ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Tα «αγκάθια» στο δρόμο προς το Συνέδριο - Η ατζέντα στο Πολιτικό Συμβούλιο

ΣΥΡΙΖΑ: Tα «αγκάθια» στο δρόμο προς το Συνέδριο - Η ατζέντα στο Πολιτικό Συμβούλιο
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη, στις 12μ.μ., στα γραφεία της ΔΗΜΑΡ το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο αναμένεται να λάβει αποφάσεις για το χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής του συνεδρίου του που θα εγκριθούν από την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης.

Ο σχεδιασμός είναι η ΚΕΑ να συγκληθεί το προσεχές Σαββατοκύριακο προκειμένου να εγκρίνει την πρόταση του Πολιτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με το πιθανότερο σενάριο, το συνέδριο μετασχηματισμού θα διεξαχθεί μέσα ή τέλη Φεβρουαρίου, πανδημίας επιτρεπούσης βεβαίως. Όπως κι αν έχει, αύριο Πέμπτη ξεκινά το συνέδριο της Νεολαίας, το οποίο θα ολοκληρωθεί την προσεχή Κυριακή, 24 Οκτωβρίου.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου αναμένεται μπρα ντε φερ ανάμεσα κυρίως στην Κίνηση Μελών (προεδρικοί) και στην Ομπρέλα όσον αφορά το ποσοστό των συνέδρων που θα προέρχονται από την Προοδευτική Συμμαχία κι ευρύτερα από το χώρο των τεχνών, της διανόησης και των πανεπιστημίων. Υπενθυμίζουμε ότι με οριακή απόφαση η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποφασίσει το Σεπτέμβριο του 2020 αυτό το ποσοστό να φτάνει στο 5%.

Ομοίως, διελκυστίνδα αναμένεται να υπάρξει και για την ποσόστωση στη νέα Κεντρική Επιτροπή όπου με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η Προοδευτική Συμμαχία θα εκπροσωπείται με ένα 20%, δηλαδή με 50 από τα 250 συνολικώς μέλη.

Αντιπαράθεση- θα φανεί αν θα είναι ήπια ή πιο τεταμένη- αναμένεται και για το μέτρο εκλογής των συνέδρων, ενώ θα συζητηθεί και η πρόταση της Κίνησης Μελών για συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου το οποίο θα αποτελείται από τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η τσέπη πάνω από τα ΜΜΕ

Στη γενικότερη πολιτική αντιπαράθεση, στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα επιμείνουν τις επόμενες ημέρες στην ανάδειξη του ζητήματος της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας, με αφορμή και την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΗ που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως τα ζητήματα που αγγίζουν την τσέπη των πολιτών είναι κι αυτά που τους ενδιαφέρουν περισσότερο και λιγότερο η συζήτηση γύρω από τον έλεγχο των ΜΜΕ και των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Με αυτό τον τρόπο απαντούν και στα φίλια πυρά γιατί δεν ανέδειξαν το θέμα της λίστας Πέτσα όταν έφτασε στη Βουλή σχετική δικογραφία πριν μερικούς μήνες και το άνοιξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την παραίτηση του καγκελάριου Κουρτς στην Αυστρία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ