ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Χαρίτση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης

Αντιπαράθεση Γεωργιάδη - Χαρίτση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης
Άδωνις Γεωργιάδης - Αλέξης Χαρίτσης στη Βουλή INTIME

Αντιπαράθεση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην κρίση ενέργειας και τις ανατιμήσεις στις τιμές της αγοράς είχαν στη Βουλή Άδωνις Γεωργιάδης και Αλέξης Χαρίτσης.

Στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα οφείλεται κατά τα 2/3 στην αύξηση της τιμής της ενέργειας και όχι στη δυσλειτουργία της αγοράς και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί ημερών του όχι μόνο δεν μείωσε τον φόρο κατανάλωσης, αλλά προχώρησε στην αύξηση της τιμής της βενζίνης κατά 3,7 λεπτά.

«Η Ελλάδα τηρουμένων των αναλογιών πάει πολύ καλά, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το Βέλγιο έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό από το 1951, η Γερμανία από τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι ΗΠΑ από το 1970», είπε και πρόσθεσε πως σε ότι αφορά στις τιμές των καυσίμων, με βάση το Bloomberg, σήμερα το πετρέλαιο Μπρεντ έφτασε τα 101 δολάρια το βαρέλι. «Ζούμε παγκοσμίως τις υψηλότερες τιμές εδώ και δεκαετίες», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Για το βαρύ τίμημα που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα, το πιο βαρύ στην Ευρώπη, έκανε λόγο ο Αλέξης Χαρίτσης, καθώς -όπως είπε- έχει την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και είναι τέταρτη στην τιμή της βενζίνης. Χαρακτήρισε δε, απολύτως απαραίτητη για τη βιωσιμότητα των νοικοκυριών τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Όπως επισήμανε ο κ. Χαρίτσης, η τιμή της βενζίνης εκτοξεύτηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε ιστορικό υψηλό (1,876€/l στις 16/2/2022), ξεπερνώντας ακόμα και το ιστορικό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη χώρα τον Αύγουστο του 2012 (1,838€/l).

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανέδειξε την επίμονη άρνηση της κυβέρνησης να λάβει μέτρα για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Μάλιστα η ΝΔ αρνήθηκε δύο φορές να υπερψηφίσει την τροπολογία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, την βενζίνη, στο πετρέλαιο κίνησης & θέρμανσης αλλά και στο φωτιστικό πετρέλαιο, στα κατώτατα επιτρεπτά όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο και βουλευτής Μεσσηνίας, μάλιστα, επεσήμανε ότι «19 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν προχωρήσει σε μέτρα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης».

«Η εκτίναξη του πληθωρισμού στο 6,2% για τον Ιανουάριο 2022, οι σταθερά υψηλές τιμές στα υγρά καύσιμα, οι αυξήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης δημιουργούν ένα εκρηκτικό πλαίσιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις», σημείωσε ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την πρώτη στιγμή έχει προτείνει ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων.

Τέλος, απαντώντας στον ισχυρισμό του υπουργού για τις διεθνείς αυξήσεις σε ενέργεια και πετρέλαιο ο Αλ. Χαρίτσης ανέφερε: «Παρατηρούνται όντως διεθνώς αυξήσεις σε καύσιμα και ενέργεια, δυστυχώς η Ελλάδα όμως καταλαμβάνει την 1η θέση στην ΕΕ για την χονδρεμπορική τιμή της ενέργειας και την 4η στη βενζίνη». «Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που απειλεί την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την κοινωνική συνοχή», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ