ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς φτάσαμε στο «ιερό deal» για τις εκκλησίες: Η κυβερνητική απάντηση στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ

Πώς φτάσαμε στο «ιερό deal» για τις εκκλησίες: Η κυβερνητική απάντηση στις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε να κλείσει το ζήτημα της λειτουργίας των εκκλησιών χωρίς να ανοίξει ένα αχρείαστο μέτωπο. Ζητούμενο αποτελούσε και η απομόνωση της ευαίσθητης υπόθεσης από το κλίμα πόλωσης το οποίο την περιέβαλε.

«Η ιδέα ήταν να υπάρχει μια συνεργασία χωρίς να οξυνθούν τα πνεύματα», εξηγούσε προς το CNN Greece πηγή που παρακολουθούσε από κοντά το σχεδιασμό.

Η αναζήτηση φόρμουλας για την είσοδο των ανεμβολίαστων πιστών με rapid test στους ιερούς ναούς, είχε τεθεί δημόσια από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όπως υπενθύμιζε η ίδια πηγή ενημέρωσης: «εάν υπήρχε τρόπος εφαρμογής του μέτρου ελέγχου πιστοποιητικού θα το συζητούσαμε», ήταν η χαρακτηριστική αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρόσφατη συνέντευξή του.

Ο ρόλος του Γρηγόρη Δημητριάδη

grigoris-dimitriadis.jpg
Πηγή: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αυτό το σήμα, λειτούργησε και ως επιταχυντής, για να ενεργοποιηθεί - όπως περιγράφεται από συνομιλητές του πρωθυπουργού - ένας μηχανισμός ανεπίσημης αλλά απευθείας επικοινωνίας ανάμεσα στην Ηρώδου Αττικού και Αγίας Φιλοθέης. Στη λειτουργία αυτού του διαύλου, ο καίριος ρόλος ανήκε στον πιο στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, τον Γρηγόρη Δημητριάδη.

Ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, ο οποίος είχε αναλάβει και τη δύσκολη αποστολή για τη λειτουργία των εκκλησιών το περασμένο Πάσχα, ήταν από τις 09.00 το πρωί της Πέμπτης σε ανοιχτή γραμμή με την Αρχιεπισκοπή. Η νέα συνεργασία αποσκοπούσε στην ενεργοποίηση της επιρροής που η ιεραρχία μπορεί να ασκήσει για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα έναντι της δημιουργίας μιας εστίας έντασης. Η συναίνεση που αναζητείτο από την κυβέρνηση επετεύχθη την Πέμπτη, με θετική ανταπόκριση της εκκλησίας.

«Είναι εύκολα κατανοητό, για όποιον δεν διακατέχεται από ιδεολογική τύφλωση και απόλυτο αντικληρικαλισμό, ότι κυρώσεις σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους λατρείας, όπου οι πιστοί προσέρχονται με κατάνυξη για να προσευχηθούν τηρώντας τα μέτρα ατομικής προστασίας -δηλαδή μάσκα, αποστάσεις και βεβαίως διαγνωστικά τεστ για τους ιερωμένους- είναι δύσκολο να εφαρμοστούν χωρίς τη συναίνεση της εκκλησίας», λένε χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές.

Το ευρωπαϊκό παράδειγμα

Στην κυβέρνηση άλλωστε δείχνουν τα ευρωπαϊκά παραδείγματα και τον βαθμό δυσκολίας που έχει η εφαρμογή ελέγχων εισόδου σε χώρους λατρείας χωρίς τη συμμετοχή της εκκλησίας. Έργο που μετά τη νέα συμφωνία αναλαμβάνουν τα εκκλησιαστικά συμβούλια. Σύμφωνα με την κυβέρνηση ένα μέτρο περιορισμού για να είναι αποτελεσματικό πρέπει να συνοδεύεται αντιστοίχως και από έναν επαρκή μηχανισμό ελέγχων και κυρώσεων.

Αντικρούοντας τις αντιπολιτευτικές αιτιάσεις πηγές ενημέρωσης υπογράμμιζαν, ό,τι σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία παρότι χρησιμοποιούνται αντίστοιχα με το ελληνικό covid pass για την ελεγχόμενη είσοδο σε κλειστούς χώρους, οι χώροι λατρείας έχουν εξαιρέσει από αυτό το μέτρο.

Περαιτέρω, οι ίδιες πηγές ενημέρωσης ανέφεραν σε δηκτικό τόνο ότι: «Όποιος πιστεύει ότι πρέπει να στηθούν αστυνομικά κλιμάκια ελέγχων έξω από τους ναούς ας βγει να το υποστηρίξει δημόσια».

Πρόσθεταν δε: «Η δουλειά αυτή ανήκει στην ίδια την εκκλησία και η χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου που συστήνει τον εμβολιασμό και την τακτική διάγνωση των ανεμβολίαστων πιστών όταν προσέρχονται στις εκκλησίες, δείχνει το δρόμο».

Η απάντηση στον Τσίπρα

Για τη στάση του Αλέξη Τσίπρα στο ζήτημα, η απάντηση ήρθε δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Γιάννης Οικονόμου καυτηρίασε τις τοποθετήσεις του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Ο κ. Τσίπρας, για ακόμη μία φορά, τρέχει πίσω από τις εξελίξεις και μένει απελπιστικά μόνος του στην προσπάθεια να διχάσει και να εργαλειοποιήσει την πανδημία νομίζοντας ότι μπορεί να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Τα γεγονότα άλλωστε μιλούν από μόνα τους. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ότι και για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας πρέπει να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και ότι ζητούμενο είναι ο τρόπος εφαρμογής τους. Χθες το πρωί ύστερα από επικοινωνία του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού με την Ιεραρχία της Εκκλησία έγιναν όλα όσα χρειάζεται να γίνουν με πλήρη συνεργασία, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα. Ο κ. Τσίπρας ωστόσο δεν διστάζει να αντιφάσκει, να λέει άλλα το πρωί και άλλα το βράδυ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ