ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: «Δεν χρειάζεται ρωτήσουμε κανέναν για τη διασύνδεση του δικτύου μας με την Αίγυπτο»

Μητσοτάκης: «Δεν χρειάζεται ρωτήσουμε κανέναν για τη διασύνδεση του δικτύου μας με την Αίγυπτο»
INTIME / ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

«Δεν χρειάζεται ρωτήσουμε κανέναν για τη διασύνδεση του δικτύου μας με την Αίγυπτο» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με παραλήπτρια την Άγκυρα, η οποία αντέδρασε με σφοδρότητα στην Κοινή Διακήρυξη της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, αλλά και στις διμερείς συμφωνίες Καΐρου για την ηλεκτρική διασύνδεση.  Όπως διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης: «Αυτό το έργο θα προχωρήσει. Γι’αυτό η συμφωνία μας με την Αίγυπτο σχετικά με την ΑΟΖ είναι τόσο γεωπολιτικά σημαντική».

Μιλώντας στο συνέδριο «Athens Environmental, Social and Governance & Climate Crisis Summit», που διοργανώνει «Η Καθημερινή» ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την συνεργασία με την Αίγυπτο απολύτως κρίσιμη για τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού δικτύου. «Η Αίγυπτος έχει τεράστιες εκτάσεις γης που είναι ουσιαστικά έρημος. Χωρίς προβλήματα όσον αφορά στη χρήση της γης» και πρόσθεσε εμφατικά: «Η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται στην Αίγυπτο πρέπει να βρει το δρόμο της προς το Ευρωπαϊκό Δίκτυο. Δεν χρειάζεται να ζητήσουμε από κανέναν να διασυνδέσει το δίκτυό μας με την Αίγυπτο».

Με φόντο την αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση του κόστους στην ενέργεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπερθεμάτισε για την ανάγκη διαφοροποίησης των πηγών για τον ευρωπαϊκό ανεφοδιασμό σε φυσικό αέριο. Υπέδειξε, χρησιμοποιώντας μια έμμεση αιχμή προς την Τουρκία, την Ανατολική Μεσόγειο και στο East Med Gas Forum: «Αυτό λοιπόν που συμβαίνει στην Aνατολική Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα σχετικό με την Ευρώπη. Όχι μόνο επειδή η Ευρώπη πρέπει να στέκεται δίπλα σε κάθε κράτος μέλος, του οποίου τα κυριαρχικά δικαιώματα παραβιάζονται από την Τουρκία, είναι επίσης σημαντικό επειδή η Ανατολική Μεσόγειος, μιλάμε για Κύπρο Ισραήλ, για την Αίγυπτο, θα πρέπει να είναι μια νέα πηγή φυσικού αερίου για την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεφύλαξε ακόμη μια αιχμή για την Τουρκία για το πρόβλημα της υπεραλιείας στο Αιγαίο για την οποία η Ελλάδα έχει ήδη χαράξει ρότα περιορισμού των ζωνών: «Ποιος ξέρει; Ίσως κάποια στιγμή μπορέσουμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία σε αυτό το θέμα. Αντί να χρειαστεί να ασχοληθούμε με τις τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά μας ύδατα και να κάνουμε όλους αυτούς τους αγώνες γύρω από το ψάρεμα. Προφανώς θα ήταν πιο εποικοδομητικό να αποφασίζαμε ως γειτονικές χώρες να καθοριστούν αλιευτικές ζώνες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ