ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Τατάρ στις Βρυξέλλες

Το τετ α τετ Μητσοτάκη-Τατάρ στις Βρυξέλλες
INTIME/ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες έκανε ειδική αναφορά στη «συνάντηση» που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ.

«Δεν συναντηθήκαμε, απλώς διασταυρωθήκαμε στο πρωινό του ξενοδοχείου. Μιλήσαμε για κανένα δίλεπτο και σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, του επανέλαβα την πάγια θέση μας, ότι με την λύση των δύο κρατών δεν πρόκειται να πάμε πουθενά. Είναι μια λύση που απορρίπτεται, όχι μόνο γιατί αντιβαίνει στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και γιατί είναι παντελώς ασύμβατη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Άρα στην Ευρώπη και στις Βρυξέλλες ο κ. Τατάρ δεν μπορεί να μιλάει για δύο κράτη, γιατί πολύ απλά κανείς δεν μπορεί τον ακούσει. Η συζήτηση σταματάει εν τη γενέσει της. Δεν έχουμε τίποτα να συζητήσουμε», συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Aναφερόμενος στα ευρωτουρκικές σχέσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι αντίθετη σε μια συνεργασία ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό, αλλά θα πρέπει να αποφευχθεί η εργαλοποίηση του μεταναστευτικού και η Τουρκία να κάνει κινήσεις καλής θέλησης και να αποδέχεται πλέον επιστροφές από την Ελλάδα.

«Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό πλαίσιο έξω από το πλαίσιο της διζωνικής - δικοινοτικής οντότητας. Αυτή είναι η κεντρική προσέγγιση και δεν αλλάζει», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε:

«Έχει καταστεί απολύτως σαφές ότι μία ένταση είτε με την Ελλάδα είτε με την Κύπρο έχει επίπτωση στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν είμαστε μόνοι μας, οι εταίροι μας θα μας στηρίξουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ