στην Τουρκία ανθρώπων οι οποίοι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νησιά και οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί τελεσίδικα».